Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '12

 
Kategori
Dünya
 

Suriye’de şiddetin devam edeceği korkusu, Türkiye

Suriye’de şiddetin devam edeceği korkusu, Türkiye
 

Suriye, uzun yıllardır Irak’a gönüllü olarak savaşmak için giden yabancı güçlerin ülkesinden geçişini sağladı, onlara imkan verdi,

Yayılan haberlerle birlikte Suriye’de yönetim karşıtı göstericilerin niteliği ve niyetleri hakkında kuşkular belirdi. Bu yüzden, muhalif gruplara umulan uluslar arası destek gelmedi.

Suriye yönetimi, başından beri  gösterileri aşırı İslamcı grupların başlattığını anlatıyor.

Zamanında rejimin yardım ve yataklık ettiği sınırdan sızan Sünni radikaller sonunda  kendi emellerini gerçekleştirmek için eski destekçilerine yani Suriye rejimine sırt döndüler .

Kendileri hakkında oluşan kuşkular üzerine isyancılar,  mezhepçiliğe dönük bir amaçlarının olmadığını, aralarında, Şii, Alevi, Hıristiyan, Kürt ve Dürzilerin de bulunduğunu ısrarla söylüyorlar;

Ebu Süleyman onlardan biriydi. Parası, silahı ve adamları vardı. Ona sen bizden uzak dur dedik. Uzaklaşmadı, iki adamını öldürdük. Sonunda terk etti, nereye gitti bilmiyoruz. Bu grupların parası çok, destek veren çevreleri de. Böyle giderse mücadele liderliğini ele geçirerek yer altına etki edecekler.” diyor muhalif gruplardan Ebu Mustafa.

Çoğunluğun Sünni olduğu Suriye’de, güvenlik ve idarede önemli mevkiler yönetime sıkı sıkıya bağlı Alevilerden oluşuyor.

İsyancıların arkasında ve geri plandaki kavgada şimdilik lider olmayan radikaller var. Savaş uzadıkça muhafazakar eylemcilerin daha radikal gruplara döneceği endişesi hakim.

Muhalif grup içinde, Cihad’a karışmamış Salafi mekteplerine mensup radikaller bulunuyor.

Suriye’deki korku, Radikallerin inisiyatifi ele geçirmesi.

“Adamlarda para var. Koyuyor kuralını veriyor parayı, satın alıyor adamı. Parayı alan adam, mecbur uyacak koyulan kurala. O zaman da, vur vur, öldür, öldür.”

Başlangıçta politik özgürlük hareketler olarak başlayan ve ikinci yılına giren Suriye olayları, global Cihad’a doğru yol aldığının emarelerini gösteriyor. Elinde tüfek, ağzında tekbir. Allah ne gösterirse...

Şimdi de Irak’tan Suriye’ye akış söz konusu.

Ürdün hükümeti, ülkesinden Suriye’ye geçmek ve eylemcilere katılmak isteyen dört kişiyi yakaladığını öne sürdü.

El Nursa adlı bir grup, hükümetin El Kaide’ye karşı tutumuna misilleme olarak Şam ve Halep şehirlerini bombaladıkları görüntüleri internete düşürdü.

El Nursa, Şam’da eylül 2011 tarihinde kurulan Sünni İslam yanlısı aşırı İslamcı ve silahlı mücahit grup. Suriye’deki en büyük silahlı 3. grup olarak biliniyor. El Kaide bağlantılı. Beşar Esad’ı devirmek için kuruldu. Ancak kendi ideolojik amaçlarını gerçekleştirmek için çalışıyor.

Bölgede çalışma yürüten Amerikalı ve Batılı gözlemciler, belirsizlik sürerken El- Kaide grubunun, Suriye eylemcilerinin içine sızma girişimlerinin tespit edildiğini belirtiyorlar.

En stratejik komşumuz Suriye, gittikçe karmaşık ve içinden çıkılmaz bir yola sürükleniyor. Sık sık vurguladığımız gibi Irak ve Afganistan gözümüzün önünden hiç gitmiyor. Irak’ın ve Suriye’nin komşumuz olması ve Suriye’nin Irak benzeri bir duruma doğru yol alması…

Tüm bunların üstüne bir de İran çıkıyor mu, Alah göstermesin! Hüseyin Seyfi

Kay:1-Washington Post, Liz Sily

        2-Wikipedia 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..