Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Solucan çiftliği kurma çalışmalarım.

Arkadaşlar Kompost çalışmalarımı geliştirerek nihayi işlemin solucanlarla kompost yapılarak kompost sürecinin tamamlanmasının solucan gübresi çalışmalarına dönüşümü ile solucan gübre üretmenin öncelikleri içinde solucanı yetiştirerek gübre çalışmaları daha ileri aşamaya gelecektir.

Arkadaşlarımın biliyorum ki bahçelerinin bir köşesinde, küçük baş hayvanlardan keçi, tavşan, kanatlılardan bıldırcın ördek tavuk gibi hayvanlar besledikleri bir gerçek, bu gerçek aynı zamanda tarımın bir parçası olduğundan tarım ve hayvancılık bir bütün olarak düşünüldüğünde bir birini tamamlayan unsurlar olmaktadır.

Tarımsal hobilerimiz içindeki beslediğimiz bu hayvanlara ilave olarak solucanıda katarsak bu hayvanında bakılıp beslenmesiyle küçük bir çiftlik düşüncemiz ile bütünlük kazanacaktır. Tarımın hayvancılıkla beraber yürütlmesinin ana sebebleri düşünüldüğünde beslenen hayvanların dışkılarınında bitki beslemede gübreleme amacına yönelik bir faaliyet olmaktadır.

Yakın zamana kadar çeşitli hayvan dışkıları doğrudan tarla ve bahçelere atılmadan önce bir yerde bekletilerek yanması sağlandığında ancak toprağa uygulanabilir duruma geliyordu, bu durum şimdilerde kompostlaştırılarak toprak için kullanılabilir olmaktadır.

Kompost edilen organik mataryeller tam ayrışma olmadığından sadece toprak yapısını düzenleme amacına hizmet etmekte olup gübre özelliği yeterli sayılamıyordu, organik atıkların komposttan daha ileri yönde işlenmesi sağlamak için bu kompost malzemelerinin solucanlara sunularak beslenmelerinde kullanılması ile solucanların sindirim sistemlerinde sindirilerek öğütülmesi sağlandığında bu canlının dışkılarında ve salgılarında çok değerli mineraller ile bitkilerin yetişmeleri için çok mükemmel bitki besin maddelerine dönüşmektedir.

Sonuçta solucanların dışındaki bütün hayvan dışkıları doğrudan toprağa ve bitklere verilemezken, solucanın dışkılarındaki bu gübrenin uygulanmasında hiç bir risk bulunmamaktadır Solucanın bakılıp yetiştirilmesi için çiftlik hayatımıza bu hayvanın katılmasının büyük yararlarına inanmaktayım.


Yaşamın şifreleri topraklarda saklıdır.

 

 

 
Toplam blog
: 29
: 1056
Kayıt tarihi
: 14.01.11
 
 

Elektronik teknisyeni olarak emekliyim, 1997 Ağustos'u itibariyle toprakla ilgili hobi çalışmalar..