Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Steve Jobs ve değişim...

Steve Jobs ve değişim...
 

Steve Jobs ilk Macintosh'u tanıtırken Bob Dylan'ın 'The Times They Are a Changin' şarkısını kullanmış. Şarkı, 'zaman değişiyor' diyor. 'Eğer zamanınız biraz değerliyse yüzmeye başlasanız iyi olur, yoksa bir taş gibi dibe çökeceksiniz' diye devam ediyor. Tanıtım için bu şarkıyı seçen Jobs o günlerde geleceği görmüş gibi... Hakikaten de Jobs'ın Macintosh'la başlayan iPad'le devam eden ürünleri hayatımızı hayallerin ötesinde değiştirdi.

Yaklaşık 7 yıl önce MacBook aldığımda kimse kızmasın ama laptop'larla karşılaştırma bile yaptırmıyordum. Klasik bir PC kullanıcı olduğum için ilişkimiz uzun sürmedi ama Mac'lerin yeri bende hâlâ ayrıdır. Steve Jobs'ın Stanford Üniversitesi'ndeki meşhur mezuniyet konuşmasını dinlemişsinizdir. O konuşmayla ilgili yorumları okuduğumda hemen hemen hepsinde 'Bugünü son gününüz gibi yaşayın' cümlesinden bahsediliyor. O konuşmayı yaptığında hasta olduğunu biliyordu, belki de bu nedenle 'her gününün değerini bilerek, hep üreterek' çalıştı. Bu yorumları tekrarlamayacağım.

O konuşmada benim dikkatimi Jobs'ın 'noktaları ileriye doğru bakarak birleştiremezsiniz, geriye doğru birleştirirsiniz' cümlesi çekti. Hakikaten de öyledir.

Yaşadığımız anları geriye doğru birleştirdiğimizde bulunduğumuz noktayı anlarız. Bu durumu hep merdiven çıkmaya benzetirdim. Attığımız her adım, çıktığımız ya da indiğimiz her basamak bugünkü geldiğimiz noktayı gösterir. Yani, aldığımız kararların sonucunu yaşarız. Jobs konuşmasında, bu noktaların geriye doğru birleşeceğine olan inanca da dikkat çekti. Yani, sadece birleştirmek yetmiyor, bunların gelecekte de birleşeceğine inanmak geriyor.

Dipten güçlenerek çıkmak

Apple'ı kuran Steve Jobs, konuşmasında kendi şirketinden kovulmasına da değiniyor. Acaba bu şekilde kendi şirketinden kovulan başka bir patron var mıdır? Steve Jobs, konuşmasının bir yerinde 'İyi ki Apple'dan kovulmuşum' diyor. Bu cümlesini ilk duyduğumda biraz yadırgadım. Düşünsenize ne emeklerle ne hayallerle bir şirket kuruyorsunuz, o şirket dünyaca tanınmaya başlıyor ve siz oradan kapının önüne konuluyorsunuz. Bütün bunları yaşadıktan sonra 'iyi ki kovulmuşum' diyebiliyorsunuz.

Ancak, Jobs dibi gördükten sonra daha güçlü çıkıyor. Çünkü, yeniden başlamaya karar veriyor. O dönemde aşık oluyor... Yeni bir şirket kuruyor (Next) ve o şirketi Apple satın alıyor. Böylece, tekrar Apple'a dönüyor. Aynı dönemde kurduğu animasyon stüdyosu Pixar, alanındaki en iyi örnek olarak Walt Disney tarafından satın alınıyor ve Jobs'ı Walt Disney'in yüzde 7 ile en büyük hissedarı yapıyor.

Demek ki dibi görmek her zaman korkunç sonuçlar vermiyor. Ya da dipten daha güçlü çıkmak için umudu kaybetmemek gerekiyor. Ya da Steve Jobs'ın dediği gibi, "Başkalarının düşüncelerine takılıp kalmayın. Kalbinizin sesinden gidecek cesarete sahip olun."

"Çok erken konuşma

çünkü çarkıfelek hâlâ dönüyor

ve belli değil

kimin adını seçeceği

çünkü kaybeden şimdi

kazanabilir sonra

zaman değişiyor"

 
Toplam blog
: 6
: 563
Kayıt tarihi
: 30.09.11
 
 

İstanbul İletişim Fakültesi'nde okudu. Gazetecilik yapıyor. http://twitter.com/ayfer_yldz ..