Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '17

 
Kategori
Eğitim
 

Sunum Yapmaya Hazır Mısın?

Sunum Yapmaya Hazır Mısın?
 

Sunum Yapmaya Hazır Mısın?


Eğer bir iş doğaya aykırı değilse ve o işi yapabilen bir insan varsa o işi sen de yapabilirsin! 
Sunum yapmak süreklilik işidir. Ne kadar çok sunum yaparsanız o kadar daha çok uzmanlaşırsınız. Öncelikle kendinize hedef belirlemeniz gerekmektedir.
 
Bu hedeflerin öncelikle başına,
Yapabileceğinize ve başaracağınıza inanmak,
Alanınızla ilgili tüm kitap ve kaynakları okumak,
Alanında uzman kişilerin videolarını izlemek ve eğitimlerine katılmak.
Bu sizin ilk hedefiniz olmalı.
İyi bir sunum yapmak ve onu hazırlamayı öğrenmek sizin antrenmanınız olur ve böylece körelmeye yüz tutmuş kaslarınızın tekrar harekete geçmesini sağlar. Sunum yapmak bazen alışkanlık olsa da kısmen de temel kuralları öğrenerek yapılabilecek içinizde bulunan bir yetenektir. Önemli olan bu yeteneği çeşitli çalışmalarla ortaya çıkarmaktır. Bu kitap sizin için bu yeteneklerinizin ortaya çıkmasını sağlamak için oluşturuldu.
Eşiniz ile sevgilinizle, patronunuza kendinizi ifade etmeye çalışıyorsanız siz zaten hayatın her alanında sunum yapıyorsunuzdur. Sadece bunu daha iyi nasıl yaparız bunu hep birlikte öğrenecek ve analiz edeceğiz.
Sunum esnasında kullanacağınız sözcükleri hassas bir terazi gibi iyi seçmeli ve sizi dinleyen kitleniz ile birlikte ortak bir duygu bularak yapmalısınız.
Sunuma başlamadan yapmanız gereken şey iyi bir konu ve içerik belirlemeniz gerekir. Sunumun her anını her dakikasını bir film senaryosu gibi planlamanız gerekir. Sunum karşınızda sizi dinleyen katılımcılarınızın deneyimidir. Onlara neler vereceksiniz neler öğrenecekler akıllarında ne kalacak öncelikle bunu çok iyi belirlemeniz gerekir. Sunum taslağınızın başına Amacım ne? Sorusunu yazmalı ve bu sorunun cevabını öncelikle kendinize vermelisiniz.
 
Beth Duman şöyle der, “Sözcükler dünyaya iletmek istediğimiz şeyleri temsil eden bir vekil” der. O zaman sunuma çıkmadan önce aklınıza şu soru gelmeli “Sunumunuzu kendinize ait olan bir tarzla mı sunacaksınız, yoksa başkalarını mı taklit edeceksiniz”. Kendiniz olmak doğal olmak ve öyle katılımcının karşısına çıkmak sizi daha özel ve anlamlı kılar. Mutlaka tarzınız oluşuncaya kadar örnek alacağınız kişiler olacaktır ama sonrasında mutlaka kendi tarzınız oluşmalı ve bu şekilde kendinize has bir anlatım ve ifade şekli oluşturmalısınız.
 
İyi bir sunum yapmak,
İyi bir içerik gerektirir. PPT oluştururken anlatmak istediklerinizi Word dosyası gibi yazmayın. Madde imlerinde olabildiğince cimri bir şekilde kullanın. Madde imleri yerine görsellere dayalı bir anlatım tarzı tercih edin.
Kullandığınız sözcükler sizin alanınızdaki uzmanlığını belirler. Sözcükleriniz ne söylediğinizi, tarzınız nasıl söylediğinizi belirler bu ikisinin birleşimden ortaya çıkan ise sunumu yapan sizsinizdir. Katılımcılar sizi böyle algılar ve sunumun sonuna kadar bu şekilde değerlendirir. Doğal olmayan her davranışı katılımcınız mutlaka anlayacak ve sunumdan kopmalar meydana gelecektir.
 
Sunumda İki Farklı Neden Olmalı?
 
Kısa ve Net: Anlatmak istediklerinizi süslü cümlelerle değil anlaşılır ve sade bir şekilde ifade edin.
Hikâye Anlatın: (Bununla ilgili kaynaktan veri al)
Sunumda iyi içerik katılımcılara fayda sunan onlara ilham veren doyuran ve akıllarındaki tüm soruların cevabını bulacakları net ifade edilen içerik demektir.
Sunumda fayda sunmak, katılımcıların hayatlarında ne tür değişiklikler olacak. Karşılaştıkları sıkıntılardan sizden edindikleri bilgilerle nasıl aşacaklar bunu analiz etmektir.
İlham vermek ise, sizden öğrendikleri bilgileri işlerinde nasıl kullanacaklar, onlara nasıl yol göstereceksiniz bunun değerlendirmesini yapmaktır.
Net İfade etmek ise, katılımcınızın yerine kendinizi koymak onların gözünden sunumunuzu değerlendirmektir. Unutmayın hayatın her alanı bir sunumdur.
 
Bunu formül haline getirecek olursak
 
Fayda X İlham X Net İfade= Estetik
Anlattığınız konu fazlasıyla detaylı olabilir. Karmaşık olabilir. Net bir ifade biçimi ile anlattığınızda sunumunuz daha kolay ve anlaşılır olacaktır.
 
Toplam blog
: 29
: 262
Kayıt tarihi
: 08.10.15
 
 

Hikaye Tasarımcısı ..