Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Edebiyat
 

Tevfik Fikret...

Servet-i Fünun Edebiyatı'nın en büyük şairi olan Tevfik Fikret Galatasaray Lisesi'nde Muallim Naci ve Recaizade Mahmet Ekrem gibi öğretmenlerin elinde yetişmiştir. Okulunu bitirince kendiside öğretmenlik yapmıştır.

Daha sonra Servet-i Fünun dergisi müdürlüğüne getirilen sanatçı çevresine topladığı genç sanatçılarla batı etkisinde bir edebiyat anlayışı getirmiştir...

İlk şiirlerinde din, bahar, aşk, şarap, konularını işlemiştir.Abdülhak Hamit ve Recaizade'nin etkisinde kalmıştır. Asıl üslubunu Batı Edebiyatı'nı tanıyınca oluşturmuştur...

"Sanat için sanat" anlayışını benimsemiş; şiirlerinde doğa, yoksulluk, acıma, aile, hayal, aşk, yurt gibi konuları işlemiştir. Dergi kapatıldıktan sonra siyasal, sosyal içerikli şiirler yazmış, "Toplum için sanat" anlayışına kaymıştır.

Sis adlı şiirinde İstanbul'a olan nefretini dile getirmiştir. Tarih-i Kadim eserinde inançlarını yütürmiş olduğunu gösterir. "Bir Lahza-i Taahhür" adlı eserinde II. Abdülhamit'e olan nefretini açıklamış, "Ferda" şiirinde ise gençlere seslenmiştir.

Şiirlerinde aruz ölçüsü kullanmıştır. Aruzu konuşma diline uygulanmıştır.

"Şermin" adlı şiir kitabını çocuklar için hece ölçüsüyle yazmıştır.

Nazmı nesre yaklaştırmış, şiiri sesbest duruma getirmiş, kafiyeyi önemsememiştir. Genellikle ağır bir dil kullanmıştır. Birde parnasizm akımından etkilenmiştir.

Eserleri:
-Rübab-ı Şikeste (şiir kitabı)
-Haluk'un Defreti(Şiir kitabı)
-Şermin(şiir kitabı)
-Sis(şiir kitabı)

 
Toplam blog
: 11
: 1871
Kayıt tarihi
: 20.06.07
 
 

Selam, 1991 yılında Adana'da dünyaya geldim. İlk öğrenimimi İsmet İnönü İlk Öğretim Okulunda tamamla..