Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '14

 
Kategori
Teknoloji
 

Sony Xperia Z3 yakında piyasada olacak, aklımızda pek çok soru işaretiyle beraber

Sony Xperia Z3 yakında piyasada olacak, aklımızda pek çok soru işaretiyle beraber
 

Sony Xperia


Japonların en büyük gururlarından birisidir teknoloji alanında Sony. Nasıl olmasın? Hem ülkemizde hem de diğer pek çok ülkede firmanın ciddi bir marka ağırlığı ve değeri var. Artık efsaneler arasında girmiş olan walkman'i ve playstation'ı bizlerle tanıştıran bir teknoloji devidir Sony. 

Ancak son yıllarda firma Apple ve Samsung'un mobil cihazlar (telefon/tablet) alanında yaptığı hamlelere yeterli bir karşılık verememişti. En sonunda da Sony Vaio laptop markasını arkasında bırakmak zorunda kalmıştı. Çünkü istatistikler gösteriyor ki taşınabilir teknoloji cihazlar yaygınlaştıkça ve kullanımları arttıkça, pc ve laptop satışları düşüyor. Belki de sırf bu yüzden mesela, dünyanın bir numaralı laptop üreticisi olan Lenovo Motorola'yı satın aldı ve marka üzerinden gelecek planları yapıyor. gerçi bu bambaşka bir yazı konusu olur. Bunu da not edelim:)

Sony, zaten Ericsson ile uzunca bir süre telefon alanında beraber hareket etti. Sonrasında ise bu beraberliğin ona istediği mutluluğu getirmediğine kanaat getirdi ki haksız da sayılmazdı. Ericsson'un tüm hisselerini satın aldı. ve yoluna Sony ismi ile devam etme kararı aldı. Sony markası ile piyasaya sürdüğü ilk ciddi telefon Sony Xperia S3 idi. Cihaz her ne kadar diğer amiral gemi modelleri ile performans noktasında yarışamasa da, kullanışlı arayüzü ve o döneme göre mükemmel ekranıyla gönülleri fethetmişti. 

Ama firmanın daha agresif ataklara ihtiyacı vardı. Bunu da Sony Xperia Z ile yapmaya çalıştı. Yalan yok cihaz piyasaya daha çıkmadan teknoloji severleri oldukça heyecanlandırdı. Gerek sahip olduğu güçlü işlemci, gerek tasarımı ve gerekse yazılımı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bir de üstüne çıkış yaptığında suya ve toza dayanıklılık eklenince cihaz kimi insanların gözünde mükemmelin yeni tarifi gibi algılanmaya başlanmıştı.

Kısa sürede pek çok teknoloji portalında a'dan z'ye incelenen cihaz pek çok açıdan beğenilirken, suya ve toza dayanılılığı sağlamak için ekran parlaklığından ve kalitesinden ödün vermesiyle beraber küçük çapta da olsa bir hayal kırıklığı yaşattı. Fakat firmamız amacına ulaşmıştı. Yani insanları nasıl heyecanlandıracağını görmüştü. Bu tecrübeyle beraber Sony, Xperia Z1'de çok daha fazla takdir edilesi bir performans canavarı ortaya koymayı başardı. Gerçi bu cihaz da yine ekranı ve kalın kenarlıkları ile eleştiri konusu oldu. Yine de firma Xperia Z markasını insanların alternatifleri arasına sokmayı başararak, marka bilinirliğini artırmıştı. Sonrasında ise bildiğiniz üzere Şubat ayındaki Mobil Dünya Kongresi'nde Xperia Z2 lanse edildi ve kısa sürede piyasada boy göstermeye başladı.

Cihazın piyasaya girme sürecinde firma yetkililerinden garipsenecek bir açıklama geldi. Açıklamada, donanımın bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde yılda bir amiral gemi modeli çıkarmanın yanlış olacağı ve artık altı ayda bir amiral gemi modeli çıkaracaklarını söylediler. İlk bakışta mantıklı gibi gelen bu açıklama aslında çok ta ucuz ürün satmayan firmanın bence müşterilerine ihaneti olacak kadar vahimdir. Temmuz ayı içerisindeyiz. Bugün gittiniz bir teknoloji marketten Sony Xperia Z2 aldınız. Muhtemelen en az 2000 lira ödersiniz. Ama üç ay sonra telefonunuzun bir üst modeli çıkacak. Bir anda onca para vermenize rağmen telefonunuzun değeri en az beş yüz tl düşecek başlangıçta. Yeni bir cihaz almaya ve eskisini satmaya kalktığınızda uğrayacağınız zararı bir hayal edin. Donanım parçalarının her gün çok hızlı geliştiğini inkar etmiyoruz. Fakan bu firmayı haklı çıkarmıyor.

Bir süredir ortalıkta, Sony Xperia Z3 dedikoduları, fotoğrafları ve teknik özellik tabloları dolaşıyor. Firma, yüksek ihtimalle ;Eylül'deki IFA fuarında Xperia Z3'ü tanıtacak ve kısa sürede piyasaya sürecek. Cihazın iddia edilen donanım özelliklerine baktığımızda öyle selefinden çok ta fazla bir şey sunduğunu söyleyemeyiz. Ekran yine full hd. Değişmiyor. İşlemci bir üst modele terfi etmiş durumda ama arada ciddi bir performans farkı yok. En azından son kullanıcının hissedeceği kadar değil. Tasarım da hemen hemen aynı, bir kaç ufak dokunuşu saymazsak. 

Peki anlamı ne? Evet firma kendi markasını ve bu markanın da algısını oluşturdu. Lakin günlük kullanıcının hissetmeyeceği farklılıklar için yeni bir cihaz çıkarıp ta eskisini adeta çöp etmek niye? Aklı eren varsa beri gelip bana bir söylesin lütfen. Ben çözemedim de bu olayın arkasındaki ulvi stratejiyi.

 
Toplam blog
: 4
: 5303
Kayıt tarihi
: 04.06.14
 
 

1982 doğumluyum.Aslen Mersin'liyim. Ancak İstanbul'da ikamet etmekteyim. Evliyim ve bir de kızım ..