Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '09

 
Kategori
Müzik
 

Bu konsere dikkat !...

Bu konsere dikkat !...
 

Soldan sağa yukarı sıra: (Kıvanç, Cem, Birkan ) Aşağı sıra:(Onur, Didem, Kerem)


Bu bloğumda sizlere Mutlak Sessizlik grubunu tanıtmak istiyorum.

Onların enstrümanlarıyla yorumlayıp seslendirdikleri İstanbul, Ege ve Rumeli türkülerini ilk kez dinlediğimde, duygu yelpazesinde acı ve hüzünden, neşe sevinç coşkuya kadar uzanan duyguların somut seslerini işittiğimi hissettim adeta. Öyle canlı, öyle elle tutulur gibiydi sanki duygular. Kemanın, udun, gitarın tellerine, akordeonun tuşlarına, bendir ve darbukaya, eller ve parmaklardan öte, yüreklerin dokunuşunu duyar gibiydim. Kah hüzün acı gözyaşı, kah tebessüm kahkaha formunda notaların arasına saklanmış nice duygu, Didem Yalın’ın o inanılmaz berrak ve kaygan sesinin kıvrımları arasından dökülüveriyordu, önce kulaklara, oradan yüreklere.. Kimi damla damla, kimi oluk oluk, kimi ince bir sağanak olup dökülüyordu duygular.

Mutlak Sessizlik; yorumlarıyla, İstanbul Ege ve Rumeli türkülerinin her notasında, her sözünde, nice yaşanmışlıklardan siyah beyaz bir film yaratıyor adeta… Bu sanki çift taraflı bir işleyiş, şöyle ki; kemanın, udun, gitarın, akordeonun, darbukanın, bendirin ve insan sesinin ustaca değdiği her bir notanın, düşüncelerimizdeki ve yüreğimizdeki anıların yada toplumsal yaşanmışlıkların bir ucundan tutup gün yüzüne çıkarmak gibi bir etkisi var aynı zamanda. Yani notaların sözlerin içine saklanmış nice duygu, enstrümanların ustaca dokunuşu ile serpilip saçılıvermekle kalmıyor, bizim ruhumuzda zihnimizde yüreğimizde birikmiş, belki de içimizde bir yerlere saklanmış sığınmış yaslanmış duyguları da harekete geçiriyor, tetikliyor, sarsıyor, silkeliyor…

Mutlak Sessizlik altı gençten kurulu bir topluluk.

Onur Akyol (Ud, ses, sanat yönetmeni)
1984, Bolu doğumlu. Müziğe ilkokul yıllarında başladı. 1994 yılında Klasik Türk Müziği eğitimi almaya başladı. 2000 – 2007 yılları arasında Mutlu Torun gözetiminde ud eğitimini sürdürdü. 2003-2008 yılları arasında İTÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği öğrenimi gördü ve bu arada Mutlak Sessizlik grubunu kurdu. Çeşitli müzik toplulukları ile ve bireysel olarak pek çok konsere katıldı. Klasik Türk Müziğinde özellikle saz icrâsı üzerinde çalışmalar yaptı. Bu alanda yaptığı çalışmalardan “Gülme” isimli saz eseri ödüle lâyık görüldü. İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Geomatik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olan Onur Akyol, Mutlak Sessizlik ile ve bireysel olarak müzik çalışmalarını sürdürmekte.

Birkan Yavuz (Keman)
1986, İstanbul doğumlu. 1993 - 2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi yarı zamanlı keman bölümünde ve aynı zamanda Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğrenim gördü. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerinin görev aldığı “Komşu Köyün Delisi” adlı tiyatro oyununun müziklerini besteledi. Fethi Kopuz Oda Orkestrası’nda beş yıl, İstanbul Oda Korosu’nda üç yıl ve “Ladies and Gentlemen” Müzikal Topluluğu’nda üç yıl görev aldı. 2008 yılında Mutlak Sessizlik grubuna katıldı. Halen öğrencisi olduğu Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde kompozisyon ve düzenleme alanlarında çalışmalarını sürdürmekte.

Kerem Esemen (Gitar)
1984, İstanbul doğumlu. Müzik eğitimine 1999 yılında Pera Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde, Ahmet Kara denetiminde Flüt ile başladı. 2002 - 2006 yılları arasında Sadi Yücebaş denetiminde Klasik Gitar eğitimi aldı. Bu süre içerisinde, gerek bireysel, gerek İ.T.Ü Gitar Kulübü ve İ.T.Ü Klasik Müzik Kulübü bünyesinde çeşitli konserler verdi. 2005 yılından bu yana, hem bireysel hem de İstanbul Teknik Üniversitesi Klasik Müzik Kulübü bünyesinde Flüt ve Klasik Gitar dersleri vermekte. 2008 yılında Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi olarak mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesinde, Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama üzerine yüksek lisans eğitimini sürdürmekte olan Kerem Esemen, 2006 yılında dahil olduğu Mutlak Sessizlik gurubu ile Gitar; Triole adlı klasik batı müziği topluluğu, Serhat Akyol yönetiminde Pera Güzel Sanatlar Lisesi Gençlik Orkestrası ve M. Saim Erkul yönetiminde Pera Güzel Sanatlar Lisesi Oda Orkestrası bünyelerinde flüt çalarak; 2007 yılında kurduğu İ.T.Ü Klasik Müzik Kulübü Oda Orkestrası bünyesinde ise Orkestra Şefliği ve Sanat Yönetmenliği görevlerini sürdürerek, müzik çalışmalarına devam etmekte.

Kıvanç Güçkıran (Akordeon)
1987 yılında İstanbul'da doğdu. 1999 yılında Klasik Gitar eğitimine başladı. Öğrencisi olduğu Pertevniyal Lisesi'nin düzenlediği şiir dinletilerinin ve Mevlana Anma Günü yapılan gösteri için fon müzikleri besteledi. İberya Özkan'la birlikte akordeon eğitimine başladı. 2008 yılı İberya Özkan Akordeon Atölyesi bünyesinde düzenlenen konserde solo olarak ve atölyenin grubuyla birlikte yer aldı. 2008 yılında Mutlak Sessizlik grubuna katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini sürdürmekte.

Cem Utku (Vurmalılar)
1979 yılında İstanbul’da doğdu. 1997-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji öğrenimi gördü. Perküsyon eğitmenliği yapan Cem Utku; Vurmalı çalgılar sanatçısı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi Engin Gürkey tarafından 2000 yılında kurulmuş olan atölyede, 2006 yılından itibaren, dünya perküsyonları ve ritimleri için yazılan eğitim programı çerçevesinde Latin Amerika ve Türk perküsyonları ile ilgili eğitim vermeye başladı. Aynı zamanda Bahçelievler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde haftalık ritim terapi eğitimi verirken “İş’te Ritim Eğitim Programı”nda da perküsyon eğitmenliği yapmakta. Sanatçı; aynı zamanda İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğu, Pera Latino, Enteli gruplarında vurmalı çalgılar çalmakta ve 2008 yılında katıldığı Mutlak Sessizlik grubu ile çalışmalarını sürdürmekte.

Didem Yalın (Solist)
1983 yılında Edirne’de doğdu.1995-2002 yılları arasında öğrencisi olduğu Muzaffer Atasay Anadolu Lisesi’nde Sevgül Demir gözetiminde ses eğitimi ve aynı zamanda Baha Bahçeli’den bağlama eğitimi aldı.1998 yılında üyesi olduğu Türk Halk Müziği grubuyla ilk profesyonel konserini verdi. Lise eğitimi süresince düzenlemelerine katkıda bulunduğu müzik gecelerinde görev aldı. 2003 yılında Trakya Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrencisi iken katıldığı, Düşün Sanat Müzik Topluluğu - Akıntıya Karşı isimli grubu ile pek çok konser ve etkinlikte yer aldı. 2007 yılında lisans mezuniyetinin ardından, Akıntıya Karşı grup üyelerinin bir kısmı ile yeni bir oluşumun hazırlığı içerisinde olup, aynı zamanda 2008 yılında katıldığı Mutlak Sessizlik grubu ile müzik hayatını sürdürmekte.

Topluluk, müziğinde çeşitli türden eserlere yer vermekte. Çağdaş Klasik Türk Müziği eserleri; Batı Anadolu, Ege ve Balkan türküleri; dans havaları ve kendine ait besteleri topluluğun repertuarını oluşturuyor. Mutlak Sessizlik, müziğinde geleneğe sadık bir icra sergilemenin yanı sıra, otantik ve akustik enstrümanlar kullanıyor. Bu güne dek katıldığı pek çok etkinlik ve konserler arasında: Türk-Kore Dostluk Gecesi Konseri-2005, İTÜFest 06 -2006, TMMOB Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri -2006, Toplum Gönüllüleri yararına konser -2006, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası etkinlikleri-2007, Bayrampaşa Belediyesi 19 Mayıs Festivali konseri – 2007, Malta Köşkü Sevgililer Günü Özel Dinletisi -2007, İTÜ Makine Fakültesi Mezunlar Günü konseri – 2008, Mutlak Sessizlik Konseri (İTÜ) -2008, Mutlak Sessizlik Konseri (Boğaziçi Üniversitesi) -2008, TRT Radyo 1 Yaşarken Programı - 2009
(
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=183191 ) sayabiliriz.

Mutlak Sessizlik, 5 Haziran 2009 saat 20:30'da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde dinleyicileri ile buluşacak. Konserde Ege ve Rumeli Türküleri'nin yanı sıra, konuk sanatçı ney icracısı Türker Denli'nin de katılımı ile Çağdaş Klasik Türk Müziği eserlerinden örnekler sunacak. Biletler konser öncesi Kadıköy Halk Eğitim Merkezi içinde temin edilebilir.

Bu konseri kaçırmamanızı öneriyorum.

Yeşim E. Narter

 
Toplam blog
: 45
: 2228
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

"Artık makine ile değil, insanla iletişim kurma" kararımın ardından IT sektöründeki kariyerimi nokta..