Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '13

 
Kategori
Dünya
 

Terörün küreselleşmesi, yükselen ırkçılık...

Terörün küreselleşmesi, yükselen  ırkçılık...
 

İngiltere’de radikal İslamcı olduğu iddia edilen iki kişinin saldırısına uğrayan İngiliz genç öldü. İngiliz polisi saldırganları vurarak etkisiz hale getirdi.  Kurbanın üzerinde “Help For Heloes/Kahramanlara yardım” yazan bir tişört bulunuyordu.

İngiltere Başbakanı David Cameron Fransa gezisini yarıda keserek hemen ülkesine döndü ve acil güvenlik toplantısı yapmak üzere hükümeti topladı.

CAMERON, “ SALDIRI İSLAM’A VE İNGİLİZ YAŞAM TARZINA”

Cameron yaptığı açıklamada “Ülkemiz kesinlikle bu şiddet yanlısı aşırılığın ve terörizmin üstesinden gelecektir. Terörün hiçbir türüne asla teslim olmayacağız. Bu görüş ülkedeki her kesim tarafından paylaşılıyor: Bu saldırı sadece İngiltere’ye ya da İngiliz yaşam tarzına karşı yapılmadı. Bu, aynı zamanda İslam’a ve bu ülkeye ciddi manada katkısı bulunan Müslüman toplumuna bir ihanettir.”

İngiliz Polisi’nin terör saldırısı olarak değerlendirdiği olay üzerine İngiltere’de bulunan İngiltere Müslüman Konseyi saldırıyı kınadı.

Euronews’te yer alan habere şöyle; “İngiliz medyası olayın hemen sonrasında saldırganın elinde kanlı bıçaklar ile çekilmiş amatör görüntülerini yayınladı. Görüntülerde siyahi bir adamın ‘Sizinle savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bunu yapmamızın tek nedeni Müslümanların her gün ölmesi. Bu İngiliz asker, göze göz, dişe diş’ dediği duyuluyor.

SAĞCI GRUPLARIN HEDEFİNDE MÜSLÜMANLAR VAR

İngiltere Müslüman Konseyi, barbarca olarak nitelendirdiği saldırıyı kınadı, bunun İslam dini ile bir ilgisi olmadığını açıkladı. Sağduyu çağrılarına rağmen, İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı gruplar olayın ardından gövde gösterisi yapmaktan geri durmadı. Londra’nın merkezinde toplanan ‘İngiliz Savunma Ligi’, ülkedeki Müslüman toplumunu ‘olağan şüpheli’ ilan etti: “Yeter artık! Liderlerimiz zayıf, polisimiz zayıf. Güvenlik güçleri ve liderler bu konuyu görmezden geliyor. Mesele siyasi İslam. Siyasi İslam ülkenin her tarafına yayılıyor.

ABD’DE ÇEÇEN İKİ KARDEŞİN BOSTON’DA YAPTIĞI SALDIRI

Geçen ay ABD’nin Boston eyaletinde gerçekleştirilen maratonu kana bulayan eylemcilerin Çeçenistan kökenli iki kardeş Tamerlan ve Covhar Sarnayev’in yaptığı iddia edilen saldırıyı anımsayalım.  Olayın sonrasında Tamerlen öldürülmüş, küçük kardeş ise aramalar sonrasında saklandığı yerde öldürülerek ele geçirilmişti.

Tamerlen’in öldürülmesinden sonra Interfax’a konuşan çocukların babası Anzor Sarnayev  “Ben olayı televizyondan öğrendim. Benim oğlum bir melekti. Onlar inançlı çocuklardı. Niçin Tamerlen’ı öldürdüler? Onu sağ olarak ele geçirmeleri gerekmiyor muydu? Küçük olan şimdi saklanıyor. O ABD’de tıp fakültesi ikinci sınıfta okuyordu. Tatil için memlekete gelecekti. Ne olacağını bilmiyorum. Bir kez daha söylüyorum: Benim çocuklarıma özel servisler komplo yaptı” demişti.

Önceki gün Boston saldırısı ile ilgili olduğu iddia edilen İbragim Todaşev FBI ajanları tarafından sorgulandığı sırada ajanlara sorgu sırasında saldırdığı gerekçesiyle vurularak öldürüldü.

ABD’de istihbarat örgütlerinin yabancıları sürekli izlediği, hatta terörist saldırılar için tavşan atlet  gibi teşvik ettiği yönünde yoğun  eleştiriler  var.

ABD VE İNGİLTERE’DEKİ SALDIRILAR GELECEKTE OLASI SALDIRILARIN HABERCİSİ Mİ?

Özellikle Afganistan, Irak, Kuzey Afrika ülkeleri Tunus, Libya, Mısır,Suriye, Pakistan vb müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkelerde ABD, İngiltere, Fransa, Almanya vb. Gelişmiş ülkelerin farklı yöntemlerle manipüle ederek yarattığı iç savaş ve dolayısıyla ölen milyonların ortaya çıkmasına yol açan siyasi tercihleri bir biçimde terörizmin dünyanın her yerinde insanların güvenliğini tehdit eder boyuta yol almasına neden oluyor.

ABD Boston’da yapılan saldırıda istihbarat örgütlerinin oynadığı role yönelik eleştiriler olsa bile sonuç olarak, en güvenli denilen ülkelerde patlayan bombalar dünyada giderek daha güvensiz bir iklimin egemen olmasına yol açıyor. Bu iklim adeta paranoya düzeyinde önlemlerin alınmasına yol açarak bireyin özgürlüklerini tehdit edecek boyutlara varıyor.

Şu bir gerçek ki önlemler ne kadar üst düzeyde olursa olsun terör toplumsal yaşamı tehdit etmeye devam ediyor.

İngiltere’de yaşanan saldırı sonrası –sağcı/ırkçı İngilizlerin sayıları %1’lerle ifade edilsede- AB ülkelerinde olduğu gibi göçmenlere ve özelliklede İslam kökenlilere yönelik eylemlere yönelerek yabancı düşmanlığını kusmaları gelecekte gelişmiş ülkelerin en başat sorunu olarak gözüküyor.

Almanya’da Türklere yönelik ırkçı saldırılarda resmi ve sivil yapıların birlikte rol aldığı ortaya çıktı. Alman yargısı şimdihesap soruyor.

Oluşan tabloya bakıp gelecekte şiddetin gelişmiş ülkelerde terörün giderek yükseleceğine dair öngörüde bulunmak fazlaca iddialı olmaz. Hele ekonomik güçlüklerle baş etmeye çalışan batılı ülkeler düşünüldüğünde, yabancı düşmanlığının giderek yükselmesi, ırkçı saldırıların artması ve göçmenlerinde kendilerini korumak için  intikam eylemlerine kalkışmaları çok uzak bir olasılık olarak görülmüyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..