Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İkna ve Sunum

İkna ve Sunum
 

İkna ve Sunum


Sunumda katılımcılar bizi değerlendirir ve yorum yaparlar. Hayatın her alanı bir sunumdur ve sunum sonrası ortaya çıkacak her kazanç bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Sunumda düşüncelerimizi, fikirlerimizi ve ürünümüzü paylaşırız.
 
Sunumu bir sohbet olarak düşünün, bu sohbette en çok konuşan sizlersiniz. Profesyonel görünme çabasından uzaklaşın sadece kendiniz ve doğal olun, yapmacık olmayın. Her yapmacık hareketiniz katılımcılar tarafından çok kolay bir şekilde anlaşılır buda sizin hakkınızda olumsuz düşünceler edinilmesine neden olur. Bunu kimse istemez. Sunumunuzu ders verir gibi değil de yakın bir arkadaşınızla çay kahve içerken ki gibi ruh hali ile yapın.
 
Slaytları Okumayın,
 
İyi sunumlar yapanlar slaytları asla okumazlar. Kimse slaytlardan okuduklarınızı izlemeyi ve dinlemeyi istemezler. Sunumuzu bir hikâye haline getirin. Eğlenceli olsun. Sohbet ortamına dönüşsün ama mutlaka kontrol sizde olsun. Eğer kontrolü katılımcıların eline verirseniz sahnedeki hâkimiyetiniz kaybolur ve diğer katılımcılar oraya geliş amaçlarının dışına çıkıldığı için rahatsız olurlar. Açılışınız ve kapanışınız mutlaka akılda kalıcı olsun. İnsanlar sunumun en çok başını ve sonunu hatırlarlar. O yüzden giriş ve kapanış bölümlerinde sıfır hata yapmaya özen gösterin. Katılımcılarınızı hikâyenin içine çekin ve kapanışa birlikte gidin.
 
Konuya Hâkim Olun;
 
Konunuza mutlaka hâkim olun anlattığınız konu ile ilgili 5-10 kat daha fazla bilgiye sahip olun. Çalışmadığınız yerden soru gelirse zor durumda kalabilirsiniz. Bunu da kimse istemez. Konu içerisinde farklı bir soru geldiğinde bir parantez açıp konuya geri kaldığınız yerden devam edin. Bu sizin sunum hâkimiyetinizin ortaya çıkmasına neden olur. Ve katılımcılar sizin hakkında ne kadar konusuna hâkim ne kadar bilgili bir eğitmen derler. Bunu kim istemez ki.
Sunumu asla ezberlemeyin. Yapılan her ezber sunum sırasında bundan sonra hangi kelime cümle gelecekti neler söyleyecektim düşüncelerine sevk eder ve sunumumdan uzaklaşırsınız ve karmakarışık bir hal alır. Fikirlere ve konuya hâkim olun. Bu şekilde hafızanızı bir sonraki cümleyi hatırlamak yerine sunuma konsantre olmuş olursunuz. Sadece konuyu bilin ve onu aktarın. Bakın o zaman sunum nasılda keyifli ve eğlenceli geçiyor.
 
Sunumda mesajınız berrak olmalı. Karşınızdaki kişiler onların neler yapması istediğinizi akıllarında ne kalması gerektiğini tam olarak anlamlıdırlar. Sunumunuzu inanarak yapın. Eğer söylediğiniz şeye siz inanmıyorsanız karşınızdaki kişileri de inandırmakta zorluk çekersiniz. Sunum yaptığınız kitle sizin içinizdeki sunum yapma aşkını görsünler. Fikirlerinizi düşüncelerinizi nasıl inanarak anlattığınızın farkına varsınlar.
Sunum yaptığınız kitleyi yakından tanıyın, o zaman sunumunuzu sunum yaptığınız kitleye göre şekillendirme şansı yakalarsınız.
 
Sunum yapmaktan herkes korkar çalışmalar bunu gösteriyor. Korkunuzun sizi yönetmesine asla izin vermeyin. Bunun için mutlaka derin bir nefes alın ve giriş bölümüne gelmeden önce sunuma başlamadan erken gelerek katılımcılar ile tanışın. Bu heyecanınızın yatışmasında mutlaka etki edecektir. İnsanlar tanıdıkları ile sohbet etmeye bayılırlar. Onları önceden tanıyormuş duygusu heyecanı yenmede en etkili ilaçtır.
Ne kadar çok prova yaparsanız sunumunuz o kadar doğal hale gelir. Çünkü her provada yeni bir şeyler katacak yeni konuların fakına varacaksınız. Buda sizin doğallığınıza katkı sağlayacaktır.
Sunum esnasında kendinizi mutlaka katılımcılarınızın yerine koyun onlar gibi düşünmeye çalışın.
Sunumların nesini seviyorsunuz,
Nesi sizi rahatsız ediyor,
Ne tür sunumlar sizi etkiliyor,
Ne tür sunumlar sizi sıkıyor. Bunların cevabını bulun ve ona göre yapmaya çalıştığınız sunumu şekillendirin. Bu şekilde sunum daha farklı bir hale gelecek ve etkileyici sunumlar yapmaya başlayacaksınız.
 
Sunum esnasında katılımcılar sizin ne kadar çok şey bildiğinizi önemsemezler, Onlar sizin konuyu nasıl anlatacağınız ile ilgilenirler. Sunum sonrası katılımcılar söylediklerinizin çok büyük bir bölümünü hatırlamayacaklardır. Ama onlara ne hissettirdiğinizi mutlaka hatırlayacaklardır. Bu sebeple mesajınızı açık ve net bir şekilde ara tekrarlar ile katılımcılara aktarmalısınız. Bu akılda kalıcılığınızı arttıracaktır.
 
Bir sunumda neyin önemli olup olmadığını bulmak zaman işidir. Bunun işin sunuma sondan başlayın katılımcılarınızın aklında ne kalmasını istiyorsunuz, kapıdan çıktıklarında neyi hatırlayacaklar öncelikle onu belirleyin. Yani sunumun sonuç bölümünü en başta yazın dünyaca tanınmış senaryo yazarları senaryonun sonunu yazarlar ve başa doğru yazmaya başlarlar sizde bu taktiği sunum taslağınızı oluştururken yapmalısınız ve inanılmaz başarılar elde ettiğinizi görmüş olacaksınız.
 
Sunumu bir dans olarak ta düşünebilirsiniz. Katılımcıları siz yönlendiriyorsunuz onlarda yaptığınız şeye katılıyorlar.
Sunumda mutlaka katılımcılarınız hakkında konuşun. Ürünleri hizmetleri hakkında konuşun. Ortak duygularınızı alanlarınızı belli edin. Sizi kendilerinden biri gibi algıladıklarında sunum mutlaka iyi geçecektir.
 
Kaynak : Peter Coughter
 
Toplam blog
: 29
: 262
Kayıt tarihi
: 08.10.15
 
 

Hikaye Tasarımcısı ..