Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Şölen tadındaki sofraların baş tacı, el çırptıran ''Göynek Sarması''

Şölen tadındaki sofraların baş tacı, el çırptıran ''Göynek Sarması''
 

İnternetten alıntı


Benim canımdan çok kıymetli, can okuyucularım,

Bu gün kendimi güncellemeye kararlıyım!

Hani? Son günlerimizin moda deyimi ya!

Kurban bayramının eli kulağında! Hayli yaklaştı! İşte şimdi bu vakitlerde; ‘’Göynek Sarması’’ tarifi ile huzurlarınıza gelmeye karar verdim. Son kararım mı? Evet!!!

Hoş, son günlerdeki ve istikbali kendinden menkul, olacak ve olması muhtemel güncellemelerden sonra, kimler kurban keser? Kimler kesemeyip de kasabın yolunu tutar? Onu da bilemem!!!

Genellikle, Rumeli yöresinin, değişik bir lezzet içeren ve diğer yörelerde de çok beğenilerek pişirilen yemeği; ‘’Göynek Sarması’’ bir diğer adı, Darp pilavı veya ciğer sarması olarak da adlandırılır.

Güncellendim ya!

Bu kez alıştırdığım usulün dışına çıkarak malzeme listesi vermek dileğindeyim zira bu muhteşem nefasetteki yemeği hazırlar iken, aman malzemeleriniz eksik kalmasın!


Malzemeler;


1 kuzu iç gömleği

1 kuzu ciğeri(kara)

1 baş kuru soğan( 6 adet taze soğan da olabilir)

1,5 su bardağı pirinç

1 fincan sıvı yağ

1 fincan çam fıstığı

1 fincan kuş üzümü

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı tuz


Kuzunun iç organlarını saran ve yırtılmadan özenle çıkarılan iç gömleği, genişçe bir tepsiye yayılarak yerleştirilir ve üzerine çok sıcak olmayan su dökülerek bekletilir. Suyun çok sıcak olmamasına dikkat etmekte fayda var ki gömlek yırtılmaya meyillenmesin.

Yemeği hazırlama faslına başlamadan, yarım saat kadar önce 1,5 bardak pirinç, içine tuz katılarak, 3 bardak sıcak su ile ıslatılır.

Haydi!!! Şimdi sofranın baş tacı yemeğimizi hazırlamaya başlayalım.

Kuzu ciğeri, kesme şeker büyüklüğünde ve kuşbaşı niteliğinde doğranarak, yemeklik olarak kesilmiş soğanlar eşliğinde bir fincan sıvı yağ ile beş ila on dakika süresince kavrulur.

Daha önceden ıslatılmış pirinçler, soğuk suda billur bir renk alıncaya değin iyice yıkanır ve ciğer soğan ikilisinin yanına katılır. Bu üçlü, tahta kaşık yardımıyla birkaç kez sağa sola döndürülür ve bütünleşmeleri sağlanır.

Çöpleri iyice ayıklandıktan sonra, sıcak suda kabartılan kuş üzümleri ile çam fıstıkları ve malzeme listesindeki bilumum baharatlar da ilave edilerek, 1,5 bardak sıcak su eklenerek kısık ateşte çekmeye bırakılır.

Sıcak suda haşlanan kuzu gömleği, bıçakla 15 santim çapında parçalara bölünür.

Bir komposto kâsesine, kenarları sarkacak vaziyette yerleştirilir.

Pişip de demlenen ciğerli pilav ile içleri doldurulur ve kenarları toparlanarak, toparlanan kısım altta kalacak şekilde, önceden içerisine yağlı kâğıt döşenmiş fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı cam tepsiye dizilir. Bu işlem tek tek gömlek parçaları ve ciğerli pilav bitinceye kadar uygulanır.

Sofraya sunulacağı vakte bir saat kalıncaya değin bekletilir ve bu zaman geldiğinde üzerilerine yumurta sarısı sürülerek, fırına verilir.

Bu arada fırının camından, yanmaması ve mükemmel bir halde kızarması için izlenir.(Aman, unutup da yakmayın sakın ha!)

Tam yemek vakti; içerisine sevginizi katarak hazırladığınız, nar gibi kızarmış sarmalar, maydanoz, dilimlenmiş domates ve portakal(limon da olabilir) eşliğinde servis tabaklarına yerleştirilir.

Şölen sofrasındakilerin tezahüratları ve alkışları ile yenilmeye sunulur.

Sofralarınız bereketli, elleriniz maharetli, yemekleriniz lezzetli,

Yüzleriniz şen, tarif kârınız Ayşen,

Afiyet şeker olsun.


Ayşen Arslangiray Kura

16.10.2011/İzmir

 

 

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..