Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '10

 
Kategori
Eğitim
 

Tatilde neler yapalım? SBS Öğrencilerine tatil notları

Tatilde neler yapalım? SBS Öğrencilerine tatil notları
 

Kitap Sevgisi


Tatil Demek, Tembellik Etmek Değil…
Hayatın SBS’si, Sınavlardan Daha Önemli

Mustafa KOÇ

Okul bitti. Dershane yok… Sınav hazırlığını tamamlayıp SBS’ye de girdiniz… Artık ödev yok, test yok, deneme sınavı yok… Bir yıl boyunca evde, okulda, dershanede; “Çalış kızım!”, “Çalış oğlum!”, “Şurayı da yap!”, “Şunu da çöz!” sözlerini durmadan tekrarlayan “papağanlar” da susmuş olmalı…

Eee? Ne olacak şimdi? Bundan sonra ne yapacağız?

Bugünlerde kendinizi bir boşlukta gibi hissediyorsunuz değil mi?

Bütün gün bilgisayarla gün tükenmez ki! Sabahtan akşama MSN’de ya da facebook’ta olamazsınız ya! Zaten öyle yaparsanız papağanları yine uyandırırsınız…

Elbette hepinize iyi tatiller diliyoruz; bunu çok çok hak ettiniz. Ama hayat sadece tatil de değil ki!

“Okul bitti, dersler bitti, dershane yok, sınav yok…”

Öyleyse şimdi ne yapalım?

Sevgili Arkadaşlar,

Şimdi tatil ve dinleme zamanı geldi… Çünkü yıl içinde biraz yoruldunuz. Bazen bizler, öğretmenler ve ana babalar olarak sizleri biraz zorladık; biraz bunalttık. Her ne kadar bu zorlamalar sizin kendi geleceğinize destek olmak amacıyla yapılsa da biraz empati yaparak sizi anlayabiliriz.

Şimdi lütfen biraz dinlenin… Gerçekten dinlenin; beynimizdeki hard diski biraz boşaltalım; formatlamayalım ama derslerden başka değerlere de yer açalım. Asıl unutmamamız gereken ise şu:

Tatil demek tembellik demek değil…

Sadece dersleri biraz erteliyoruz ama hayat bütün hızıyla ve bütün güzellikleriyle devam edecek. Büyüme, olgunlaşma ve gelişme çağındasınız. Hayata farklı bir pencereden baktığınızı biliyoruz. Güzel yaşlarda, hayatınızın en güzel yıllarındasınız. Ama aynı zamanda önemli yaşlardasınız. Çünkü geleceğiniz, yarınlarınız bugünden şekilleniyor. İlerde nasıl bir insan olacağınız biraz da bugünden belirleniyor. Bana sorarsanız bazı koşullar yerine getirilmişse bu biraz da sizin kendi elinizde.

Sahi, ilerde nasıl bir insan olmak istersiniz?

Bu soruyu kendinize hiç sordunuz mu? Sormadıysanız bugün sorun. İşte nasıl bir insan olmak istediğinizi düşünürken ona karar verecek olanın da onu başaracak olanın da kendiniz olduğunu asla unutmayın. Ama asıl unutmamanız gereken de nasıl biri olacağımızı sadece okullardaki ders kitaplarından elde ettiklerimizin belirlemeyeceği... Bunun için en iyi fırsat, işte tatiller... Boş zamanlarımız bizim kendimize fazladan yatırım yapacağımız dönemler olmalı. Eğer tatilleri, sadece tembellik etmeye yarayan, MSN başında, facebook dünyasında ya da oyunla geçirilecek hatta boşa harcanacak bir zaman dilimi gibi görürsek bir gün elimizde avucumuzda hiçbir şey kalmadığını görürüz.

Hayatın SBS’si, Sınavlardan Daha Önemli

Biliyor musunuz, hayatımızın asıl SBS’si, yaşadığımız hayattır. Her yıl torbanıza, tıpkı her yıl aldığınız SBS puanı gibi bir miktar bilgi, bir miktar davranış, biraz umut ve biraz mutluluk puanı katabilirseniz, biraz kalite ekleyebilirseniz işte gerçek başarı bu olacaktır. O zaman hayatınızın SBS puanı çok yüksek olacak ve Anadolu Lisesini, yani gerçek SBS'yi asıl o zaman kazanacaksınız.

Bu nedenle tatil günlerini boşa geçecek bir zaman olarak görmeyin. Tatiller, hem dinlenmeye hem de kendimizi sorgulamaya yarar. Tatili iyi değerlendirirsek önümüzdeki hedeflere ulaşmak ve çalışma şevkimizi artırmak için enerji depolarız.

Şimdi denizde, yaylada, evde, bahçede geçireceğiniz güzel vakitlerle çok iyi bir dinlenme süreci yaşayacaksınız. Bu tatil, sizin için bir dinlenme ve gelişme fırsatı olacak. Elbette bol bol uyuyacaksınız, oynayacaksınız, yüzeceksiniz, gezeceksiniz. Ancak tatil sadece uyumak, oynamak, gezmek değil ki. Bildiklerimizin hepsini unutmak hiç değil. Tatil bir yandan dinlenirken bir yandan da bize kendimizi geliştirme fırsatı vermelidir.

Tatil, Okumak İçin İyi Bir Fırsattır

Bu uzun tatil günlerini özellikle bol kitap okuma fırsatı olarak değerlendirin; göreceksiniz, bu size çok şey kazanacak. Bedenimizin gelişmesi için nasıl iyi beslenmeniz, spor yapmanız gerekiyorsa zihnimizi ve ruhumuzu geliştirmek için de çok okumamız gerekiyor. Bütün yaz boyunca her gün biraz da kitap okumaya zaman ayırın. Sizi yormayan hikaye, roman, anı, gezi kitapları ve dünya çocuk klasiklerini yaz boyu okuyabilirsiniz.

Kuşkusuz okumak, sadece sınavlar için yapmamız gereken bir uğraş değildir. Ancak bol kitap okumak, özellikle SBS Türkçe testlerinde giderek artan paragraf ve anlama düzeyindeki sorularda daha çok başarı göstermenizi de sağlayacaktır. Kitap okumanın yararlarını saymak gerekir mi? Hayatınızın asıl okulu, okuduğunuz kitaplar olacak. Okuma zevki kazanmanın bizi ömür boyu yalnızlıktan kurtaracağını akıldan çıkarmayalım. Size hiçbir yükü olmayan dünyanın en güzel arkadaşı kitaplarla yapacağınız yolculuğa hazırlanın.

Yıl içinde derslerin yoğunluğundan okuyamadığınız kitapları düşünün. Bunun dışında belki gidemediğiniz filmler, tiyatrolar, sergiler de olmuştur. Tatilde daha çok resim yapmaya, müzikle, sporla daha fazla ilgilenmeye de zaman bulacaksınız. Bu sizi hem dinlendirecek hem de bedensel ve zihinsel olarak büyüyüp gelişeceksiniz. Böylece yeni öğretim yılına daha zinde, daha gelişmiş olarak başlayacak ve enerji deponuzu doldurmuş olacaksınız.

Eylülde Düzey Belirleme Sınavı Var

Ayrıca eylül ayına kadar bu yıl gördüğümüz konuların yüzüne bakmazsanız onların birçoğunu unutabilirsiniz. Tatilin ilk günlerinde önce bir süre doya doya dinlenin. Ama daha sonra bir yandan da eski bilgilerinizi unutmayacak kadar azar azar konu tekrarı yapın.

Sınavsız Bir Hayat Yok

SBS ile ilgili hangi karar alınırsa alınsın ve adı ne olursa olsun, sınavlar devam edecek. Kendi kendinize sınavsız bir dünya hayali kurmayın. Hatta iyi ki sınavlar var deyin. Düşünsenize bu sınavlar olmasaydı derslere bu kadar ilgi gösteren olur muydu? Tatilde eğlenin, dinlenin, oynayın; ama eylül ayında yine derslerle randevunuzun başlayacağını da hesaba katın.

Öğrenmenin, eğitimin ve başarının sürekli bir çalışma ile gerçekleşeceğini unutmayın. Yeni öğretim yılına sağlıklı, dinlenmiş, gelişmiş ve yeni bir çalışma heyecanı kazanmış olarak olarak dönmenizi bekliyor iyi tatiller diliyorum.

 
Toplam blog
: 25
: 1274
Kayıt tarihi
: 22.02.08
 
 

Yıllar önce yoksul ve uzak bir köy okulunda minik bir öğrenciyken öğretmen olma hayali kurmuştum...