- Kategori
- Yemek - Mutfak
Su Böreği
SU BÖREĞİ
SU BÖREĞİ
MALZEMELER:
Hamuru için;
5 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 fincan ılık su
2.5 su bardağı un
iç malzeme;
400 gr. yağlı tuzu alınmış peynir
200 gram rendelenmiş mozerella yada taze kaşar
1 demet kıyılmış maydanoz
Hamur katlarına sürmek için;
250 gr. eritilmiş tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 su bardağı süt karışımı
Hamur açarken kullanacağımız; un ve nişasta
HAZIRLANIŞI
Hamur için gereken malzemeyi bir kabın içinde karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayarak 10 bezeye ayırıp üzerini örterek yarım saat dinlendirelim.
Bu arada peynirleri parçalayıp maydanoz ile karıştıralım.
Büyük genişçe bir tencereye bolca (7 litre kadar)su koyup kaynatalım ve içine 2 yemek kaşığı tuz ve 3 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyelim.
Aynı büyüklükte başka bir kaba da soğuk su koyalım.(mümkünse içine buz atalım) ve içine bir kevgir yerleştirelim.
Hamurlarımızı tezgahta bol un ve nişasta serperek mümkün olduğunca açıp, ilk hamuru yağlanmış tepsiye döşeyip üzerine fırça ile süt karışımından sürelim.
Diğer hamurları açtıkça önce kaynayan suya atalım ve 45 saniye bekletip kevgir kaşık ile soğuk suyun içindeki kevgire alalım 1 dakika kadar bekletip kevgiri sudan kaldırıp suyunu süzdürelim ve tepsiye döşeyelim. Her hamur için aynı işlemi yaparken, tepside her hamur üzerine sütlü karışımdan sürüp, he iki kat arasına da peynir karışımından serpiştirelim.
Son hamuru pişirmeden en üstüne yayıp kalan sütlü karışımdan sürelim ve 200 derece ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar ortalama 45 dakika pişirelim.
Not; Pişirme olanağı varsa ve kalın tepside yapıyorsanız, çevire, çevire Ocak üzerinde de kızartabilirsiniz.
Afiyet olsun.