Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '10

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Capetown ve Nelson Mandela (Nobel Barış ödülü sahibi)

Capetown ve Nelson Mandela  (Nobel Barış ödülü sahibi)
 

Afrika Kıtasının en güney ucunda yer alan Capetown, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üçüncü başkentidir. Nüfusu ikimilyon olan Capetown, Afrika, Hollanda ve İngiliz kültürleriyle harmanlanmıştır.

1580 Yılında Francis Drake bu toprakları keşfettiğinde şöyle demiştir, ''Dünya'da gördüğüm en güzel burun'' kaşife bu sözleri söyleten; harukulade manzarasıyla, chapman tepesi, tepesi yatay bir şekilde kesilmiş 1080 m. masadağı ve bu dağın üzerini kaplayan beyaz bir sis tabakası, bir masa örtüsü gibi dağı kaplar. Bu sisle beraber güney doğudan esen kuvvetli bir rüzgar şehrin havasını temizler, mikropları yok eder. Capetown'lılar bu rüzgara ''Cape doktoru'' derler.

Şehrin etrafında turistlerin ilgisini çeken ve buralardan manzara seyrettikleri dört tepe vardır; Şeytan tepesi (devil's Peak), Aslan kafası (Lions Head), Masa Dağı (Table Mountain) ve Sinyal tepesi (Sigral Hill).

Şehir merkezindeki işlek caddelerin başında, Long Street geliyor. Daha ziyade cafe, restorantlar ve sanatçıların gittiği sokak kahvelerinde, içeceklerini yudumlarken güneşin tadını çıkarırlar. Waterfront, şehrin en canlı merkezidir. Şık mağazaları, lokantaları ve barların bulunduğu, meşhur Two Ocean's Aquarium (Okyanus Akyaryum) bulunduğu yerdir. Ayrca burada, Afrika cazı, yerel ateş dansı gibi birbirinden ilginç performansları izlemek mümkündür. Lokantalarında deniz mahsullerinin yanında suşi, et, Hint mutfağı ve dünya mutfağından lezzet sunumları yapılmaktadır.

Malay Müslümanlarının yaşadığı Bo Kaap mahallesinde camisi, bakımlı evleri, dar sokakları, baharat kokan lokantaları şehrin çekim merkezini oluşturur.

Dünya'nın en ünlü hapishane adalarından biri olan Robben Adası görülecek yerlerdendir. Nobel Barış Ödülü sahibi Nelson Mandela'nın adıyla anılıyor bu ada. Ünlü lider 27 yılını bu ada hapishanesinde geçirmiştir.

İlk kalp naklini gerçekleştiren Dr. Christian Barnard, bu ameliyatı Cape town'da Groote Schuur hastanesinde 3 Aralık 1967günü gerçekleştirdi. 30 Kişilik bir ekiple 6 saat süren ameliyatla Waskansky'e yeni kalp takıldı, 18 gün yeni kalbiyle yaşadı, sonra akciğer iltihabımdan öldü.

Cape Town'da çok sayıda Avrupa'lı yaşamaktadır. Okyanusa bakan koylarda lüks villalar, apartmanlarda yaşarlar, genellikle Avrupa'lı emekliler, Avrupada kış olunca, yaz mevsimini burada geçirirler. Ucsuz bucaksız üzüm bağlarında şarapçılıkla uğraşırlar..

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..