Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Filmler ve müzikleri

Filmler ve müzikleri
 

Film Müzikleri


Bir filmin başarısında, oyuncuların ve yapım ekibinin katkısının yanında soundtracki de çok etkilidir. Soundtrack bire bir Türkçe karşılığı bulunmayan bir kelime. Film müzikleri için söylenen bir kelime. Bu yüzden orjinalliğini de kaybetmeyeceğini düşündüğümden yazımda "film müziği" olarak bahsedeceğim. Dünya film endüstrisinde oldukça ilerlemiş olan bu sektör, ülkemizde malesef istenen düzeyde değildir. Sektörün durumu o denli uç noktalarda ki, filmlerin müzikleri bile yapımcılara iyi paralar kazandırabiliyor. Bazen de o kadar güçlü müzikler duyuyoruz ki şöhreti, filmin bir adım önüne çıkıyor.
Dünya film sektöründe bu işin tanınmış sanatçılarına gelince, aklımıza ilk olarak James Horner, John Williams, Danny Elfman, Hans Zimmer, Ennio Morricone, Alan Silvestri gelir. İsimlerini verdiğim kişiler şu an için belki çok da tanıdık gelmemiş olabilir. Onlar eserlerini filme ezgisel olarak monte ettiklerinden şarkılar aklımızda kalır. O an için önemli olan bizim dinlediğimizden ne hissetiğimizdir. Çoğumuz eserin sahibini bilmeyiz. Çoğu zaman merak ederiz ama onları bulabilmek film oyuncularına nazaran daha zordur. Onlar zevkle izledğimiz filmlere müzikleriyle hayat veren sanatçıların en tanınmışları.
Saving Private Ryan(Er Ryan'ı Kurtarmak), Superman, Jaws, Star Wars(Yıldız Savaşları), Schindler's List(Schindler'in Listesi), Indiana Jones gibi ünlü filmlerin müziklerinde John Williams'ın imzasını görmekteyiz. Williams'ın müziklerinin filmlere yaptığı katkıyı kazanmış olduğu 5 oscar ödülüyle açıklamak yeterli olur sanırım. Ayrıca bu ödüle tam tamına 45 kez aday olduğunu da belirtmek lazım.
Tim Burton'ın Batman filmleri, Spider Man(Örümcek Adam), Beetlejuice(Beter Böcek), Desperate Housewives(Umutsuz Evkadınları) gibi yapımların müziklerini Danny Elfman yapmıştır. Oscara 4 kez aday gösterilmiştir.
Unutulmaz film Titanic, Braveheart(Cesur Yürek), Troy(Truva), A Beatiful Mind(Akıl Oyunları), Zorro ve Legends of the Fall(İhtiras Rüzgarları) filmlerinde James Horner ezgilerini görüyoruz. 2 kez oscara layık görüldü.
Birçok filmin müzklerini yapan ama en ünlüsü olan The Good, The Bad And The Ugly(İyi, Kötü ve Çirkin) ile anılan Ennio Morricone bu işin ilklerinden biridir. İtalyan sanatçı 5 dalda aday gösterildiği oscar ödüllerine sahip olamamasına rağmen 2007 yılında onur ödülüne layık görülmüştür.
Caribbean Pirates(Karayip Korsanları), yeni dönem Nolan'ın Batman filmleri, The Da Vinci Code(Da Vinci Şifresi), Last Samurai(Son Samuray), Gladiator, The Rock(Kaya) ve Rainman(Yağmur Adam) filmlerinde ise Hans Zimmer'in müzikleri hakimdir. 7 kez aday gösterildiği oscar ödülüne 1994 yapımı Lion King(Aslan Kral) ile ulaşmıştır.
Alan Silvestri müzikleriyle Forrest Gump, Geleceğe Dönüş gibi filmlere renk katmıştır. 2 kez Oscara aday gösterilmiştir.
Türk Sinemasına gelecek olursak, sektörün ilerlememesine rağmen bu alanda başarılı sanatçıları görmek mümkün. Sektörün ilerlememesinin yanında bizden olan büyük sanatçılara gösterilen vefasızlık ve ilgisizlik de düşündürmüyor değil açıkcası. Türk Sinemasının müzikleri deyince ilk akla gelen kuşkusuz Cahit Berkay olacaktır. Bir çok filmde onun müziklerini duymamıza rağmen bir kaç film dışında malesef Türk sinemaseverleri olarak bunu çoğumuz bilmeyiz. En ünlü müzikleri Selvi Boylum Al Yazmalım ve Çiçek Abbas filmlerine can vermiştir adeta. Özellikle Selvi Boylum Al Yazmalım filmi için yaptığı müzikler üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen hala popülerliğini sürdürmektedir.Cahit Berkay'ın müziklerini bir çok Kemal Sunal filminde de bulmak mümkündür.
Bir başka bestekar Melih Kibar da Türk Sinemasına renk katmış müziklerin sahibidir. Hababam Sınıfı filmleriyle özdeşeleşen Melih Kibar, Gülen Gözler, Aile Şerefi gibi zamanın sevilen filmlerine de müzikleriyle katkıda bulunmuştur. Çoban Yıldızı ve Şeytan Ayrıntıda Gizlidir müzikleri de dinlemeye değerdir.
Son yıllarda özel televizyon kanallarında ciddi anlamda bir dizi trafiği yaşanmakta. Bir adım öne çıkmak isteyen yapımlar izleyicileri müzikleriyle yakalamaya çalışıyor. Tabi bunlardan çoğunun başarılı olduğunu söylemek de malesef zor. Kıraç, Erdal Güney ve Gökhan Kırdar bu alanda en başarılı olanları.
Bahsettiğim isimlerin yanısıra müzikleriyle bir filme katkıda bulunan bir çok sanatçı var muhakkak. Benim burada vurgulamak istediğim filmi duyduğumuzda akla gelen ilk kişi, yani en çok katkısı olan. Bahsetmeyi unuttuğum sanatçılar da olabilir doğal olarak. Dünyada artık küçümsenmeyecek bir öneme sahip olan bu sektörde malesef oldukça gerideyiz. Umarım bizim sanatçılarımızı da bir gün Hollywood filmlerinin müziklerini yaparken veya Türk Sinemasından çıkmış bir filmi müzikleriyle ödüller alırken görürürüz.

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..