Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '09

 
Kategori
Felsefe
 

Söze dair - M.A.Antoninus- Düşüncenin gücü

Söze dair - M.A.Antoninus- Düşüncenin gücü
 

• “Düşünceleriniz ne ise, yaşamınız da odur. Yaşamınızın gidişini değiştirmek istiyorsanız, düşüncelerinizi değiştiriniz..." 

Marcus Aurelıus Antonınus 

Söze dair... 

Biz insanlar çoğunlukla, yaşamımızın bizim dışımızdaki etkenlere bağlı ve bağımlı olduğuna inanırız. Olayların, karakterimize ve hayatımıza etkilerini değiştiremeyeceğimizi düşünürüz. Böyle düşündüğümüz için de, kendimizi layık bulmadığımız gerçeklerin ve gerçekleştirmeyi asla göze alamadığımız düşlerin arasında ezilir, kalırız. 

Oysa yaşam, düşüncelerden ibarettir. Bizim yaşamımız da doğal olarak, bizim düşüncelerimizin ürünüdür. Daha net bir ifadeyle, ne olmayı aklımıza koymuşsak, o oluruz; ne eksik, ne de fazla... Yaşantımızın akışının bize olduğumuzdan, ya da olmak istediğimizden farklı değerler sunması hiçbir şeyi değiştiremez. Sahip olduğumuz her şeyin (Sevgi, bilgi, kültür, erdem, mal, para, unvan, statü vs.) değeri, kendimizi ne olarak algıladığımıza bağlı ve bağımlıdır. 

Bu nedenle, yaşamımızın gidişinden hoşnut değilsek, kendimize ve ona yaklaşımımızı yeniden gözden geçirmeliyiz: 

• Tadını çıkarmayı unuttuğumuz gerçekler mi var? (Zira, istenirse tüm gerçekler birer mucize haline gelebilir...)
• Düşünmeye ve öğrenmeye yeterince zaman ayırıyor muyuz? (Yaşamımıza bilinçsiz ve bilgisiz yön veremeyiz.)
• Özgür ve özgürleştirici miyiz? (Hür düşünen insan gerçeği görür ve başkalarının da görmesini sağlar. Yaşamını yönlendirirken de, herkes için en iyiyi hedefler.) 

Bu üç soruya olumlu yanıtlayabildiğimizde, yaşamın sadece bizim beyin ve yüreğimizde olduğunu keşfedecek, böylelikle de onun sorumluluğunu, kelimenin tam anlamıyla üstlenebileceğiz... 

 
Toplam blog
: 62
: 569
Kayıt tarihi
: 27.11.09
 
 

8 Ekim 1973 İstanbul doğumluyum. Doğum sırasında oksijensiz kalmamı takiben dünyaya gözlerimi Ser..