Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '12

 
Kategori
Futbol
 

Spartak Moskova Fenerbahçe maç tahmini

Spartak Moskova Fenerbahçe maç tahmini
 

Şampiyonlar Ligi play-off turunda, Fenerbahçe çekebileceği belki de en zor kurayı çekerek, Rusya' nın köklü kulüplerinden Spartak Moskova ile eşleşti. Gerçekten de Aykut Kocaman' ın da vurguladığı gibi Fenerbahçe tarihi açısından önemli bir maç. Ancak benzer şekilde Spartak Moskova açısından da tarihi bir maç. Yani bu tur sadece bir taraf istemiyor. Spartak Moskova da maç için bilenmiş durumda. İşin ucunda, en az 16 milyon Euro var. Yani kazanan takım, kasasına bu parayı koyacak. Ayrıca Şampiyonlar Ligi galibiyet ve beraberlik kazançları, yakın hakları, lisanslı ürün satışı ve diğer gelirlerle bu rakam çok yukarılara çıkacak.

Elbette bu maçı tarihi yapan husus sadece para değil. Bu maç tarihi çünkü, bu maç bir kırılma maçı. Her iki takım açısından da böyle.

Spartak Moskova Rusya' nın en büyük kulüplerinden birisi. Ancak kendi liginde en son 2003' te şampiyon oldu. Geçen sezon Rusya liginde normal sezonu 4. sırada tamamlamalarına karşın, şampiyonluk grubunu 2. sırada bitirerek Şampiyonlar Ligi play-off turu için vize aldı. Hem ligde, hem de Avrupa' da başarıya açlar. Bu sene en ciddi transferleri, teknik direktörleri Unai Emery oldu. Emery, Mehmet Topal' ın Valencia' dan eski hocası. Bu hoca ile Spartak bir vizyon değişimine gitmeyi ve yeni bir yapılanmayı hedefliyor. Takımın yıldızı, Fenerbahçe ' den zorla koparılan Emenike. Ayrıca Kallstrom, Bilyaletdinov, McGeady, Ari ve Welliton gibi etkili futbolculara sahip. Kesinlikle tehlikeli ve güçlü bir rakipler. Fenerbahçe taraftarı bugün tribünde veya ekran başında rahat bir karşılaşma izleyemeyecektir.

Ligde 5 maç oynamış olmaları daha hazır oldukları anlamına geliyor. Fizik olarak Fenerbahçe' den kesinlikle iyi durumdalar. Lige yeni hocaları ile iyi başladılar ve 5 maçta 4 galibiyetle 2. sıradalar. Son maçlarında Zenit' e 5-0 yenilmeleri moralleri bozdu ancak akılları Fenerbahçe maçında idi. Bunu tüm takım kabul etti. Açıklamaları hep bu yöndeydi.

Fenerbahçe, hazırlık karşılaşmaları, Vaslui, Galatasaray ve Elazığspor maçlarında çok kötü bir futbol sergiledi. Takım olmayı başarabilmiş değiller. Kocaman' ın talebeleri sürekli geri ve yan pas yapıyorlar. Rakiplerden çekiniyorlar. Fizik olarak da hazır değiller. Ayrıca takım içinde başta kaptan Alex olmak üzere, bazı futbolcuların Aykut Kocaman ile araları iyi değil. Bu da iyiden iyiye dillendirilmeye başlandı. Aykut Hoca halen bir sistem oturtmuş değil, Sürekli futbolcuları farklı yerlerde deniyor. O da kararsız. Bu kararsızlığı, taraftar ve medyanın yavaş yavaş kendisinden desteğini çekmeye başlamasıyla bir huzursuzluğa döndü. Bu huzursuzluk da hata oranını artırıyor.

Bu maç ve tur her iki takım açısından da önemli çünkü kazanan teknik direktör, camiası nezdinde zaman kazanacak, kredi kazanacak, prestij kazanacak. Turu geçemeyen tartışılıp, ağır eleştirilere maruz kalacakken, turu geçen rahat bir nefes alacak. İşte maçın tarihi önemi burada saklı. Bu tur, belki de her iki tarafın yönetimlerinin dahi kaderini etkileyecek. Bugün Fenerbahçe asbaşkanı sayın Ali Yıldırım' ın açıklamalarını okuduk. Aykut Kocaman' ın arkasındayız, hocamızı yedirtmeyiz diyordu. Benzer açıklamaları kaybedilen bir tur sonrası yapabileceğine ihtimal vermiyoruz. Zira, Fenerbahçe Şampiyonlar Ligine kalamaz ise, Aykut Kocaman' ın taraftar nezdinde kredisi çok azalacaktır. Tabi yeterli transfer performansını gösteremeyen Yönetim de bundan nasibini alacaktır.

Benzer durumlar Moskova temsilcisi için de geçerli. Bu sebeple bu maç her iki takım tarihinin de kırılma maçlarından birisi olacak. Hem oyuncular, hem hocalar hem de yöneticiler için bir kırılma maçı olacağını tahmin ediyorum. Turu geçemeyen takım için hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Maç tahminine gelince, Kocaman' ın açıklamaları zaten net. Maçı kendi yarı alanı içinde kabul edip, kontra atak oynayacağını ifade etti. Kocaman 3 sezondur Fenerbahçe' de bu sistemsiz futbolu oynatıyor. Fenerbahçe' den önce çalıştırdığı Anadolu takımlarında ne oynattıysa aynısını oynatıyor. Zaten hocayı bu sebeple çok eleştiriyoruz. Her maçta rakip kim olursa olsun, kontrollü, kendi sahasından yavaş çıkan, yan ve geri paslarla oyunu soğutan bir takım izliyoruz. Açıkçası tüm Fenerbahçeliler de bu oyundan sıkılmış durumdalar. Ancak Kocaman kadrosunu bu sisteme göre kurdu. Yani defansta Egemen ve Bekir, hatta Yobo, ortada Cristian, Topal, Selçuk, ileride Alex ve Sow gibi isimler rakibe Galatasaray gibi ileride basacak, presle top kazanıp topu hızla ileri uca taşıyabilecek kapasitede değiller. Bu kadro, Kocaman' ın kontrollü, defansif, duran topa bel bağlayan, bol "yan paslı" ve hareketsiz futboluna uygunlar. Kocaman' ın Fenerbahçe' yi bu sistem ile 1 kez şampiyon 1 kez de ikinci yapmış olması maalesef hocaya camiada kredi kazandırdı. Sonuç odaklı, göze hoş gelmeyen ve rakip çok güçsüz olsa bile kontrollü, tek forvetle oynayan bu sisteme pek çok taraftar, köşe yazarı ve yönetici destek veriyor.

Fenerbahçe bu maçta da aynı sistem ve anlayış ile çıkacak sahaya. Ancak karşısında sıkı ve diri bir takım var. Bloklar arası yakın, disiplinli ve yaratıcı bir oyunları var. Zenit maçı kimseyi kandırmasın, inişte falan değiller. Hoca, Aykut Kocaman' dan daha fazla tecrübeye sahip, akıllı bir hoca. Elindeki malzemeyi iyi tanımış ve ona göre çözümler oluşturmuş. Tahminim, onlar da çılgınca saldırmayacaklar, ancak presli, orta sahayı daraltan, oyunu rakip sahaya yıkan (Fenerbahçe de müsade edeceği için) sonuca dönük bir oyun sergileyeceklerdir.

Aykut Kocaman ve Fenerbahçeli futbolcular bu gece doğruları yapar ve biraz da şanslı olurlarsa, tur iddiasını ikinci maça taşıyabilirler. Bu doğrular nedir?

1- Alex' i son 20-30 dakikaya kadar oyuna almamak, dirençli bir orta saha oluşturmak (orta göbeği Mehmet Topuz, Mehmet Topal ve Cristian' dan oluşturmak).

2- Alex 'in yokluğunda kanatlarda Krasic ve Stoch' u oynatmak.

3- Forvette Kuyt ve Semih' e forma vermek. (Semih Sow' dan daha iyi top tutan ve dağıtan bir futbolcudur).

4- Her pozisyonda yavaş ve yana değil, tam tersi hızlı ve ileri dönük oynamak. Top kaybetmekten korkmadan, topu sürekli ileri doğru taşımak, ilerideki oyuncular ile buluşturmak.

5- Topsuz oyunda hareketli olmak, pas istemek, pas almak, topu ayaktan hızlı çıkartmak. 

6- Koşmak koşmak koşmak.

Bu doğrular, Fenerbahçe' ye avantajlı bir beraberlik sağlayabilir. Bu maçta Fenerbahçe' nin tüm doğruları yapacağına inanmadığımdan ve hocaya güvenmediğimden, galibiyete ihtimal vermiyorum.

Şans çok fazla yanımızda olur ise, buradan gollü bir beraberlikle (1-1, 2-2) dönebiliriz.

Sahadaki tüm futbolcu kardeşlerimize bol şans diliyoruz.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..