Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası
 

DELAL DARA KILINÇ


Hiç buğdayı sevdiğinizi düşündünüz mü? Ben düşündüm, hep de düşünürüm. Buğdayı seviyorum. Buğdaya saygı duyuyorum. Onu veren toprağa minnetle, ta içimden gelen bir duyguyla saygı ve sevgi duyuyorum. Bir şey düşünün ki; ondan çıkanı hem giyiniyorsunuz (pamuk), hem yiyorsunuz (buğday, arpa, mercimek, pirinç, meyveler, sebzeler vs.), hem ondan çıkanla barınıyorsunuz (kereste), hem ondan çıkanla ısınıyorsunuz (odun) ve daha neler, neler...

Nasıl saygı duymazsınız bu şeye? Ben saygı duyuyorum toprağa; hele de en sonunda beni bağrına basıp, sonsuzluğa yolculuğumda bana eşlik edeceği için…

Bizlere sunulmuş olan bütün bu nimetlere saygı ve minnet duygularımla, bu kez sizlere “Süzme Mercimek Çorbası” tarifi vereceğim. Hemen 4 kişilik süzme mercimek çorbası için gereken malzemeleri sıralıyorum;

1- 1 su bardağı kırmızı mercimek
2- 6 bardak su
3- 500 gr (eti sıyrılmış, ilikleri açığa çıkacak şekilde kırılmış olan) ilikli kemik
4- 1 adet büyük boy soğan
5- 1 adet küçük boy patates
6- 2 adet orta boy havuç
7- 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
8- kırmızı pul biber
9- karabiber
10- nane
11- limon
12- tuz
13- 2 dilim küçük küçük doğranmış kızarmış ekmek (kızarmış ekmek elde etmek için; ekmekleri küçük küpler şeklinde doğrayıp, bir tavada çok az bir yağla kavurabilirisiniz)

Yıkamış olduğunuz mercimeği, soyulmuş büyük boy soğanı dörde bölerek, ilikli kemikleri, soyulmuş küçük boy patatesi ve havuçları bütün olarak tencerenize koyun. Üzerine 6 bardak su ilave edin ve haşlanmaya bırakın. Tuz ve karabiber -ve isteğinize göre azcık salça- eklemeyi unutmayın. Bütün bunlar, mercimek pişene kadar haşlandıktan sonra (takriben 45 dakika); kemikleri ayıklayın. Tencerede geriye kalan; haşlanmış soğan, patates, havuç, mercimek ve kemik suyunu blender ile çırpın (eskiden tel süzgeçlerden süzülürdü ve aslında öylesi daha lezzetli olurdu; tercih sizin...).

Blender ile çırptığınız ve karıştırdığınız çorbanızı tekrar kaynatmak üzere ateşin üzerine koyun. Bu aşamada çorbanızın yoğunluğu fazla gelirse size, yani katı gelirse kıvamı; dilediğiniz miktarda kaynamış su ilave edin. Ama unutmayın eklediğiniz su mutlaka kaynamış olmalıdır.

Çorbanız bir yandan kaynarken, siz diğer yanda çorbanıza katacağınız sosu hazırlayadurun. Bunun için; 2 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin, eriyen yağa dilediğiniz kadar (bu tamamen damak tadınıza göre ayarlayacağınız bir orandır) kırmızı pul biber ve nane ilave edin. Kızarmış olan yağda bu baharatları; yakmadan, hafif kavurduktan sonra elde ettiğiniz sosu, diğer yanda kaynamakta olan çorbanıza, kaynarken ilave edin ve tamamen karışana kadar karıştırın. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbanız afiyetle yiyebilmeniz için hazır olacaktır. Çorbanızı, yanında limonla ve kızarmış ekmekle servis edin.

Unutmayın, hayatta güzellik eşittir orantıdır. Bu, yemek yapmak için de geçerli olan bir kuraldır. Oranları doğru seçer ve doğru miktarları uygun biçimlerde karıştırabilirseniz, dünyanın en güzel lezzetlerini çıkarırsınız ortaya. Bütün bu lezzetlerin tadına keyifle bakarken, size her şeyi sunan toprağa saygı duymayı da unutmayın.

Afiyet bal şeker olsun....

Dr. Delal Dara KILINÇ
ddarakilinc@gmail.com

 
Toplam blog
: 160
: 2717
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Öykü Şiir Deneme ..