Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '17

 
Kategori
Dünya
 

Suudi Arabistan'da Neler Oluyor

Suudi Arabistan'da Neler Oluyor
 

 

Ortadoğu, durmak bitmek bilmeyen hareket halinde ve yeni olaylara gebe.

Irak, Suriye derken, şimdi de Suudi Arabistan’da içte ve dışta yeni, bir takım politik gelişmeler oluyor. Ülkede iç politika,  gelecek iktidarların- kral adaylarının güçlerini pekiştirme kavgası olarak yorumlansa da, yine işin içinde ABD parmağı var. İçteki çekişmenin bahanesi ya da nedeni,  muhafazakarlarla yenilikçiler arasındaymış gibi gösteriliyor.

Geri kalmış ülkelerde görülen dıştan ayarlı bu çekişmelerin her devirde ve aşamada olduğu gibi Ortadoğu dış politikalarına yansımaları da kaçınılmaz.

 Kadınların araba kullanabilmesi üzerine düzenlenen kararname ile Suudi Arabistan dünya medyasında daha sık yer almaya başladı.

11 Suudi prensi ve bazı bakanlarla birlikte 38 yüksek düzeyde bürokratın yolsuzluk iddiası ile gözaltı, soruşturma, ve tutuklanmaları başladı. Bunlar arasında  milyarder iş adamı ve Suudi prenslerinden ve iş adamı Al walleed- El Velid de bulunuyor. 1954 doğumlu ve Kral Salman’ın yeğeni prensin varlığı dillere destan. Otelleri, City Bank ve Twitteer ‘den hisse gibi çok servet sahibi. 42700 metre karelik 371 odalı bir sarayda yaşıyor ve uçakları, yatları mevcut. Böyle servete sahip prens, yenilikçi cepheden. 32 milyar dolarını bağışladığı söyleniyor. Bin Talal adlı eğitim sosyal vakfının kurucusu. Kadın hakları savunucusu, hayvan sever.

 “Aklınca parası ile Amerika politikasını yönlendirmeye çalışıyor. Ben seçildiğimde bunu yapamayacak,” Şeklinde, seçim kampanya sırasında, Donald Trump’ın attığı Tweet ilginç. Bu cümlenin adresi, milyarder Prens El Velid. O şimdi tutuklu.

Yemen’in Sudi Arabistan’a  füze fırlatması ve Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen operasyonun ardından nerdeyse 24 saat bile geçmeden, içinde  gençler arasında popülaritesi yüksek, yenilikçiler arasında sayılan Suudi Prens Mansur Bin Mukrin’nin de bulunduğu  helikopterin Yemen sınırında düşmesi de zincirin diğer halkası olarak düşünülebilir.

Yemen’i destekleyen İran. İran’la Suudi Arabistan birbirinin sıkı rakibi ve birbirine düşman. ABD Suudilerin destekçisi ve İran ile arası belli. Birbirinin nerdeyse boğazına sarılacaklar. Yemen’in fırlattığı füze ile ilgili olarak Trump, İran’ı suçladı.

Arabistan’da gelişmelere bakılırsa Ortadoğu daha geniş olaylar gebe.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..