Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

Sultan Süleyman

Sultan Süleyman
 

Tabular her şeyin üzerini örtmemeli. Kişinin kendisi ile yüzleşmesi bu kadar zor olmamalı. Hemen sesler en üst perdeden yükseliyor. Koskoca Süleyman nasıl bir dizi olur diye. Avrupa daki saraylarda aşklar, entirikalar, zalimlikler, acılar, kan, öfke, sevgi, en önemlisi iktidar mücadeleri defalarca işlenmiş dizi ve filimlerde..

İnsanlar halkının geçmişinin bir biçimde tarihsel doku ile buluşmasını izlemiş. Bizde insanın gerçekte sadece insani duyguları olduğu gerçeği hep yok sayılıyor. O hükümdar da olsa Sultanların Sultanıda olsa bir insan. İnsana dair hataları ve zaafları olması çok normal. Yere göğe sığdırılamıyan Kanuni gibi Bir Sultan halka indirgenilmiş bir dizide seyredilince işler karışıyor. Halbuki FAtih Sultan Mehmet Han İstanbulu fethederek bir çağı kapatmıştır. Bundan 550 sene önceki teknoloji ile başarmıştır bunu. Şimdi biz bunu gelecek kuşaklara aktaracak sinema teknolojisine sahipmiyiz. Yoksa bunu Hollywood sinemacılarının yapacağı günü mü bekleyelim. Bunlar bizim hazinelerimiz. Bu hazinelere dokunup, koklamalıyız.

Yavuz Sultan Selim hiç mi haketmemiştir tarihin tam ortasından geçerken bir sinema filmi ile anılmayı.. Sezarın Mısır'a gıdişi ve oradaki aşkını kim bilmez. Kanuninin karısına duyduğu aşk gerçeklerin hangisini değiştirir?.

İnsan olmanın zaafları, iktidarın bedeli, bu bedel için çekillen acılar, kan, hüzün hep var ve varolmaya devam edecektir. Mustafa flimini izleyince ne gördük ne algıladık ki buna film yerine resimlerin sunumu denebilir ancak. Tümüyle Can Dündar'ın penceresinden demek kesinlikle doğru olacaktır.

Kanuni Sultan Süleyman'ın aşkının öyle derin bir manaya ulaşmasını görüp kabul edemiyoruz. Çünkü bu aşkın onu zamanla yanlışlıklara sürüklediğinide biliyor tarih. Eksiklikleri eleştirelim en tabi hakkımız. Bunlar Kanuni'nin ihtişamına gölge düşürmez yüceltir, o zamanı anlamamıza yardımcı olur. Konu yaşananları bir hikaye ile anlatma durumudur.

İnsanlar, Osmanlı İmparatorluğunu kalın tarih kitaplardan okusun ve öğrensin isteniyor belli ki. Ama Çin kültürünün dahi ülkemizde bol bol saray entrikalarını aşklarını anlatan diziler dönüp duruyor. İnsanlar bunları izliyor. Kendi kültürlerini dünyaya yayarken ne kaybettiler. Halbuki çok şey kazanıyorlar. Mesela Muhteşem Yüzyıl dizisi, Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği yemeğin ne olduğunu bunun nasıl yapıldığı gibi yan konularla daha iyi olmaz mı? İçimize siğdırıp yeni başlangıçlara neden olması dileğiyle.... 

 
Toplam blog
: 259
: 442
Kayıt tarihi
: 23.04.09
 
 

Merhaba ben Manolya. Edirne doğumluyum. Eğitim'e hizmet ediyorum ve bu yolun gönüllüsüyüm.Şiir yazma..