Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Tehditin boyutu

Tehditin boyutu
 

Küresel Isınma ile ilgili Tehdidin boyutlarını görmemiz açısından WWF tarafından yayınlanan rapora bir göz gezdirmemiz gerekiyor.

Gelin bu raporu birlikte irdeleyelim.

WWF tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel ısınma bu yüzyılın sonunda bitki ve hayvan habitatının üçte birini tehdit ediyormuş.

Nadir görünen türler ve bölünmüş ekosistemler şimdiden kirlilik ve ormanların yok edilmesinden dolayı tehdit altında ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaymış.

1990'lar geçen yüzyılın en sıcak yıllarıymış.

Küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden, okyanusun derinliklerine, Ekvator'dan kutuplara kadar hissedilmeye başlanmış.

Küresel ısınmanın etkileri gezegenin her yanında görülüyormuş. Ve milyonlarca insanı sel, kuraklık ve susuzlukla karşı karşıya bırakıyormuş.

Avustralya'da 2002 yılında yaşanan şiddetli kuraklığın ana nedeni küresel ısınmaymış.

Kuzey Pasifik'te somon popülâsyonunda, bölgedeki sıcaklığın normalden 6 derece artması yüzünden büyük düşüş görülmüş.

Kaliforniya kıyılarında yüzlerce deniz kuşunun, denizlerin ısınması yüzünden besin kıtlığı yaşamalarının sonucunda, öldüğü görülmüş.

Okyanuslardaki ısının artmasıyla mercan kayalıklarının büyük zararlar gördüğü belirlenmiş.

Avustralya'daki Great Barrier Reef, sürdürülebilir olmayan balıkçılık yöntemleri, yapılaşma ve iklim değişikliği yüzünden çok yakında kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıyaymış.

Chicago, Atina ve Yeni Delhi gibi şehirlerde ölüm çanları artarak çalmaya başlamış. Buralar sıcak hava dalgalarından bunalmışlar.

Yükselen deniz seviyesi Pasifik adaları ve Hint Okyanusu'ndaki adaların çoğunu tehdit etmeye başlamış bile.

Büyük kasırgalar, seller, kuraklık ve sıtma gibi hastalık salgınları insanlığı bekliyormuş.

Küresel ısınma, çevre felaketlerinden etkilenen mültecilerin zorunlu göçleri yüzünden bölgesel çatışmalar yaşanabilirmiş. Küresel ısınma yüzünden dünya ormanların ve hayvan türlerinin üçte biri tehdit altındaymış.

Bilim adamları sadece 11 Avrupa ülkesinde 2001 yılında 80 kişinin seller yüzünden hayatını kaybettiğini belirtirken, sıcak dalgasından geçtiğimiz yıl 20 bin kişinin öldüğüne dikkat çekiyorlarmış.

Son 5 bin yıldır Avrupa'daki buzulların şu an en alçak durumunda olduğuna da dikkat çeken Avrupalı bilim adamları, bu yaşanan ani iklim değişikliklerinin 600 bin kişiyi etkilediğini ve sadece geçen yıl 18.5 milyar dolarlık zarara yol açtığını kaydediyorlar.

Bilim adamlarının çıkardığı haritaya göre; Türkiye'de 3 ila 3.6 derece oranında ısınacakmış.

Özellikle güneyde artış daha fazla görünüyormuş.

ABD'nin saygın üniversitelerden Colorado Üniversitesi tarafından yürütülen Greenland Ice Core Project çerçevesinde yapılan araştırmalar, Grönland'ın da eskiden "ormanlık bir alan" olduğunu ortaya çıkarmış.

Uzmanlar ekibinin adayı kaplayan buzullar üstünde yaptığı araştırma, tam 3 kilometre derinlikte sonuç vermiş.

Ekip elde edilen sonuçlar içinde çam tipi iğneli ağaçlarınkine benzeyen dikensi yaprakların, buğdaya benzeyen bitkilerin ve otların olduğunu tespit etmiş.

İşte Küresel Isınmada tehdidin boyutları!

Herkesin kendince bir önlem alması gerektiğine yürekten inanıyorum.

Eğer siz de bu ısınmayı söndürmede benimde katkım olsun diyorsanız, hemen kolları sıvayın ve Küresel Isınmada alınması gereken önlemler isimli Blog yazımı okuyarak işe başlayın.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..