Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '17

 
Kategori
Dünya
 

Suudi Arabistan ABD İlişkileri

Suudi Arabistan ABD İlişkileri
 

Ortadoğu yeniden şekillendirilmeye çalışırken, başta hazırlanan terör piyonları olmak üzere oyuncular sürekli yer değiştiriyor. Kendi çıkarları gereği ortalığı sürekli kızıştırmaya ve sıcak tutmaya çalışan ABD ve Rusya oyun kurucu rolünde. Buna karşılık, AB ülkeleri geri planda görünüyor. Koalisyon güçlerine destek vermelerinin ötesinde kamuoyu gözünde değiller

ABD ve Rusya’nın çıkarları, bölgenin jeopolitik ve stratejik konumundan yararlanmak, kontrolü elde tutmak, petrol  kaynaklarından yararlanmak ve Ortadoğu ülkelerine silah satmak olduğu açık. milyarlarca dolarlık silah satışına ve bu konuda yapılan antlaşmalara son zamanlarda tanık olmaktayız. 

Rusya’nın ve ABD’nin en çok silah satışının yaptığı ülke Suudi Arabistan.

Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesi ile ABD  Suudi Arabistan ilişkileri daha yakınlaştı. Obama’nın İran ile ilişkileri düzeltmeye çalışması ve İran’a karşı düzenlenen ambargonun kaldırılması , İran’ın Ortadoğu’da rakibi olan Suudi Arabistan’ın hoşuna gitmemişti.

Trump ilk ziyaretlerinden birini Suudi Arabistan’a yaptı. Suudi Arabistan’da çok sıcak ve samimi karşılandı. Hatta Melena Trump’ın Suudi Arabistan’da başı açık olarak dolaşması magazin basınına konu oldu. Bu samimiyetin altında şüphesiz ikili ilişkilerin canlandırılması vardı. Her şeyden önce iki tarafın da rakibi İran’dı. Suudi Arabistan, İran ile Yemen’de çatışıyordu. Suriye’de  ABD ile birlikte karşı cephede yer alıyorlardı. Trump’ın kafasında, siyasi  antlaşmaların ötesindeki  amaç, yüklü miktarda silah satışıydı. Sonuçta amaç gerçekleşti. 300 bin doları aşan silah, teknoloji, uydu haberleşme  araçlarının satışı ve Suudi Arabistan askerlerinin eğitimi üzerine antlaşma sağlandı.

Ortadoğu’yu karıştıran Arap Baharı’na dönersek, başlangıçtaki söylemler ne idi, şimdi nasıl oldu? Nerde kaldı insan hakları, demokrasi? Hepsinin sadece uyutmaca ve kandırmaca olduğu belli olmadı mı?

Kimsenin sabit bir politikası yok. Dış politika çıkarlara dayanan oynak ve esnek. Ezilenler, aç kalanlar, evi yıkılanlar, ölen çocuklar, ana baba feryatları kimsenin umurunda değil. Herkes işine gelene bakıyor.

Sonuç, silah satışları, üstünlük elde etme çabaları, bölüp parçalama ve akıtılan kan ve gözyaşları ile birlikte evinden barkından, yurdundan edilenler.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..