Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '09

 
Kategori
Oyunlar
 

Tavla

Tavla
 

Tavla oyununu bilmeyen yoktur. Tavlanın tarihi ile ilgili geçenlerde bir mesaj almıştım. Sizinle paylaşmak istedim. Konuyu biraz araştırıp zenginleştirerek aktarmak istedim.

Tavla Tarihi MÖ 3000 yıllarında Pers (İran) da başladığı söyleniyor. O zamanlardan bu yana tavla oyunu dünyanın her köşesine yayılmış, bu gün bir çok yerde değişik kurallarla oynanmakta. Tavli, Tawula, Tavla, acey-deucey, hypergammon, nackgammon, tapa, narde, cubeless "backgammon", tavlanın değişik şekilleri.

Tavla tarihinin doğuda Persia dan Hindistan'a, oradan Cin’e , batıda ve Mısır’a, Yunanistan ve Roma İmparatorluğuna yol izlediği gözleniyormuş. Nard denilen ve Ortadoğuda başlıyan bir tavla versiyonu her iki doğu ve batı yönünde İslamiyetin yayılması ile birlikte yayılmış.

Gelelim bana yollanan mesaja :

Hint imparatoru, satranç oyununu yanında bir mektupla Pers imparatoruna hediye etmiş. Mektupta şöyle yazıyormuş "Kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyorsa O kazanır. İşte Hayat budur."

Pers imparatoru en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mektubu paylaşmış, ondan oyunu çözmesini ve kendisinin de karşılık olarak Hint imparatoruna hediye edilmek üzerebaşka bir oyun icat etmesini istemiş. Vezie haftalarca çalıştıktan sonra gönderilen satrancın her taş hareketini ve oyunu çözmüş. Daha sonra on gün içerisinde de Tavla oyununu icad etmiş. İmparatora sunmuş. Pers İmrparatoru, Hint imparatoruna yine bir mektupla Tavla oyununu göndermiş.Mektup ta şöyle yazıyormuş.

"Evet kim daha çok düşünür, kim daha iyi bilir, kim daha ileriyi görüyorsa O kazanır. Ama Biraz da Şans Gerekir. İşte Hayat budur."

Zaman kavramından ilham alınarak tasarlanan Tavla oyununun özellikleri dikkat çekicidir.

Senenin birliği olarak Tavla bir tanedir.
Dört köşesi Dört mevsimi
Karşılıklı 6 şar hane 12 ayı
Pulların toplamı ayın 30 gününü
Siyah beyaz pullar gece gündüzü
Karşılıklı 12 şer hane günün 24 saatini simgelemesi gibi.....

Son olarak bir İranlının babama söylediği şu cümleyi aktarmak istiyorum " Ki bu oyunu Acemler icat etmişler, ama Türkler daha yahşi oynuyorlar"

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..