Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Sürükleyici bir kitap okumak isterseniz, Out"Çıkış" tam size göre...

Sürükleyici bir kitap okumak isterseniz, Out"Çıkış" tam size göre...
 

Merakla okuyacağınız, elinizden bırakamayacağınız, özellikle de gerilim konulu bir kitap arıyorsanız Japon yazar Netsuo Kirino’nun “Çıkış” isimli romanını öneriyorum. 1998 yılında Japonya’da gerilim ödülü almış. Ben tesadüfen aldım bu kitabı, ama herkes tarafından bilinen Jean-Christophe Grangé’nin kitapları gibi bu kitabından tanınmasını isterim.

Olağan yaşantılarını süren Masako, Kuniko, Yoshie ve Yayoi, kendilerini birden cinayet ve cinayet olayını örtbas etme çabasına düşer buluyorlar. Başlangıçta hepsinin ortak noktası gece vardiyasında çalıştıkları hazır yemek üreten bir fabrikada olmaları.

Yayoi’nin kocasının tüm birikimlerini kumarda kaybetmesi ve kumar oynadığı yerdeki bir hanıma gönlünü kaptırması ile olaylar başlıyor. Kumarhanenin sahibi olan Satake’de, kumarhanesine bir daha gelmemesi için tartıştığı Yayoi’nin kocasını dövmesi ile olaya karışıyor. Yediği dayaktan sonra eve gelen Yayoi’nin kocası, işe gitmek üzere hazırlanmış olan eşinin bir anlık gözünün dönmesi ile pantolon kemeri ile yaşama veda ediyor. Bundan sonrası sıradan kadınların, nasıl soğukkanlı birer ceset parçalayıcısı haline gelmesi ile sizi şaşırtıyor. Bu hanımlar ortak paydaları para kazanma düşüncesini de taşıyarak, birden takım ruhuna giriyorlar. Anlatılanlar insanın kanını dondursa da, öyle sade ve basit anlatılmış ki, çok doğal bir şekilde okuyabiliyorsunuz. Bu dört kadının da kendilerine ait ciddi sıkıntıları var, en temel sorunları da sevgisizlik ve parasızlık.

Kitap da yalnızca gerilim dozu yüksek tutulmamış, toplumsal eleştiriye de yer verilmiş. Kadınların iş ve ev yaşamındaki aşağılanmalar, yoksul ve yabancı işçi olmanın zorlukları çarpıcı şekilde anlatılmış. Özellikle marka tutkusu ve ucuz market ürünlerinin hoş karşılanmadığına dair anlatımlar benim de ilgimi çekti. Bir keresinde tren yolculuğunda ablamın yanında olan iki genç kızın konuşmalarından duyduğu huzursuzluğu hatırlıyorum. Bu kızların konuştuğu tek konu bir an önce para kazanmak ve markalı ürünler almakmış, parayı kazanmaktan çok da uygun bir beyden karşılamayı düşündüklerini söylemekten çekinmiyorlarmış.

Kitapta özellikle öne çıkan karakterlerden biri de, aslında en sorunlu kişilik olan, Satake isimli kumarhane patronu. Özellikle kitabın finalinde de nasıl biri olduğu anlaşılabilen Satake, ciddi psikolojik sorunları olan birisi. Kitabın önemli diğer kahramanı Masako ile arasında son anda gelişen çarpık duygusal ilişki de şaşırtıyor insanı.

İçeriği çok farklı bir kitap, “Çıkış”, çok fazla ayrıntıya girmek istemiyorum ama özellikle cesetten kurtulma şekilleri çok ürkütücü. Gazetelerin üçüncü sayfa haberleri dediğimiz haberlerden de böyle hikayeler çıkabilir aslında. Neyse ki, bu kitap tümüyle yazarın hayal gücü ile şekillenmiş.

Farklı ve sürükleyici bir kitap okumak isteyenler hemen edinin lütfen, gerçek olmadığını bildiğiniz gerilimi hissetmek iyi gelebilir.

Mutlaka kitap okuyun! Ama önce almak lazım, en kısa zamanda kitapçı ziyaretini yapabilmenizi diliyorum, sevgilerimle.


http://multimedia.fnac.com/multimedia/images_produits/ZoomPE/0/3/5/9782020789530.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..