Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '09

 
Kategori
Müzik
 

The Alan Parsons Project

The Alan Parsons Project
 

Müzik dünyasının önemli gruplarından biri de The Alan Parsons Project dir. Liste başarıları fazla olmayan, ülkemizde pek az kişi tarafından sevilen, ön planda olmayı (medya anlamında) istemeyen The Alan Parson Project, adından da anlaşılacağı gibi, Alan Parsons tarafından 1975 yılında kurulmuş. Eric Woolfson ile birlikte kurdukları grup, progresif rock kategorisinde 1987 yılına kadar birbirinden güzel albümler çıkarmış. Eserlerinde elektronik çalgıların ağırlığı belirgin olan grup, sonraki yıllarda birçok gruba örnek olmuş. Senfonik ögeleri de bulduğumuz besteleri (özellikle enstrümental besteleri ) büyük beğeni toplamış.

Alan Parsons (1948), piyano ve flüt ile başlayan müzik yaşantısı gitarla devam etmiş, her zaman müzik ile içi içe olmuş. Ses mühendisi olan Alan, Abbey Road stüdyosunda çalışmaya başlamış. Beatles'ın "Let it be" albümünün yardımcı ses mühendisliğini yapmış. Bu tecrübe sonraki günlerde, Paul McCartney'in "McCartney", "Wings wild life" ve "Red rose speedway" çalışmaları ile devam etmiş. Birçok çalışmada görev aldıktan sonra 1973 yılında, gelmiş geçmiş en iyi albüm kabul edilen Pink Floyd'un "Dark side of the moon" ile ismini bütün dünyaya duyurmuş. Grammy e aday olmuş.

Şarkı yazarı ve menejerlik yapan Eric Woolfson ile kurdukları The Alan Parson Project, genelde değişken bir kadro ile 1990 lara kadar birbirinden güzel bestelere imza atmışlar.

1976 da yazar Edgar Allan Poe un öykülerinden esinlenerek çıkardıkları "Tales of Mystery and Imagination", 1977 de Isaac Asimov'un bilim kurgu temasını işleyen "I Robot", 1978 de "Pyramid" , 1979 da kadınları anlatan "Eve" albümleri çıkmış. İlk single'ları "Lucifer" Eve albümünde yer alır.

1980 de yazar Philip K. Dick'in "The Game-Players of Titan" romanından etkilenmiş "The Turn of Friendly Card" yayınlanmış. Albümde yer alan "Time" isimli beste favorimdir. 1982 yılına geldiğimizde "Eye in the Sky" ı görüyoruz. Yaşam ve evreni sorulayan bu albüm, grubun zirve yaptığı çalışma olmuştur.

Sonraki yıllarda, toplumların endüstriyel ve bilimsel gelişmeleri yanlış ve eksik anlaması üzerine odaklanan "Ammonia avenue" (1984), tüketim hastalığını, amerikan popüler kültürünü eleştiren 1985 tarihli "Vulture Culture" ve şöhret ve talihin şarkıcılar ve aktör üzerindeki etkileri anlatan 1985 tarihli "Stereotomy" çıkmış.

Grup en son olarak 1987 de mimar Antoni Gaudi nin yaşamını ve çalışmalarını anlatan "Gaudi" albümünü çıkarmış.

Yollarını ayıran ikili müzik yaşantılarına ayrı devam etmiş. The Alan Parsons Project'in, en çok best of albümü çıkaran gruplar arasında yer alması, müzik dünyasında ne kadar sevildiklerinin göstergesidir.

Bir başka müzik grubunda buluşmak dileği ile .....



 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..