Son 6 hafta teknik direktörsüzGaziantepspor: Mesut BAKKAL>Bünyamin SÜRAL> Nurullah SAĞLAMGB Oftaş : Osman ÖZDEMİRGençlerbirliği : > Fuat ÇAPA > Reinhard STUMPF >..." />
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '08

 
Kategori
Futbol
 

Teknik Direktör mevsimi başladı

Teknik Direktör mevsimi başladı
 

http://www.ntvmsnbc.com/news/225565.jpg


Aşağıdaki Blog 19 Ağustos 2008'de yazılmıştır. Hazin tablo ise bu Blog yazıldıktan sonra Ankaragücü, Beşiktaş, Bursaspor, Denizlispor, Hacettepe, Gençlerbirliği, Konyaspor, Kocaelispor, Antalyaspor teknik direktörlerini değiştirdiler...Yani adı Süper olan Ligimizin % 50 'si hocalarını değiştirdi. hatta bazıları al gülüm ver gülüm yapıp, hocaları değiş tokuş yaptılar... Ancak yönetimlerin hepsi yerli yerinde, hepsi koltuklarında...
İşin ilginç yanı aşağıda bravo istikrarı koruyor dediğimiz takımlarda (Oftaş/Hacettepe) düzene yenildiler. Yine ayrıca istikrarsızlığı kendilerine adet edinenler (G.Birliği, Denizli, Antalya vs) hala akıllanmamışlar.

Bu kafa devam ettiği sürece Türk Futbolunda kimse ilerleme beklemesin...Kocaman bir yazık.
Ne demiştik Teknik Direktör Mevsimi başlamıştır. Hayırlı olsun

-
Geçen sene Sivasspor’un ligimize kattığı zevk ve heyecandan ve Türkiye Kupasının da Kayseri’ye gitmesinden sonra gözler ve kalpler hep Anadolu’dan bir şampiyon çıkartmanın tatlı düşünü yaşamakta. Düş diyorum, çünkü koltuk sevdalısı ve hep bana diyen yönetim anlayışları ile gerçeğe dönüşmesi mümkün olmayan bir düşünce...

Maalesef paralı başkan yönetimlerine mahkum kalan skora endekslenmiş Türk futbolunda başarının çarçabuk beklenmesi, ve başkan’ın (pardon patron’un) veya yönetim’in kısa vadede olası bir başarısızlığı antrenörüne fatura etmesi çok ciddi bir istikrarsızlığı da beraberinde getirmekte.

Teknik direktörlerin bir değirmen gibi öğütüldüğü kulüplerimizde kulüp başkanlarında ise ciddi bir istikrar görmekteyiz. Çuvaldızı da hep başkalarına batıran başkanlar koltuğa yapıştıklarından dolayı, “kulübün” başarısız olduğuna inanıp bir türlü gitmiyor.

Bu nedenle ülkemizde takımlar her sezona yeni antrenörlerle başlar ve ilerleyen haftalarda birer birer değişirler...Hatta aşağıda örneğini göreceğiniz öyle ilginçlikler vardır ki, sezon başında rakip olduğu takımla sezon sonunu getirenler bile olmaktadır. İlk bilmem kaç hafta bir kulüpte başarısız olarak nitelendirilip gönderilen hoca sezonun kalanını da başka bir kulüpte geçirmektedir.

Mesela bir örnek; Gençlerbirliği ile aynı camianın takımları olan Gençlerbirliği ve Oftaş (ki şimdi Hacettepe oldu) için verilebilir. 2.ligde takımını şampiyon yapan Osman ÖZDEMİR’le devam kararı alan Oftaşspor, ağabeyi Gençlerbirliğini adeta tekzip edip, güzel futbolu ile ve düşme endişesi taşımadan ligi 11.bitirirken, Gençlerbirliği ise sezonda 3 hoca değiştirip 4 hoca ile çalışmış ve sezonun son haftası ecel terleri dökerek ligde kalabilmişlerdir. Bu tablo istikrar’ın ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Önemli olan bundan gerekli mesajları alabilmek. Fakat kendisini “duayen” diye niteleyen başkanlar bu başarısızlığı hep hocalara kesmiş ve sezonda 4 hoca ile çalışarak ayrı bir rekorun da sahibi olmuşlardır.

Şimdi tekrar geçen sezona dönelim ve sezon açılırken açılırken hangi takımda kimlerle yola çıkılmış ve sonra neler olmuş bir bakalım...

Ankaragücü : Hans Peter BRIGEL > Hakan KUTLU
Ankaraspor : Aykut KOCAMAN > Saffet SUSİÇ
Beşiktaş : Ertuğrul SAĞLAM
Bursaspor : Bülent KORKMAZ > Samet AYBABA
Büyükşehir Bld : Abdullah AVCI
Çaykur Rizespor : Samet AYBABA>Saffet SUSİÇ>Erdoğan ARICA
Denizlispor : Güvenç KURTAR> Son 3 hafta teknik direktörsüz
Fenerbahçe : Arthur A. Coimbra "ZICO"
Galatasaray : Karl-Heinz FELDKAMP > Son 6 hafta teknik direktörsüz
Gaziantepspor: Mesut BAKKAL>Bünyamin SÜRAL> Nurullah SAĞLAM
GB Oftaş : Osman ÖZDEMİR
Gençlerbirliği : > Fuat ÇAPA > Reinhard STUMPF > Bülent KORKMAZ>Mesut BAKKAL
Kasımpaşaspor : Kadir ÖZCAN > Werner LORANT > Uğur TÜTÜNEKER
Kayserispor : Tolunay KAFKAS
Konyaspor : Nurullah SAĞLAM > Ünal KARAMAN
Sivasspor : Bülent UYGUN
Trabzonspor : Ziya Doğan > Ersun YANAL
V Manisaspor : Giray BULAK > Levent ERİŞ


Görüldüğü üzere 18 takımlı Süper Lig’de sadece 6 takım (FB, BJK, Sivas, Kays, B.Bld, Oftaş) sezonu aynı teknik direktörle bitirmiş. Sırasıyla da ligi, 2.nci, 3.cü, 4.ncü, 5.nci 11.nci ve 12.nci olarak ve hiç düşme korkusu yaşamadan ligin tepesinde bitirmişler. İşin güzel yanı bu 6 takım geçen seneki istikrarlarını koruyup 2009 sezonuna da aynı hocalarla devam etmekteler. Fakat tek istisna Fenerbahçe yeni sezona yeni hoca ile başlamak istemiş ve İspanyol hoca Aragones’i getirmiştir.

Sezon içinde 1’den fazla teknik adam ile çalışan 4 takım ise yeni sezona yeni hoca ile başlamayı kendilerine uygun görmüşler : Ankaraspor (Aykut Kocaman), Konya (Raşit Çetiner), Denizlispor (Ali YALÇIN), Galatasaray (Skibbe) olmuşlar.

Burada bir konuya daha dikkat çekmekte fayda var. Sezonu 3 kere hoca değiştiren Kasımpaşa ile 1’er kez hoca değiştiren Manisa ve Rize sezon sonu küme düşmekten kurtulamamışlar. Yani hoca değişimi aradıkları kan hiç olamamış.

Fakat tabloda “nazarlık” duran şey ve “istisna” olan ise Galatasaray’ın “hocasız” bir şekilde sezonu 1.nci tamamlaması herhalde. Tabi bu öyle bir yaman çelişki ki, benim bu yazımı da çöpe attırabilir. Fakat onlarda bu sezona yeni hoca ile girmeyi tercih edenlerden (Skibbe)

Dedik ya bu hastalık Türk futbolunun içine girmiş bir kere, Ligin 3 yeni takımından biri olan Eskişehir ise takımlarını Süper Lige çıkaran 2 hocasından (Metin Diyadin ve Nejat Biyediç) vazgeçmiş ve yeni hoca (Rıza Çalımbay) ile çalışmaya başlamış. Antalyaspor ise ligin başlamasına 2 hafta kala Hikmet KARAMAN’dan vazgeçmiş ve yerine Çek Joseph Jarabinski’yi getirmiş. Kocaelispor ise istikrarı devam ettiren takımımız olup Engin İPEKOĞLU ile devam demişler.

Ne kadar hazin ve karışık tablo değilmi ?

Peki neler yapılabilir ?

Mesela, sezon içinde ayrılan bir teknik adamın aynı lig içinde yer alan başka bir takımla çalışması bir kanunla engellenebilir Federasyonca. Burada kocaman adam olan Aykut KOCAMAN’ı da ayrı bir yere koymak gerekiyor. Aykut geçen sene takımından ayrıldıktan sonra sezon içinde bir takım almayacağını söylemiş ve Türk Futbolunda neden kocaman olduğunu bir kez daha göstermişti.

Son söz ;

Başarısızlığı teknik direktörlere kesen yönetimlerle ne Anadolu’dan şampiyon çıkar ne de Türk Futbol’u şampiyon olur...

Teknik Direktör Mevsimi başlamıştır hayırlı olsun.

Ahmet ÇELİKSÜNGÜ

19.08.2008

 
Toplam blog
: 252
: 936
Kayıt tarihi
: 17.03.08
 
 

74'ün İstanbulunda, Sultan şehri Üsküdar'ın, kız çocuklarına "Zeynep" erkeklerine "Kamil" adı kon..