Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Takımlarımız Avrupa Ligi'nde ne yapar?

Takımlarımız Avrupa Ligi'nde ne yapar?
 

UEFA Avrupa Liginde ülkemizi temsil eden Fenerbahçe ve Galatasaray' ın rakipleri belli oldu. Fenerbahçe H Grubu'nda Romanya ekibi Steaua Bükreş, Hollanda temsilcisi Twente ve Moldova temsilcisi Sheriff Tiraspol ile eşleşirken, Galatasaray F Grubu' nda Yunanistan ekibi Panathinaikos, Romanya'nın Dinamo Bükreş ve Avusturya' nın Sturm Graz takımları ile eşleşti. İlk bakışta Galatasaray daha zorlu bir grupta gözüküyor. Ancak dün Şampiyonlar Ligi' nde Beşiktaş' ın eşleşmiş olduğu rakipler ile karşılaştırıldığında, her iki takımımızın da oldukça şanslı oldukları görülüyor. Takımlarımızın bir üst tura geçmeleri için gruplarında ilk iki sırada yer almaları gerekiyor. Elbette sahada oynanmadan kazanılmış bir başarı olamaz, ancak gözüken odur ki takımlarımız büyük bir sürpriz yaşanmaz ise birlikte bir üst tura yükselirler. Ancak burada grupları lider olarak tamamlamak büyük avantaj, çünkü diğer grupların ikincileri ile karşılaşıyorsunuz. Eğer grupta ikinci olursanız, diğer grupların birincileri ile eşleşiyorsunuz. Yani üst tura çıkmak kadar, grup içi sıralamanız da önem taşıyor.

Gelelim rakiplere. Fenerbahçe' nin eşleştiği Twente şu an Hollanda Ligi' nde oynadığı 4 maçta 10 puan topladı ve averajla ikinci sırada. Lider Feyeenord' un da 10 puanda olduğunu söylemek gerek. Geçtiğimiz sezon Twente Holland Ligi' ni AZ Alkmaar' ın ardından ikinci tamamlamış. Lider AZ' nin 80 puanına karşın, Twente 69 puan toplayabilmiş. Hollanda futbolunda PSV ve Ajax' ın büyük düşüşü de göz önüne alındığında Twente başarılı sayılabilir. Yani Hollanda Ligi' nde tepeye oynayan bir ekip. Fenerbahçe' nin en ciddi rakibi olacaklar. Diğer rakip Steaua Bükreş ise geçtiğimiz sezon Galatasaray' ı Şampiyonlar Ligi' nde ön elemelerde eleyen takım. Bu sezon 4 maçta 7 puan almışlar ve averajla 7. sıradalar. Ancak liderin de 8 puanda olduğunu belirtmek gerekiyor. Geçtiğimiz sezon Romanya Ligi' ni şampiyonun tam 14 puan gerisinde, 56 puanla ve 7. sırada tamamlamışlar. Moldova' nın Sheriff takımı ise ülkesinde geçen sezon şampiyon olmuş. Aralarında Avrupa' da en başarılı takım Steaua Bükreş. Bir kez Şampiyon Kulüpler Kupası kaldırmışlar. Diğerlerinin ciddi bir başarısı yok. Esasen o tarihten bu yana Bükreş ekibi de Avrupa' da kayıpları oynuyor. Grubun açıkça en güçlü takımı Fenerbahçe.

Grup liderliği için de açık ara favorim. Fenerbahçe maçları ciddiye alarak oynarsa maç kaybetmeden ilk sırada bir üst tura geçer. Ancak Daum' un açıklamaları ürkütücü. Biz Avrupa Ligi' ne değil, Turkcell Super Lige odaklandık diyor Alman Hoca. İşte rakip Galatasaray' ın yöneticileri aksi yönde beyanatlar verirken ve bizi Turkcell Super Lig' den ziyade Avrupa Ligi ilgilendiriyor derken, Daum' un bu açıklamaları taraftarı mutsuz ediyor. Fenerbahçe taraftarının asla küçük düşünmediğini bilmeleri gerekiyor. Galatasaray' ın hedefi Avrupa iken Fenerbahçe asla ligle yetinmez, yetinmemelidir. Fenerbahçe bu ligdeki pek çok takımdan daha güçlü bir takım ve oyuncu kalitesi de üst düzey. O halde bu tür talihsiz açıklamalar ile daha baştan futbolcuların konsantrasyonunu düşürmenin ne alemi var (Daum' un bu haliyet-i ruhiyesini anlamak için dün kaleme aldığımız Daum' u Anlamak başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz). Hocasını dinleyen ve ciddiye alan futbolcular buna göre maç seçmeye başlıyor. İşte Sion maçı. Az kaldı bir kaza yaşanacaktı. Daum' un acilen FB Yönetimi tarafından bu konuda uyarılması gerekiyor. Fenerbahçe' nin hedefi asla lig olamaz. Hedef her zaman Avrupa olmalıdır. Bunu en başta yöneticilerin anlaması gerekiyor. Galatasaray' ın Avrupa Ligi'nde final oynadığını veya kupayı aldığını varsayalım. Fenerbahçe' nin de kupadan grup aşamasında elendiğini düşünelim. Fenerbahçe lig şampiyonu olsa dahi, bu durum camiada bir burukluk yaşatmaz mı?

Gelelim Galatasaray' a. Öncelikle Galatasaraylı yöneticileri kutluyorum. Bu sezonki futbol felsefeleri ve attıkları adımlar gerçekten çok yerinde. Teknik ekip seçiminden transfere kadar tam bir dünya devi gibi hareket ettiler. Beklentilerini hep Avrupa Ligi' ni kazanmak olarak duyurdular. Bu hem camiada bir heyecan yarattı, hem de teknik kadro ve futbolcuların işi ciddiye almalarını sağladı. Galatasaray mevcut kadrosu, oyun anlayışı ve kendine güveni ile Super Ligde ve Avrupa' da her maça zaten 1-0 önde başlıyor. İşte yöneticiliğin sadece transfer yapmak olmadığının en büyük kanıtı. Yöneticiler hem dünya çapında önemli oyuncuları kadroya kattılar, hem de bu kadro ile ilgili beklenti çıtasını yükselttiler. Galatasaray' daki gözle görülen ve hissedilebilen hava buradan kaynaklanıyor. Gruplara gelince, en zorlu takım fanatik taraftarı ve zorlu maç atmosferi ile Panathinaikos. Sonra sırayla Dinamo ve Graz takımları geliyor. Her üç takımda eskiden güçlü ve tehlikeli ekiplerdi. Ancak bu dönemde ne liglerinde ne de Avrupa' da başarılı değiller. Endüstriyel futbol bu takımları da yutmuş durumda. Genellikle genç ve diri takımlarla birşeyler yapmaya çalışıyorlar. Gelecek vaat eden oyuncularla takviye ettikleri kadroları Galatasaray' ı zorlamaktan çok uzak. Galatasaray' da tıpkı Fenerbahçe gibi grubunu grup birincisi olarak tamamlayabilir. Elbette, tekrar etmek gerekiyor; maç sahada kazanılır ve her iki takımımız da maçları ciddiye almazlar ise bazı sürprizler yaşayabilir. Ancak maç seçme konusunda Galatasaray, Fenerbahçe kadar kötü değil. Rakipleri daha fazla ciddiye alacaklardır. Burada hoca faktörü devreye giriyor. Rijkaard Avrupa ' da kendisini göstermek zorunda. İçinde bulunduğu koşullar bunu gerektiriyor. Daum' un tek zorunluluğu ise ligde şampiyon olmak. Bu farklı motivasyonlar, Avrupa Ligi maçlarına muhakkak yansıyacaktır.

Takımlarımızda bulunan sakat ve formsuz oyuncuların bir an önce düzelmesi gerekiyor. Mevcut kadro derinliği olarak Galatasaray bir adım önde olsa da, onlarda da alternatifsiz bazı oyuncular var. Örneğin Hakan Balta, Leo Franco ve Ayhan' ın bence alternatifleri yok. Fenerbahçe' de ise Alex, Deniz ve özellikle de Mehmet Topuz' un acilen kadroya dahil olmaları gerekiyor. Tuncay transfer edilebilse idi, çok faydalı olacaktı. Fenerbahçe' nin Avrupa Ligi hedefleri yok, bunu yöneticileri ve hocası söylüyor. Ancak Avrupa Ligi' nde oynayacağı zorlu en az 6 karşılaşma, Super Lig maçları ve Türkiye Kupası düşünüldüğünde, kadroyu takviye etmek gerekebilir. Özellikle Emre veya Cristian' dan birinin uzun süreli takımdan uzak kalması Fenerbahçe için büyük sıkıntı yaratabilir. Emre oynamadığında bu durum açıkça görülüyor. Aurelio' nun takıma yeniden kazandırılması ve rotasyonda yerli futbolcu olarak yer alması Fenerbahçe için büyük avantaj sağlar. Öte yandan birbirlerine son derece benzeyen Bilica ve Lugano' dan bir tanesi ile yolların ayrılıp, yerine üst düzey bir stoperin (kademe anlayışı olan, çabuk ve topu oyuna iyi sokabilen) kadroya dahil edilmesi yerinde olacaktır. Zaten bu mevkideki sıkıntıyı fark eden Daum diğerlerine kıyasla daha çabuk ve kademeci olan Deniz' i oraya monte etmeye çalışmış idi. Kadro içi çözüm üretilmesi pek kolay gözükmüyor.

Özetle, Fenerbahçe ve Galatasaray 'ın gruplarını ilk sırada tamamlama ihtimalleri yüksek. En kötü ihtimalle Her iki takımın da gruplarında ikinci olarak bir üst tura çıkabileceklerini düşünüyorum.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 294 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..