Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '21

 
Kategori
Felsefe
 

Soruyorum Hangi Din

Kültürümüze bağlı olan ülkemizin yedi bölgesinde yedi hatta daha fazla farklı oynanan renk renk folklorümüzü ve her satırında gerçek hayatta yaşanmış olan ve yazıya dökülen daha sonra bestelenmiş olan sevgi hasret gurbet aşk kokan türkülerimizi korumak ve aslına uygun yaşatmak her vatandaşın görevidir diye düşünüyorum.

Kültür çeşitliliği bağlamında ülkemizden daha zengin bir ülkenin var olduğunu kimse söyleyemez.

Bu önemli zenginliğimizin yanı sıra geleneksel kültürümüze bağlı bazı geleneklerimizin son bulmasını da istemiyor değiliz.

Mesela, şimdilerde devam ediyor mu bilemiyorum (etmemesi gerekir) ama geçmiş yıllarda otuz-kırk yıl önce anadoluda kalabalık aile içinde kız çocukları yaş sırasına göre evlendirilirdi. Ailenin küçük kızı karşılıklı bir aşk dahi yaşamış olsa ablası eğer evlenmemiş ise evliliği asla gerçekleştiremezdi. Doğrudur veya yanlıtır ebeveyn'ler izin vermezdi. Ben bu geleneğe saygı duyabilirim ama şuna saygı duymam; küçük kızı gelin edecek olan kayınvalide adayı kimsenin büyük kızın bir an önce evlenmesi için oyun içinde oyun oynamasına saygı duymam hatta şiddetle kınarım!

Yani kayinvalide adayı büyük kızın evlendirilmesinde mutlu olacak mış mutsuz olacak mış umursamadan gizli perde arkasından çöpçatanlık (zaman zaman duygu sömürüsü ile zaman zaman tehdidlerle zaman zaman ikinci evlilik vaatleriyle) bile yapılırdı o yıllarda.

Bu tür kimselerin bedel ödeyeceklerine inancım tamdır öteki dünyaya göçmeden önce. Öteki dünyadaki bedel ödemelerini bilmem karışmam.

Üstelik bu kimseler namazında niyazında kimseler olurdu genelde. Sorsanız kul hakkının büyük günah olduğunu söylemekten çekinmezler. Bir kul hakkı yedi defa kutsal kabeyi yıkmak kadar günah olduğunu da ilave ederlerdi.

İkibin yirmi bir yılında, dijital bir dünyada artık bu gelenekler yeni kuşaklar tarafından bertaraf edildiğini düşünmekteyim.

Soruyorum şimdi, hangi din inancında bencillik kavramını öne çıkarmaktadır? Hiç bir din inancında böyle şey yoktur. 'Ben küçük kızı gelin edeyim de gerisi kan ağlasın acı çeksin' demek değil midir türkçesi?

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..