Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '17

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Tematestus - Et

Tematestus - Et
 

“Ucuz et” hayallerimizi, heyecanlarımızı ve umutlarımızı yitirmeyelim..


Sizi bilmem, her akşam tv’de kuşbaşı - kıyma görmekten gözüm doydu ama karnım hala aç.! Bir benim olsa iyi; TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasına göre, nüfusumuzun yüzde 36’sının gelir düzeyi 2 günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayacak ölçüde imiş.

Orhan Veli, “Bedava yaşıyoruz, bedava/Hava bedava, bulut bedava/Dere tepe bedava/Yağmur çamur bedava/Otomobillerin dışı/Sinemaların kapısı/Camekanlar bedava/Peynir ekmek değil ama/Acı su bedava/Kelle fiyatına hürriyet/Esirlik bedava/Bedava yaşıyoruz, bedava.” Diyor ama (!) et pahalı.

“ Ucuz et yeme” hayali ile yaşayan milyonların aşkına tematestus’umuzun konusunu “ et ” olarak seçtim. Biraz bilgilenelim, hatırlayalım ve gülümseyelim olur mu?

Soru1- Biraz gerilere gidelim. Osmanlı İmparatorluğu'nda en fazla kontrolü yapılan iki ürün, “ ekmek ve et” idi. Tebdil-i kıyafet ederek bu işletmeleri bizzat kontrol eden, döneminde celeplerden rüşvet alan saray kasapbaşısı idam eden, kendi eliyle kaleme aldığı bir emirde  "Her şeyden önemli olan et ve ekmektir" diyen padişahımız kimdi? 

a- 3. Selim         b- 1.Abdulhamit       c- 4.Murat      d- 2.Mahmut   

 

Soru2- Evliya Çelebi zamanın İstanbul’unda 999 kasap dükkânı ve çoğu yeniçeri olan 1700 kasap vardı, buyuruyor. İstanbul’da ilk mezbaha ve tabakhane  nerede kurulmuştur?

a- Kızılkule        b- Sulukule       c-Yedikule       d- Kızkulesi

 

Soru3-Günümüze gelirsek. “Milli Hayvancılık Politikası” da ilan ettik. Kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonu aştı. Ancak, talebi karşılamaya yetmiyor. Türkiye’de hayvan başına düşen meraların azlığı, bilgi eksikliği, doğurgan hayvan azlığı, girdi maliyetleri vs ile, öyle görünüyor ki daha uzun bir süre et ithal etmek durumundayız. Et ithali hangi kurum üzerinden yürütülüyor?

a- Et ve Süt Kurumu     b- Et ve Balık Kurumu       c-Et ve Tavuk Kurumu    d-Et ve Yumurta Kurumu

 

Soru4- Et, protein değeri en yüksek besin maddelerinden biri. Ancak, 1 kg. et üretebilmek için en az10 bin lt. su harcanır. Bu yönüyle et tüketimi ekosistemi bozan bir besindir. Hatırlatayım dedim… Aşağıdakilerden hangisi kasaplık hayvan eti değildir?

a- Dana        b- Manda       c-Deve         d- Tavuk

 

Soru5-Bugünlerde kasapolarak diğer meslektaşlarından ayrılan, 'sanatçı' muamelesi gören, Milyon dolarlara imza atan ‘kasaplarımız’ var. İşte size birkaçı; ete tuz döken Nusret Gökçe, televizyonların tanınmış şefi Özgür Şef, kovboy lakaplı Süleyman Dilek, Ankara'nın ilk steak house'u Butcha'nın kurucuları Ayhan Sevilir – Şehmuz Acar, Etin jönü Gürkan Topçu ve niceleri..  Bu başarılı isimlerin hepsinin ardında bu işin kompetanı Cüneyt Asan deniyor.Peki, hangi resturant?

a- Günaydın Et       b-Beybaba Et         c- Beyti          d- Mabeyin Et

 

Soru6-  Bir adam düşünün, ailesi 250 yıldır kasaplıkla uğraşıyor. Şöhretinin doruğunda ama bu şöhretini restoranlar zinciri açmak için kullanmamış, hala aynı kasap dükkanında hayatına devam ediyor.Ona göre etin kaliteli olabilmesi için, hayvana yaşadığı süre boyunca en iyi ve huzurlu koşulları sağlamak, öldürürken bile şefkatli davranmak gerekiyor. Kimdir bu ete felsefe katan İtalyan kasap desem?

 a- Leonardo DiCaprio       b- Robert De Niro         c-Brad Pitt           d- Dario Cecchini

 

Soru7-Etti, kasaptı, celepti, mezbahaydı, satırdı, bıçaktı.. araştırırken karşıma Osmanlı basın tarihinde Türkçe çıkarılan ilk siyasi mizah dergisi Diyojen’i yayınlayan, soyadı ‘kasap’ olan Rum kökenli Osmanlı gazeteci, yazar, çevirmen çıktı. Anmadan geçemedim Kimdir?

a- Yeresimos Kasap       b-Teodor Kasap      c-Kostantin Kasap   d- Nikos Kasap

Soru8- Hatırlayanınız mutlaka vardır. Kasap amcalar kestikleri koyunları vitrindeki kancalara bütün olarak asarken g.t kısımları vitrin camına dönük olmasına yaratıcı bir estetik katarak bir çiçek takarlardı. Hangisi?

a- Menekşe        b- Sümbül       c- Gül        d- Papatya

 

Soru9- Akılsız, anlayışı az, kavrayışı kıt olan kişiler için kullanılan bir deyimi soracağım. Hangisi olabilir?

a- Et kafalı           b- Etli butlu        c- Etli ekmek      d-Etli kaşar

 

 Soru10- “Ucuz et” hayallerimizi, heyecanlarımızı ve umutlarımızı yitirmeyelim.. Anlayana (!) düğün bitti hanımlar-beyler, hadi evinize sinyalini veren biraz Trakya, biraz Roman kültürünü yansıtan bir hava soracağım. İp ucu verebilirim burada; “rınrın rıınn.. rınrın rııınn..”  Ne havasıdır bu hatırladınız mı?

a-Ankara Havası       b-Konya Havası       c- Kasap havası       d-Alanya havası

 

 

 

 

Cevaplar: 1-b, 2-c, 3-a, 4-d, 5-a, 6-d, 7-b, 8-c, 9-a, 10-c

 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..