Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

The Seven Year Itch

The Seven Year Itch
 

The Seven Year Itch


The Seven Year Itch, 1955 yapımı Billy Wilder'in yönettiği bir filmdir. Filmin başrollerini, Marilyn Monroe ve Tom Ewell paylaşmaktadır. Ülkemizde film Yaz Bekarı ismiyle yayınlanmıştır. Bu film, Billy Wilder'in Marilyn Monroe ile ilk çalışması olan film olma özelliğini taşımaktadır.(İkiliyi Some Like It Hot filminde tekrar bir arada görmekteyiz.)
Evliliği yedi yılını dolduran Richard Sherman(Tom Ewell), bir şirkette çalışmaktadır. Yaz mevsiminde karısını ve oğlunu tatil için gönderdiğinde evinde yalnız kalmıştır. Sherman, karısına ve çocuğuna oldukça bağlı, işinden evine, evinden işine giden aranılan bir eştir. Doktorunun tavsiyesi üzerine sigarayı ve içkiyi de bırakmak istemektedir. Ailesini tatile yolladığı günün akşamı evine döndüğünde tasedüfen üst katında oturan genç bayanla(Marilyn Monroe) karşılaşır. Yedi yıllık evliliğinde her şeyi olması gerektiği gibi yapan Sherman, duygularına yenik düşerek bu genç bayanı evine içki içmeye davet eder. Ama bildiğimiz çapkın erkekler gibi değildir. Oldukça geniş hayalgücü olan Sherman, bir yandan dürtülerini kontrol edemezken diğer yandan da korkularının esiri olmaktadır.
Genç bayanla bir kaç gün takılan Sherman, çapkınlıkta çok da başarılı değildir. Yaptıklarını eline yüzüne bulaştıran ve kendini git gide korkularının esiri haline getiren Sherman, sonunda yaptığının doğru olmadığını anlar ve ailesinin yanına gider.
The Seven Year Itch(Yaz Bekarı), insanı sıkmayan, eğlenceli bir komedi filmi. "Itch" kelimesi kaşınma anlamına gelmektedir. Filmde kastedilen anlamı, bir adamın yedi yıllık evliliğinde aileye olan bağlılığının azalması olarak kullanılmıştır. Bu film, Marilyn Monroe'nun komedi filmlerindeki başarısını ispatlayan ilk filmdir. Ayrıca film, filmin ününü aşan, Marilyn Monroe ile hatırlanacak olan bir sahneye de sahiptir. Marilyn Monroe'nun mazgalda havalanan eteğini kapatmaya çalışan muzip fotoğrafı, aktrisin en çok hatırlanan ve beğenilen pozlarından birisidir.
Billy Wilder, bu filminde karakterleri tam olması gerektiği gibi betimlemiştir. Tom Ewell, Sherman karakterini canlandırırken, karakterin saf, utangaç ama hevesli, bağlılıkla sadakatsizlik arasında gel-git yaşayan duygu ve düşüncelerini, kurduğu hayallerle ve kendi kendine yaptığı konuşmalarla mükemmel denecek şekilde yansıtmıştır. Marilyn Monroe'nun, filmde betimlenen güzel ve alımlı 22 yaşındaki genç bayan karakterini (filmde karakterin ismi hiç telaffuz edilmiyor) kötü canlandırması zaten düşünülemez. Çünkü fiziksel görüntüsü ve iç gıdıklayıcı konuşmasıyla Marilyn Monroe rol için biçilmiş kaftandı adeta. Bu karakteri bir başkasının daha iyi canlandırabileciğini de düşünmüyorum açıkcası.
Tom Ewell'e Altın Küre ödülünü getiren The Seven Year Itch, dönem filmleri arasında en seçkin olanlardan birisi. Mutlaka izleyin derim.

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..