Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Tantuni yediniz mi tantuni?

Tantuni yediniz mi tantuni?
 

SOKAKTA, haziran sıcağında yürüyorsunuz. Akdeniz'in şirin kenti Mersin'de... Bir anda tan tun sesler geliyor. Buharlar çıkıyor açık pencerelerden. Eğer yabancı iseniz anlayama ve kokuyu takip etmeye çalışıyorsunuz. Mersinlilerin meşhur Tantunisi'nin kokusunu alınca soluğu içerde almamak mümkün değil. Hele bir de açsanız, vay sizin halinize! Veriyorunuz siparişi... Lavaş ekmek, ya da somun arasında keyif ve iştahla başlıyorsunuz yemeye Tantuniye. Yanında ayran yada şalgamla... Neyse...

Mersin'e 1800'lü yıllarda Mısır'dan ve Suriye'den gelerek kente yerleşenler Arapların kendileri ile birlikte kentte getirdiği yemek kültürü olan tantuni son 20 yılda popüler oldu. Daha önceki yıllarda sokak başlarında, işçi pazarlarında, kalabalık semt pazarları, halk ve fabrika ile okul önlerinde seyyar tezgahlarda yapılan tantuni artık daha modern mekanlarda damak zevkine sunuluyor.

Kentte alternatif fastfood olan Tantuni, özellikle dananın but bölümünden ya da etin en yoğun olduğu ve "et evi" olarak tabir edilen yerinden yapılıyor. Etin önce sinirleri alınıyor. Ardından da küçük parçalar halinde doğranıyor, yağsız bir şekilde pişiriliyor. Daha sonra ortası çukur tepsi içerisinde yağda kavruluyor. Maydanoz, nane, domates ve soğan karışımı salatayla dürüm yapılıyor. Yanında ayran ve şalgamla sergi yapılan Tantuni İsmi ise yağda kızartıldığı sırada, ustanın tepside yaptığı karıştırmanın çıkardığı tan-tun seslerden geliyor.

Mersin'de 20 yıldır Çankaya Mahallesi Silifke Caddesi No:4'de sabahları saat 07:00 ile akşam 22:00 arasında tantuni satan Hüseyin Yaprak, her kentin kendine özgü bir yiyeceğinin olduğunu söyledi. Yaprak, "200 yıldır tantuni, Mersinliler'in vazgeçilmez yemeği olmayı sürdürüyor. Sektörde yerimizi almamızın ardın herkesinden insanın uğrak adresi olduk. Gaziantep de baklava, Adana da kebapla ünlü ise Mersin'de cezerye ve tantuni ile ünlü. Kentte gelenler mutlaka tantuni yiyip cezerye alıyor " diye dipnotta düşmeyi unutmuyor.

Önümüzdeki günlerde açılacak olan Turkmall Alışveriş Merkezi içinde de yer alacak oan Yaprak Tantuni: Çankaya Mahallesi Silifke Caddesi No: 4'te bulunuyor. Eğer yoğun bir müşteri trafiği yoksa Tlf: 0 (324) 2313988 numaradan da sipariş verebilirsiniz.

Biliyorum yazıyı okuyanların ağzı sulandı ama Mersin'e yolu düşenler ve Mersinliler, tantuniye yememezlik yapmayın e mi?...

 
Toplam blog
: 10
: 1285
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Her insanın anlattığı gibi, okumayı yazmayı seven, gezen dolaşan, mutlu anlarını ölümsüzleştirerek f..