Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

03 Eylül '08

 
Kategori
Koleksiyon
 

Taş plak gramafon *Nostalji*

Taş plak gramafon *Nostalji*
 

***TAŞ PLAK***


Hiç unutmam 1957-1958 yılları idi, evimize bir taş plak çalan (78) devirli bir pikap (plakçalar) alınmıştı!

Geçmiş gün hatırladığım kadarı ile 50-TL (Türk Lirası) idi. Bir memur maaşı ise ortalama 300-TL/Ay idi. Kardeşimle ben o gün gerçektende 5-7-yaşalarındaki çocukların sevinci gibi evde fır fır dönmeye başladık. O dönemin radyo büfesi altındaki alt bölmeye pikabımız itina ile yerleştirildi ve akşam eve gelen rahmetli babam, pikap ile radyo arasındaki bağlantıyı yaptı. Ve ilk alınan 3-5 örnek taş plakları dinlemek için denemeye başlamıştık bile. Pikabın iğnesi her plakda bir değiştirilmek zorundaydı, yoksa ikinci çalmada hemen cızırtı yapar, ayrıcada taş plağı çizme olasılığı fazlalaşırdı. Gramafon ve plak pikablarının iğneleri 100-adet şeklinde küçük teneke kutularda satılırdı. Ancak şu anda onun fiyatını tam hatırlıyamadım doğrusu.

Geçmiş gün, 78-devirli bir taş plağın fiyatı ise tam 1-TL idi.Yani 25-Kuruş olan bir somun ekmekden 4-adet alınabilirdi bir 78-devirli taş plak parasına.

Yine hatırladığım kadarı ile "ODEON" - "SAHİBİNİN SESİ" - "Colombia" - "Grafson" gibi isim yapmış plak şirketleri piyasaya hakimdi.

Bir radyo programında duymuştum. Türkiye'de ilk defa taş plak kayıtları İstanbul-Yeşilköy'de ses kayıt sütüdyosu olarak kullanılan bir evde gerçekleştirilmiş.Ancak burada bir plağa tam bir şarkı kayıt edileceği zaman Yeşilköy hava alanına inen veya havalanacak uçağın iniş ve kalkış saatleri, hava alanı müdürlüğünden alınıp, ona göre taş plağa şarkı okunup, kayıt edilirmiş. Çok enteresan değil mi.? Çünkü uçakların sesleride kayıt yapılan şarkı ve sanatçının arkasından plağa çıkmaması için.

Bu konuda daha geniş bilgiye sahip olmak isteyen arakadaşlarıma, resimleri ile geniş bilgiyi, aşağıda vereceğim web linkinden kolaylıkla izleyip, fikir ve bilgi edinebilirler..

http://necipkoni.tr.gg/Ta%26%23351%3B-plak-%2B-Gramafon.htm

Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, efendim...
NECİP KÖNİ - A D A N A / TR

*RESİM* http://image2.sahibinden.com/photos/453/big_5601835_392559_7y1i453.jpg

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..