Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '10

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

St.Petersburg Kenti ve Beyaz Geceler

St.Petersburg Kenti ve Beyaz Geceler
 

St. Petersburg, Neva nehrinin Finlandiya körfezine döküldüğü delta üzerinde kurulmuş ve 300 Yıllık bir maziye sahip liman kentidir. Müze ve köprüler kenti olan St.Petersburg, Rusya'nın batıya açılan penceresidir. Gerek mimarisiyle gerekse kültürüyle, Dostoyevski bu kenti eserlerinde uzun uzun anlatmıştır. ''Petersbug Düşleri, Karamozof Kardeşler ve Beyaz Geceler'' adlı romanları bu kenti geniş bir şekilde ele alır.

Beyaz Geceleri yaşamak için akın akın turistler bu kente gelirler. Beyaz geceler nedir; Kent kuzey kutbuna olan yakınlığı yani, coğrafik pozisyonundan dolayı her yılın iki ayında beyaz geceleri yaşıyor. Mayıs ayının ortalarından, Temmuz ayının ortalarına kadar süren beyaz gecelerde güneş saat 03'te doğuyor ve 24.00'te batıyor. Güneş battıktan sonra, uzun zaman karanlık olmuyor. Sadece gece saat 01.30 ile 02.30 arasında havanın hafif karardığı görülüyor. İşte her yıl bu aylar turizm açısından haraketli geçiyor.

Kent Çar Büyük Petro tarafından kurulmuş ve adıda Petrograd olarak konmuş. Bolşevik ihtilalinde, liderin adı olan (Lenin) Leningrad olarak değişmiştir. Bugün ise kent Almanca adı olan St. Petersburg olarak tanınmaktadır.

Üstün bir mimari yapısının yanında, Dostoyevski, Çaykovski, Puşkin ve Gogol gibi dünyaca ünlü edebi ustalarıda bünyesinde barındırmış, kültür ve sanat merkezi olmuştur. Ayrıca 500'ü aşkın köprüsüyle birbirine bağlanan onlarca kanaldan yapılacak nehir turu kenti daha iyi tanıma fırsatı verecektir. Kent 200 yıl Rus çarlığına başkentlik yapmıştır. Bu dönemde yapılan saraylar, katadreller o dönemi hala bütün görkemiyle hissettirmektedir.

Dünyanın üçüncü büyük müzesi olan Hermitage (British Museum ve Louvre'dan sonra) görülecek yerlerin başında geliyor. Müze beş büyük sarayın birleşmesi ile oluşmuş, bünyesinde üç milyondan fazla eser bulunmaktadır. Müzede Bizans, Roma, Helenistik, Antik Mısır ve İslam uygarlığına ait eserlerin yanında, Leonardo Da Vinci, Van Gogh, Rembrant, Rafael gibi ressamların tablolarıda yer almaktadır.

Dünyanın en büyük cadddelerinden biri olan Nevski, St.Petersburg'un en işlek caddesidir. Dünyanın en derin metrosu bu kentte bulunmaktadır. Kentin en güzel mimarisini bu caddede görmek mümkündür. Aleksandır Nevski Manastırı, tarihi kilise ve katedraller, alışveriş merkezleri ve resteronlar genelde bu caddede görülebilir.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..