Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Steve Jobs'un Önemi

Steve Jobs'un Önemi
 

Steve Jobs'un Önemi Nedir? Steve Job Neden Bu Kadar Önemli? 

Bence Steve Jobs, farklı düşündü ve önemli bir fark yarattı. Bu fark ise teknolojide çığır açtı.

Steve Jobs’ı farklı kılan bence basit tasarım mantığıydı. Ya da tasarımda ergonomik bir sıçrama yapması, ergonominin gerçekten hakkını vermesiydi. Bence de Steve Jobs’un yaptığı yeniliklerin özeti budur.

Bill Gates ve Steve Jobs bilgi çağının, iletişim çağının bence sembol iki ismidir, insanlık tarihinde çığır açan vizyonerler olarak anılacaktır.

Bill Gates; Microsoft ile bütün dünyayı Windows ve MS programları ile görsel olarak tanıştırdı.

Steve Jobs ise daha user friendly ergonomik tasarımı ile, "kolaylığı" geliştirdi.

Bugün Steve Jobs’un yaptığı ipad-tablet bilgisayar çok yakında dünyada en fazla kullanılacak bilgisayar standardı olacak.

Bu yeni teknolojiye ipad denmesi bile bence bunu çağrıştırıyor. Mağara insanları da ilk yazılarını tabletlere yazmışlardı çünkü. (Acaba Steve Jobs, Fred Çakmaktaş-Barney Moloztaş olayından da etkilenmiş midir? Kim bilir belki de etkilenmiştir. Çünkü bizim zamanımızda çizgi film olarak bunlar vardı.)

Yani teknoloji (ki arkasında muazzam bir algortima var) en basit insana, kullanıcıya bile hitap ediyor. Bunu sağlamak bence büyük bir başarıdır. Tıpkı Google gibi, Facebook gibi, Twitter gibi artık basitlik sürükleyici güç olmaya başladı. Oysa bunların arkasında da muazzam bir organizasyon ve elektronik teknoloji var.

Steve Jobs iMac’i yapmıştı ilk olarak, iMac yanlış hatırlamıyorsam "ilk çökmeyen bilgisayar" olarak PC sektöründe çok özel bir yeri vardı. Hatta iMac’ler virüs bile kapmıyor diye söyleniyordu. Kompact tasarımı ile Steve Jobs’un kullanıcılar açmasın diye özel vidalar bile geliştirdiği söylendi. Bu bile bilgisayar dünyasında önemli bir yenilikti.

Yine Pixar animasyon şirketi sinema dünyasında bilgisayar ile sinema yapılabileceğini kanıtladı. Pek çok çocuğun hayal dünyası geliştirildi. Mesela Cars-Arabalar filmini Pixar yapmıştı yanlış hatırlamıyorsam, çocuklar çok tutmuştu onu.

İpod, walkman’in yerini alıyordu. Binlerce şarkı ufacık bir çubuğa sığıyordu artık.

İphone ile cep telefonu, e-mail, internet, bankacılık işleri vbg. daha bir görsellikle ve hızla birleşti.

Basitliği, yeniliği, kullanım kolaylığını, satın alınabilir bir bedelle milyonlarla paylaşmak müthiş bir şey.

Steve Jobs’un şirketi Apple’ın yeşil dostu olması bile bence takdire değer bir yaklaşımdır. Bizde olsa patronlar işin üç kağıdına kaçar bana ne çevreden, atıktan filan der değil mi? Ama bu adamlar okumadıkları halde bazı şeyleri görebiliyor ve uygulayabiliyorlar.

Steve Jobs bence pazarlama alanında da dünyaya çok önemli mesajlar verdi. Örneğin bir şeyi pazarda tutundurmak istiyorsanız O işi ya ilk siz yapmalısınız veya ikinci olmalısınız. Üçüncü olarak bu işe devam ederseniz tutunmanız çok zorlaşır. O nedenle ayrışmalısınız. Farklı şeyler yapmalısınız. İşte Steve Jobs bu pazarlama kuralının bence en canlı örneği olmuştur.

Ne diyor Steve Jobs:

Her gününü hayatının son günüymüş gibi yaşarsan (yani tutkuyla yaşarsan) günün birinde haklı çıkarsın.

Ölüm hayatın en güzel icatlarından biri. Hayatın değişim ajanı. Yeniliklere yer açmak için eskilerden kurtulmanın tek çaresi.

Steve Jobs öldükten sonra da eserleriyle yaşayacak. Bence hayatta bundan daha değerli bir şey olamaz.

Böyle adamlar, gerçeği gören adamlar etrafta çok fazla yok. Kıymetini bilmek lazım. Ben ancak saygı duyarım böyle insanlara.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..