Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

13 Haziran '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknolojik Ürünlerin İlkleri

Günümüzde hayatı kolaylaştıran teknoloji ürünleri öyle bir gelişme hızına ulaştı ki, insanoğlu bu süratli gelişime ayak uydurmakta zorlanabiliyor.

Şimdilerde hayli gelişmiş olan o ürünlerin bir de doğuşları var elbette...

İşte teknolojiyle yeni tanışılan dönemlerden bazı ilkler:

* İlk araba...
1672 yılında Çin'de Ferdinand Verbiest'in, Çin İmparatoru için ilk olarak buharla çalışan bir araba tasarlamasıyla başlayan, pek çok başarısızlık denemesi neticesinde, 1885 yılında Karl Benz, ilk modern çalışan arabayı yapmayı başardı. 1903 senesinde ise Henry Ford, dünyaya "seri araba üretimi" kavramını getirdi.

* İlk asansör...
Yolcu taşıyan ilk asansör, 1743 yılında Versailles Sarayı'nda, Kral XV. Louis'nin odasına yapıldı. İnsan gücüyle çalışan bu asansör "uçan iskemle" olarak adlandırılmaktaydı. Bir iş merkezine yerleştirilen ilk asansör ise Elisha Graves Otis tarafından yapıldı. Bu asansör, 23 Mart 1857 günü, New York'un Broadway semtinde 5 katlı bir binaya monte edildi.

* İlk buzdolabı...
Karl Lind, ilk elektrikli buzdolabını 1877 yılında icat etti. Lind'in yaptığı buzdolabında kullandığı metil eter son derece patlayıcı olduğu için, sonraki yıllarda güvenli olan freon gazı kullanılan ilk buzdolabını Balzer Von Platen ve Carl Munters birlikte tasarladı.

* İlk metro...
Özellikle büyük şehirlerin kurtarıcı toplu taşıma aracı olan metro, ilk olarak 1878 yılında Londra'da kullanılmaya başlandı ve daha sonra büyük kentlerin vazgeçilmezi oldu.

* İlk elektrik ampulü...
Elektrikli ilk ampulü Thomas Edison 1879 yılında icat etti.

* İlk helikopter...
İlk çizimleri yapan aslında Leonardo Da Vinci olsa da gerçek anlamda ilk helikopterin planları, tasarlanması 6 Ocak 1905 yılında E. R. Mumford tarafından yapıldı. Üretimi ise İskoçyalı gemi yapımcılarından William Deny and Brothers tarafından gerçekleştirildi.

* İlk çamaşır makinesi...
Çamaşır makinesi 1907 yılında Alva John Ficher tarafından icat edildi. Çamaşır yıkamaktan bıkan kadınlar da böylece bu sıkıntıdan kurtuldu.

* İlk televizyon...
1923 yılında John Logie Baird tarafından İngiltere'nin Hasting kasabasında icat edilen televizyon, ilk yayınına 1926 yılında başladı. 1930 yılında ise elektronik eşya olarak satışa sunuldu. Türkiye'de ise 1953 yılında deneme yayınları başladı ve 1968 yılında ise sürekli yayına geçildi.

* İlk bilgisayar...
167 metrekarelik bir alanı, yani Türkiye standartlarında 4 oda 1 salon kaplayan, aynı zamanda 180 KW elektrik harcayan ENIAC isimli dev makinenin geliştirilmesinin amacı, İkinci Dünya Savaşı'nda orduya destek olmaktı.

* İlk cep telefonu...
Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan cep telefonunu, ilk olarak Motorola firması 1985 yılında DynaTAC 8000X modeliyle piyasaya sürdü. Bu cep telefonu günümüz koşullarında, akıllarda sadece maçlarda sahaya atılan bir tuğla kıvamında olmasıyla yer etse de, o günün şartlarında bu telefonu alabilmek için 4 bin doları gözden çıkarmak gerekiyordu. Türkiye'deyse ilk cep telefonu kullanımı 23 Şubat 1994 yılında Tansu Çiller'in Süleyman Demirel'i aramasıyla gerçekleşti.

 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..