Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '10

 
Kategori
Güncel
 

Tekel İşçilerine "C4 Patlayıcı"

Tekel İşçilerine "C4 Patlayıcı"
 

"Ölmek Var, Dönmek Yok"


"Ölmek Var, Dönmek Yok" diye günlerdir bağırıyor Tekel İşçileri.

Hala umutlarını muhafaza ediyorlar, belki Başbakan 4-C'den vazgeçer diye. Ekmek kavgası işte, hakkını yedirmeme kavgası işte... Ayaz dinler mi, kış dinler mi, Başbakan'ın sert çıkışlarını dinler mi?

Başbakan Tayyip Erdoğan, Tekel İşçilerini "yan gelip yatmakla" suçladı. Bu tabiri bir yerden biliyoruz galiba. Neyse o konuya girmeyeceğim lakin kendisi hakları uğruna eylem yapan insanları yan gelip yatanlar olarak görüyor galiba, tıpkı bu memleketi kanlarıyla koruyan askerlerimize dediği gibi.

Tayyip Erdoğan'ın en çok kendi kendini yalanlamasını seviyorum. Bu konuda çok yetenekli. Konuşmasında; "...Bu memlekette 3 milyon işsiz varken" diye bir cümle kurdu. Bilinçli mi söyledi bilemem ama bence bilinçli. Zira Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'de bu cümleyi bir konuşmasında sarf etti.

3 milyon işsiz. Erdoğan demiyor muydu bu memlekette o kadar işsiz yok, abartılıyor, yalan söylüyorlar diye. Şimdi ne oldu da bu sayı 3 milyon oldu. Ee iş kendini savunmaya gelince her şey unutuluyor tabi.

Peki, ne demek bu 4-C?

"657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar ile sözleşmeli ve geçici personeller; A, B, C fıkralarıyla tanımlanıyor.

C fıkrası, özelleştirmelerden dolayı başka kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilecek geçici personelleri kapsıyor. C statüsünü tanımlayan ilk koşul bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olması. İşte bu şekilde çalışanlara 4-C'li deniyor.

Bu maddeye göre bir işçi en çok 10 ay çalışabiliyor. Bu süre 4 aya kadar inebiliyor. Geçici personellere, tahsil dereceleri dikkate alınarak belirlenecek brüt aylık ücretler ödeniyor.

Özelleştirilen işyerlerindeki pek çok işçi, 4-C kapsamına da alınmadı. İşsiz kalan işçi sayısı on binlerle ifade ediliyor.

Hizmet sözleşmesi feshedilen işçilere; kıdem ya da ihbar tazminatı da ödenmiyor."
(http://www.cnnturk.com/2010/ekonomi/genel/01/21/tekel.iscilerinin.direndigi.4.c.nedir/560353.0/index.html sayfasından alınmıştır)

Aslında 4-C ne demek biliyor musunuz? Tersten okuduğunuz zaman C-4 çıkar karşınıza. İyi bir eylem planı, iyi bir yok edici. Bakalım bu patlamanın etkisi nasıl olacak. Ne kadar ölü, ne kadar sağ kazanacağız. Yoksa Tekel İşçileri kalan sağlar bizimdir deyip razı mı gelecekler yoksa direnecekler mi?

Kim öle, kim kala.

"Ölmek Var, Dönmek Yok"

 
Toplam blog
: 22
: 551
Kayıt tarihi
: 01.07.09
 
 

Gazeteci - Editör ..