Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '09

 
Kategori
Teknoloji
 

SONY VAIO VGN-TT11XN/B taşınabilir bilgisayar

SONY VAIO VGN-TT11XN/B taşınabilir bilgisayar
 

SONY VAIO TT serisi kuşkusuz yoğun seyahat eden ya da bilgisayarını mobil olarak kullanan kişiler iç


Sony VAIO çok ince ve hafif taşınabilir bilgisayar kategorisinde yeni TT serisi ile yine liderliğe oynuyor. Küçük karbon-fiber bir kasaya Intel’in Centrino2 işlemcisini ve DVD optik sürücüyü koyabilen SONY taşınabilirlik ve işlevsellik konusunda büyük kolaylık sağlıyor, üstüne üstlük serisinin sahip olduğu sıra dışı pil ömürleri de albeniliği artırıyor.

Genel görünüm özellikleri

Apple’ın MacBook Air, Lenovo’nun ThinkPad X300 ve Samsung’un X360 modelleri hem performans hem de tarz bakımından SONY VAIO TT’nin gerisinde kalacağa benziyor. Taşınabilirliğin ve sağlamlığın ön planda tutulduğu bilgisayarı elinize aldığınızda hafifliğine mi, boyutuna mı yoksa mükemmel kasa yapısına mı şaşırayım diye soruyorsunuz kendinize. (199 x 23, 5 x 279) mm boyutunda ve sadece 1, 33 kg ağırlığında olan bilgisayar bir diz üstü bilgisayarda olması gereken tüm aparatlarla birlikte geliyor. İncelediğim model çift katman DVD okuyuculu ve yazıcılı bir modeldi. İstenirse belli bir miktar daha ödenip, Blu-Ray özellikli bir sürüm satın alınabiliyor, zaten diz üstü bilgisayar boyutlarında, hatta ondan daha ince bir cihaz içinde optik sürücünün olması da büyük rahatlık doğrusu.

Klavyenin hemen alt tarafında bulunan yüzeyde dikkatinizi çekecek Intel ya da Vista logolarından çok FullHD logosu olacaktır. SONY eğer bu logoyu bilgisayarına yapıştırdıysa ekranınızdaki görüntüyü HD – Yüksek Tanımlı yayın destekli bir televizyona kayıpsız olarak aktarabiliyorsunuz demek istiyordur. Göze çarpan bir diğer araç ise, parmak izi okuyucu. Burada da güvenliğe ne denli önem verildiği görülebilir. Kasada iki adet USB girişi bulunuyor, aslında bu kadar taşınabilir bir cihaz için de yeterli sayıda denebilir. Kasanın ön dış yüzeyinin sol tarafında PRO MagicGate ve SD kart yuvaları hemen yanlarında kablosuz bağlantılar güç düğmesi sağ tarafta ise ses kontrol ve optik sürücü kapağı açma düğmeleri bulunuyor.

Bir not da klavye yüzeyi için. Tuş tasarımı gerçekten kusursuz tasarlanmış, düğmeler sağlam ve rahat bir his veriyor. Touch Pad kısmı da oldukça kaliteli bir malzemeden yapılmış, sağ ve sol tuşlar metal alaşımdan. Hemen ortalarında da parmak izi okuyucusu bulunuyor.

İşlemci, disk ve grafik performansı

Yeni TT serisi Intel’in en son teknoloji işlemci ailesinden 3MB ön bellekli, 1, 20 MHz saat hızında çalışan 800MHz FSB’li Centrino 2 işlemciyi kullanıyor. Sistemde 4 GB bellek ve 160 GB sabit disk kullanılmış. Aslında bu kadar fazla iyi özelliği bir arada bulunduran cihazda ATI ya da NVDIA yonga setli bir ekran kartı kullanılsaydı, herhalde tam anlamıyla uçuşa geçilebilirdi. Kullanılan yeni nesil Intel 4500MHD ekran kartı insanın kulağına belki hoş gelebilir ancak oyun ve profesyonel grafik performansı yönünden ATI ve NVDIA’nın çok gerisinde kalıyor. Ne olursa olsun Intel’in yeni nesil ekran kartı HD Videoları takılmadan ve iyi kalitede oynatıyor, kasanın sol üst tarafındaki kapağın altında yer alan HDMI çıkışından FullHD bir televizyona yapılan aktarım tatmin edecek netlikteydi.
Sistem Microsoft Vista Business işletim sistemi kullanıyor ve Vista’ya ağır çalışıyor, beğenmiyorum diyenlerin bir de bu bilgisayara göz atmalarını tavsiye ederim. Sistem çok yerleşik ve işlemci bellek veri yolu frekansları aynı seçildiği için haberleşme daha kısa zamanda gerçekleşiyor ve hızlı çalışıyor. 160 GB’lik sabit disk de ilk etapta oldukça iyi bir kapasite.

İş, eğlence ve kablosuz haberleşme performansı

SONY VAIO TT serisi kuşkusuz yoğun seyahat eden ya da bilgisayarını mobil olarak kullanan kişiler için tasarlanmış. Hem performans hem de ağırlık yönünden büyük avantajlar sağlıyor. İş ve çoğul ortam için de birçok yüklü uygulama cihazla birlikte geliyor. Microsoft Windows Live OneCare Trial, AOL90 gün ücretsiz İnternet Servisleri işinize yarayabilir. Varlığı ile tüm ofis ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek Microsoft® Works SE 9, 0, ama gün olur da Works sizi kesmezse diye Microsoft® Office Home and Student 2007’nin 60 günlük deneme sürümü yanında hediyesi. The VAIO® Software Experience VAIO® Startup Assistant gibi SONY yazılımları da fark yaratıyor. VAIO TT’ler Click to Disc Editor,
VAIO® Movie Story, VAIO® MusicBox, VAIO® Media plus gibi eğlence dünyasına yönelik kullanışlı uygulamalar da sunuyor. 11, 1 inçlik mükemmel parlaklıkta arka aydınlatmalı ekranda film izlemek de ayrıca bir keyif. Ses çıkışı ise bir diz üstü bilgisayar için ortalama düzeyde.

Cihazda Intel Wi-Fi Link 5100AGN kablosuz ağ bağlantısı ve Bluetooth kablosuz veri iletimi yongaları kullanılmış. İnternet’e çıkış yapmak için HDMI kapağı içindeki ethernet çıkışını da kullanabilirsiniz. VAIO görüntülü haberleşme içinse, ‘Motion Eye’ teknolojili ışıksız ortamda bile orta kalitede görüntü veren 0, 3 milyon piksellik bir kamera kullanmış.

Güvenlik

VAIO TT serisi, kullanıcılarına hareket halindeyken olağanüstü bir veri güvenliği sağlıyor. Yeni modelin fiziksel veri koruması, ani hareketleri algılayan ve sürücü kafalarını anında kontrol altına alan VAIO Sabit Disk koruma özelliği ile sağlanıyor.Parmak izi okuma özelliği sisteme giriş için kullanılırken Trusted Platform Module (TPM) donanımı yetkisiz erişimi önlemek için verileri ve parolaları şifreliyor.

Pil ömrü

SONY VAIO TT, pil ömrü ile büyük fark yaratıyor. İnternet’e kablosuz ağlar ile bağlı ortamda ve ortalama ekran parlaklığı ile 6 saati gördü. Eğer kendinize bir film gecesi düzenlemek isterseniz tam 3 DVD filmi arka arkaya izleyebiliyorsunuz, tabi kablosuz ağlar kapalıyken. Ağa kablo ile bağlandığınızda ve ekran ışığını ortalamanın biraz altına çektiğinizde ise, hayatta kalma süresi tam 8 saat. Batarya tam dolu hale 180 dakikada ulaşıyor.

Sonuç olarak; her anlamda muhteşem bir bilişim ürünü VAIO TT. Hafif, küçük, ince, boyutuna göre oldukça yüksek performanslı, optik sürücülü, parlak ekranlı, kusursuz pil ömürlü, kablosuz bağlantı cambazı ve Vista sihirbazı. Bunların bir bedeli var mutlaka; incelediğim SONY VAIO TT 11XN modelinin fiyatı KDV dâhil 4, 444 TL civarında ve eğer ben DVD sürücü istemem Blu-Ray isterim derseniz de fiyat en az 5, 000 TL + KDV.

 
Toplam blog
: 6
: 2599
Kayıt tarihi
: 23.12.08
 
 

Marmara Üniversitesi Ybd.Dil Öğrt. Mezunu CHIP Online Editörü Telepati Aylık Telekom Dergisi Haber M..