Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Test Yapabildiğimiz Kadar Vaka

Hiç test yapmasak hiç vaka olmayacak mı?

Son günlerde sağlık bakanının açıklamalarına göre belli sayıda test yapılıyor belli sayıda vaka çıkıyor, standart gibi.

İtalya, İran gibi ülkelerde böyle olmadı; vaka sayıları birden arttı. Yani herkes bunu merak ediyor, bizde de mi öyle olacak diye.

Ancak gidişata bakınca öyle olmayacak gibi görünüyor. Günlük olarak yapabildiğimiz test sayımız belli(Bugüne kadar yapılanlara göre azami 4000) test sayısına göre vaka sayısı da aşağı yukarı %10 gibi ve ölüm de %2-3 gibi.

Sayılar önemli değil fakat bir şey önemli; süreç böyle (kontrollü gibi) devam ederse diğer bazı ülkelerin vaka sayılarına biz 2 ay sonra ulaşabileceğiz ki kim bilir o zamana kadar da neler olur. Yani bizim adımıza ümit verici bir tablo.

Giderek vaka sayısı azalabilir. Yeni teknikler ve ilaçlar deneniyor belki ölüm oranı azalabilir.

Herkesin merak ettiği; bu yaşadığımız tablo gerçek mi? Türkiye’de koronavirüs kontrol altına alındı ve kontrollü bir şekilde devam mı ediyor? Yoksa bazılarının dediği gibi henüz olayın başındayız ondan mı böyle?

Daha fazla test yapılsın deniliyor. Daha fazla test için başvuran var mı ki? Yani karantinadaki gözetim altındaki her neyse sayı ne? 100 bin kişi sırada bekliyor ama imkânlarımızla her gün ancak bu kadar sayıya test yapabiliyoruz gibi bir durum mu var? Ya da her gün bu kadar insan test istiyor biz de o kadar mı yapıyoruz? Keza risk guruplarına da test yapılıyor olabilir. Her gün yapılan test sayısı düşük değil aslında ama şüpheli sayısı yüksekse…

Hiç müracaat etmeyenleri çok konuşuyoruz ama bildiğimiz kadarıyla bu hastalık müracaat ettirir. Bulaşmadan ve bulaştırmadan yakalamak önemli.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..