Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Şort giymek üzerine...

Şort giymek üzerine...
 

Milliyet Gazetesinde Meral Tamer, "Şort giymek" üzerine bir yazı yazdı... 
 
Yazıdan sonra ortalık karıştı...
 
Şortunu kıçına takan, neredeyse sokağa fırlayacak protesto etmek için...
 
Protesto başlayınca baştan okudum yazıyı ne demiş diye. Meral Tamer, yazısına şöyle başlıyor: “Aslında giyim eşyası olarak şortu çok severim. Yerine göre çeşitli boylarda şortları, her yaştan kendine yakıştırarak giyenleri keyifle seyrederim. Özellikle tatil yörelerine gidiş-gelişte havaalanlarında ve uçaklarda çok renkli, değişik desenli şortlar hep dikkatimi çeker. Kendim de şort giyerim, ama yerine göre tabii…"
 
Gezi olayları ile başlayan "Direnme" eylemi, neredeyse her yerde "Moda" haline geldi, herkes, her şeye direnmeye başladı.
 
Dirensinler, mesele değil de, olur olmaz her şeye "Direnmeye" başlayınca da işin "Etkinliğine" gölge düşüyor bana göre. 
 
Yazar "Niye şort giyiyorsunuz, bu terbiyesizlik" filan demiyor. Dahası, kendinin de şort giydiğini, çok sevdiğini, hele kendisine yakıştırarak giyenleri de seyretmekten çok hoşlandığını belirtiyor.
 
İtirazı ne?
 
Yakıştırmadan, üzerinde "Abes" duranlardan veya "Yerinde ve zamanında" giyilmemesinden rahatsızlığını dile getiriyor.
 
Memleketimizde saygın bir hoca vardı. Bir gün camide cemaate öğüt verirken, o zamanların modası mini eteğe sözü getiriyor ve yanlışlarından söz ediyor.
 
Cemaatin içinden biri de "Hocam... Senin torun da mini etek giyiyor" deyine "Ha... O gebermeyesiceye de çok yakışıyor ama" diyor.
 
Giyilecek kıyafette dikkat edilmesi gereken şey, toplum içinde çirkin, kaba ve uyumsuz görünmemesine dikkat edilmesidir.
 
Geçenlerde biri de çıkıp hamile kadınların sokağa çıkmaları konusunda ahkam kesmişti de hep itiraz etmiştik hatırlarsanız...
 
Ancak o günden sonra bir görüntüye şahit olduk ki, adama neredeyse hak verecek oldum.
 
Hanım hamile, elbette denecek bir şey yok.
 
Sokağa da çıkmış, burası da gayet normal...
 
Ama kıyafetine baktığınızdaki çirkin, kaba ve uyumsuzluk her tarafından dökülüyor. Toplumun gözleri üzerinde ama "Kınayarak" bakıyor.
 
Kıyafeti tarif edeyim; karnı burnunda, mini mini minnacık bir şort ayağında, üzerinde bir t-shirt ama, yaka kısmının bir tarafı omzundan aşağı düşmüş vaziyette...
 
Eğer siz bu kıyafete "Düzgün" diyorsanız, o sizin düşünceniz. Benim düşüncem bu kıyafetin yakışmadığı, insanların dikkatini estetik olarak çektiği ve beğenmedikleri şeklinde.
 
Ha... Bu ifadelerden sakın ola ki erkeğin kadına bakışındaki sakat düşünce olduğunu ileri sürmeye filan kalkmayın.
 
İsteyen, istediği gibi giyinebilir, hiç de karışmam, ama fikrimi söylememde de bir sakınca görmem.
 
Kendine yakıştırarak şort giyilmesinin karşısında değilim. Yeter ki çirkin, kaba ve uyumsuzluk göstermesin. Nasıl ki onun çirkin, kaba ve uyumsuz giyinme özgürlüğü var ise, benim de o giyim hakkında fikir söyleme hakkım vardır.
 
15 AĞUSTOS 2013
İBRAHİM PEKBAY 
 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..