Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '19

 
Kategori
Güncel
 

Suriye'de 'Yeni Diyalog'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye ile alt düzeyde politika yürütüyoruz"  dedi.

Orta Doğu'nun yeniden dizaynı demek olan Arap Baharı ile birlikte Suriye’de iç savaşın patlak vermesinden sonra Türkiye ve Suriye arasındaki diplomatik ilişkiler bıçak gibi kesilmişti. Emperyal güçlerin saldırısı ve müdahalesiyle başlayan iç savaş sürecinde Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olan ancak Esad karşıtı olarak Suriye'de yönetim değişikliğini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir ilk olma özelliği taşıyan açıklamada, “Suriye ile alt düzeyde politika yürütüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanının bu sürpriz ve biraz da ulusal ve uluslararası kamuoyunda beklenen açıklaması Ankara - Şam ilişkilerinin normalleşmesine dair tartışmaları yeniden ‘gündeme’ taşıdı.

Hatırlatırım, Türkiye olarak uzun bir süre boyunca Suriye içinde rejim karşıtı Öso benzeri muhalif gruplara çeşitli nedenlerle destek olmuş, ülkede Esad Rejiminin değişmesini istemiştik.
Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ve Suriye arasında 21 yıl önce imzalanan Adana Mutabakatı’nıgündeme getirmesinin hemen sonrasında gelmesi dikkat çeken nokta oldu.

Peki Erdoğan'ın açıklaması Suriye'de nasıl karşılandı? Şam Yönetimi bundan sonrası için Ankara'dan hangi adımları atmasını bekleyecek.  Adana Mutabakatı'na Şam'da nasıl bakılıyor? Türkiye Suriye ile görüşüyor mu? ve bundan sonrası için görüşme trafiği ne sıklıkta ve nasıl olacak?
Sorular çok ve uzun ancak kısa vadede cevapları kolay olacak gibi görünüyor…

Kısa kısa.. Erdoğan'ın iki komşu ülke arasında yakınlaşmanın sağlanması ve ikili görüşmelerin yeniden resmi kanallardan başlamasına yönelik yaptığı bu açıklamanın temelde gergin devam eden iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi adına atılmış önemli bir adım olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca şurası çok açık ki, bu saatten sonra her şey Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumuna bağlı olarak şekillenecek. Yani ülke ve yönetim olarak, gerek söylem düzeyinde gerekse de uygulama boyutunda Suriye ile olan ikili devlet ilişkilerimiz yeni bir rotaya giriyor. Bu yeni durumda kanımca Suriye Hükümeti ve hükümete yakın kaynaklarca olumlu karşılanarak her iki ülke arasında diplomatik ilişkileri geliştirerek, sağlam temelller üzerine kurulmasını sağlayacak ve dostluk pekişecek. Buna olan inancımız tamdır. Ayrıca artık Suriye’de ülkenin toparlanması anlamında yeni bir sürecin başladığını ve yakın dönemde muhalefeti destekleyen birçok ülkenin bu yeni dönemde Suriye ile olan ilişkilerini normalleştirme anlamında politika değişimine gittiğini biliyoruz. Bu politika değişiminin önemli bir nedeni ve mühim bir gerekçesi olarak ABD ve büyük devletler tarafından Suriye’de yalnız bırakıldıklarını düşünen bazı ülkeler pozisyonlarını değiştirmeye başladılar. Mesela en son Birleşik Arap Emirlikleri Şam’da Büyükelçilik açtı. Diğer körfez ülkelerinin ve Arap ülkelerinin de bu yönde davranışlar içine girmesi süreç açısından düşünüldüğünde beklenen olası olağan gelişmeler olacaktır. Dolayısıyla Türkiyeninde bu süreçte Suriye açısından kendisini yeniden konumlandırması ve Suriyeninde Türkiye ile diyoloğa olumlu bakması her iki ülkenin de çıkarına olacaktır.

Türkiye’nin attığı olumlu bir adım olan Diyalog süreci şimdiden ülkemize ve Suriye’ye hayırlı olsun diyelim.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..