Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Süt ve süt ürünlerini yarım yağlı mı tercih edelim acaba?

Süt ve süt ürünlerini yarım yağlı mı tercih edelim acaba?
 

Onlarca yıldır, doktorlar, kardiyovasküler hastalık gibi kronik hastalık riskini arttırdığı korkusuyla tam yağlı süt tüketiminin azaltılması gerektiğini anlattı. Ancak, artık araştırmalar da gösteriyor ki tam yağlı süt tüketimi ile hem kalp sağlığı hem kilo yönetimi üzerinde olumlu etkiler görülmeye başlıyor.

     Süt ya da yoğurt seçmek için markette uzun süre harcıyoruz değil mi? Peki ya hangisini alacağız? Öncelikle imkânınız varsa tabiki yoğurdunuzu evde yapın, en doğal ve sağlıklısı o olacaktır. Ama yaşam şartları gereği hazır almak istiyorsak ta en katkısız olanını tercih edeceğiz. O zaman da az yağlı mı, tam yağlı mı sorusu geliyor akla. Tam yağlı süt ürünleri kullanımı kronik hastalık riskini arttırıyor görüşleri halen devam ederken, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) gibi dünya yönetim organları da toplumun genel sağlığını iyileştirmek için toplam yağ-özellikle kolesterol, doymuş yağ ve trans yağ alımının azaltılması gerektiğini vurguladı. Evet; fazla yağ tüketimi başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalık için risk oluşturuyor. Ancak yağ tüketimini azaltmak adına yarım yağlı ya da yağsız süt ürünleri tercih etmek doğru değil. Sıvı yağ, trans yağ, margarin gibi yağlar bu konuda zararlı görülmesi gereken. Onları da olması gereken kadar tüketmek ya da hiç tüketmemek hastalık riskini büyük oranda azaltacaktır.

     Geçmişten bugüne, sütteki yağ oranının yüksek miktarda olması sebebiyle kardiyovasküler hastalıklara katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Ancak, şimdilerde tam yağlı süt tüketimi ile hem kalp sağlığı ve kilo yönetimi üzerinde olumlu etkilerin görülmeye başladığına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

     Araştırmalara göre, bütün süt ürünlerinde yağ asitleri son derece karmaşık ve farklı fizyolojik etkilere sahiptir.  Michigan State Üniversitesi'nde yardımcı doçent Adam Lock’a göre "doymuş yağ asitleri sütün kendi yapısına aittir ve pek çok plazma kolesterolü üzerinde hiçbir etkisi yoktur."  Dahası, bütün süt ürünleri aslında büyük oranda yararlı maddeler içerir. Hücre sürekliliğinin yapı taşı proteinlere ek olarak içerdiği kalsiyum sayesinde süt ürünlerinin kan basıncı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Yağda çözünen vitaminler (A, D, E ve K), aynı zamanda daha iyi bir yağ varlığında emilir. Sütteki yağ oranının azaltılması ile vitaminlerin yararlığı da azalmaktadır.

     Tam yağlı süt ürünleri tüketmenin kilo kontrolü üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir. 2013 te yayınlanan European Journal of Nutrition  da tam yağlı süt ürünleri tüketen insanlarda daha az kilo alımı görüldüğü ve obezite risklerinin daha düşük olduğu bildirildi. Yeni araştırmalar, diyetteki yağ miktarının çok düşük olması lipid anormalliklerine neden olabilir. Önemli olan karbonhidrat, protein ve yağı dengeli bir bicinde tüketmektir.

     Tam yağlı süt daha az işlenir, daha doyurucu olur ve az yağdan veya yağsız sütten daha iyi tadı vardır. Örneğin ara öğünde, normal yağlı kaymaksız 4 kaşık yoğurt ya da 1 su bardağı normal yağlı süt tüketmek muhtemelen sizin gün boyunca daha az yemenize yardımcı olacaktır. Bugünkü kılavuzlarının gelecekte değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç olmasına rağmen, şimdilerde bildiğimiz, tam yağlı sütün sağlıklı beslenmenin bir parçası olduğu. Maksimum lezzet ve besleyici değer için tam yağlı süt ürünlerini tercih edin.

Dyt. Hilal MERCAN

 
Toplam blog
: 11
: 229
Kayıt tarihi
: 21.11.16
 
 

Branşı: Diyetisyen   Bölüm: Trakya Üniversitesi / Beslenme ve Diyetetik ..