Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '07

 
Kategori
Dostluk
 

Tanıdık, arkadaş, dost ve samimi

Tanıdık, arkadaş, dost ve samimi
 

Dostça kucaklaşma


Ben dostlarımı ne kalbimle ne de aklımla severim. Olur ya... Kalp durur... Akıl unutur... Ben dostlarımı ruhumla severim. O ne durur, ne de unutur... MEVLANA

BENİM YORUMUM

Bireyin kişisel yaşamının başlangıcı, aile fertleri dışındaki insanlarla paylaşımının başlamasıdır. Bu ilişkiler ana okulundan ölene kadar devam ederken, tanışık, arkadaş ve dost kavramlarını, net ve doğru tanımlamak, bireyin insan ilişkilerinin sağlıklı oluşmasını sağlar.

Her tanışığınız arkadaş değildir, her arkadaşınız dostunuz değildir, dostunuzla da mutlaka sürekli görüşmeniz gerekmez.

Bir şekilde aynı ortamı paylaştığınız ve iletişiminizin oluştuğu insanlar tanışıklarınız, özel zamanları veya hobileri paylaşabildiğiniz insanlar arkadaşlarınız, dayanışabileceğiniz insanlar da dostlarınızdır. Tanışıklarınız çokça olabilir, arkadaşlarınız da çok olabilir, ancak dostluklar çok zor oluşabilen ilişkiler olduğu için, önemsemek ve beslemek gerekir.

İnsanların kapasiteleri, birikimleri ve deneyimleri ne olursa olsun bir kişiliğin ana göstergesi ilişkileridir. Tanışıklarınız ne kadar çok ise kişiliğinizin alanı o kadar geniştir, arkadaşlarınız ne kadar çok ise paylaştığınız zamanlar o kadar güzel ve verimli geçiyor demektir. Dostlarınız ne kadar çoksa sıkıntılarınızı o kadar kolay atlatırsınız.

Her türde olumlu tanışıklar, renkli arkadaşlıklar ve özgün dostluklar, pozitif insan olmanın önemli faktörleridirler.

Tanışık edinmek sempatik olmaya, arkadaş edinmek empatik olmaya, dost edinmekte insani alışverişlere, paylaşımlara açık olmaya bağlıdır. Yoksa hiçbir ilişki durduk yerde oluşmaz.

Tanışıklık, arkadaşlık ve dostluğun temel ilkesi, ilişkilerdeki dürüstlük ve netliktir. Tek yanlı beklentilere karşılık veren insanlar mantıklı değildir. Ne olduğunuzu anlayacak kadar gelişkin olmayan insandan, kendisine de size de bir fayda gelmez.

Tanışıklık, arkadaşlık ve dostlukta eş düzeylik varsa doğrudur. Sadece veriyorsanız kullanılırsınız, sadece alıyorsanız tahmin etmediğiniz tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Hiç kimse sadece almak için sürekli kamufle olacak kadar becerikli olamaz. Sürekli var olmak istikrarla mümkündür

Dostlarınızı kollamayı, arkadaşlarınıza zaman ayırmayı, tanışık-arınızla selamlaşmayı önemseyin. Siz de birilerinin dostu, birilerinin arkadaşı, birilerinin tanışığısınız.

ARKADAŞ

Eğitim süreçlerinin aşamalarının her biri 5, 3, 4 gibi sürelerden oluşmaktadır. Bir insan olduğu durumdan 3 yılda farklılaşabilmektedir. Aşkın ömrü 3 yıl olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal arkadaşlıkta 7 yıl uzun bir süre, 7 yılda yoğun görüşen iki insan biribirini derinliğine tanır; eğer uyum sağlanmışsa ki bu çok faydalı bir durumdur ve ölüme kadar gidebilir..

Tanışmak, iletişim, paylaşım ve alışverişler ve doyum; işte iki insanın arkadaşlık süreci.. eğer üretmeye veya aşka geçmişse süre tanımlanamaz.

TABİİ arkadaş kelimesinin ilk halinin insanın güvence için sırtını dayadığı taş (duvar) kadar sağlam yakınlarını ifade ettiğini ve artık kimsenin sırtını dayayacak birilerini bulamayacağınıda bilmekte fayda olduğunu hatırlatayım.

VE DOSTLARLA YÜZLEŞMEK

Sosyal bir insanın arkadaşları, dostları ve tanışıkları olur. Ancak bu ilişkiler ne kadar net ve gerçekçi ise o kadar anlamlıdır. İnsanların yüzüne söylemeyeceğiniz şeyleri arkalarında konuşmuyorsanız, insanlarla ilişkilerinizi sadece onları kullanmak için korumuyorsanız, ilişkilerinizin tanımı eş düzey ise ilişkileriniz sağlıklıdır. Ancak yine de insanlarınızla yüzleşmek ilişkilerinizin netleşmesini sağlar. İnsanlarınızla ilişkinizi tanımlamak, duyduğunuz rahatsızlıkları veya onlara ilişkin duyumları ifade etmek, insanlarınızın aynı şekilde size açık olması, iletişimlerinizin sağlam temele oturmasını sağlayacaktır.

İnsanlarınızla yüzleşmek kendinizle hesaplaşmayı sağlayacağından zor da olsa yapılması gereken çok önemli bir iştir. Bu şartlarda belki dostlarınızın sayısı azalabilir. Ancak insan sayısından çok ilişkilerin netliği, niteliği çok önemlidir. Bunu sağlayabilenlerin insanlara dair yanılgıları çok aza inecektir. İnsanda yanılmamak var olabilmenin temel faktörlerindendir.

Unutulmamalıdır ki, bireyin yakın çevresi yüzleşebildiği insanlar kadardır. İnsanlarla yüzleşme bilincini kabul etmek, insanlara karşı yanlış düşünmemenin ve yanlış yapmamanın temelini oluşturur.

**************

SAMİMİ

Tanışık, arkadaş, dost kavramları günümüzde neredeyse yaklaşık anlamlara gelecek kadar deforme olmuş gibi.

Bende enine boyuna değerlendirdim ve bu kavramların dışında daha reel ne kullanabilirim diye düşününce 'samimi' kelimesinin kelimeyi aşıp bir kavram olduğunu özümseyince yazmaya başladım.

Bir insan diğer insanın neyi olursa olsun; ya samimidir ya da değildir.

Böyle düşününce muhatabımı samimi mi? değil mi? diye algılama bilinciyle daha doğru dinleyeceğimi düşündüm ve insanın beş samimisi varsa epey zengindir diye de düşündüm.

Bu özet ifadelerle samimi kavramının insan yaşamındaki önemini vurgulama çalıştım, anlatabildim mi?

  

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..