Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

THY ve Dilek Hanif meselesi

THY ve Dilek Hanif meselesi
 

Bu ne?


Modacı Dilek Hanif'e hazırlatılan üniformalar sosyal paylaşım sitelerine sızdı ve ortalık birbirine girdi. Yeni kabin ekibi kıyafetleri sosyal medyaya yüklenir yüklenmez herkesimden, her yaş gurubundan tepki çekti. Uzun etek boyları, fesi ve geleneksel çizgileriyle sosyal medyada tartışma konusu olan kıyafetler yoğun eleştirilere maruz kaldı. Sanırım Dilek Hanif, ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ın etkisinde kaldı. Ama tasarım bu konuda başarılı olmamış. Sen kimsin? Nasıl eleştirme hakkı buluyorsun kendinde? Sorularına da cevap vereyim. Ben Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana Sanatları Dalı Moda Tasarımı branşında eğitim görmüş biriyim. Siz de haklısınız bilip, bilmeden eleştiren çok ülkemde!

Şimdi konuya dönmek istiyorum önce isterseniz Dilek Hanif’in eğitimine bir bakalım mı? Dilek Hanif İki çocuğunu büyüttükten sonra meslek hayatına atıldı. 90’lı yılların başında modacı olan Dilek Hanif, Hülya Avşar'ı giydirdikten sonra dikkatleri üzerinde topladı. Dilek Hanif'in kendi adına iki mağazası var.(benim bildiğim) hırslı ve çalışkan olan Dilek Hanif Mimar Sinan Üniversitesi'nde kara kalem, desen çalışması, kumaş boyama gibi dersler alarak kendini her konuda yetiştirmeye özen gösterdi.
Ürünlerinde Osmanlı Motiflerinin (yani aslında kendi stili bu)yanı sıra Japon ve Uzakdoğu esintileri, boynuz motifleri gibi birçok akım ve motif kullanan Dilek Hanif, her yıl koleksiyonu beklenen ünlü bir marka oldu.Yani Dilek Hanif stiliyle tanınan bir imzaya dönüştü. Evet insanlar kendilerini yetiştirerek de ‘’Modacı’’ unvanını alabilir veya kazanabilir. Eleştirim bu konuda değil zaten. Yani benim de yazdığım gibi ‘’Muhteşem Yüzyıl’’ın etkisinde değil. Dilek hanım sadece ve sadece kendi sitilinde, ayrıca da kendi etkisinde.

Bence bu fotoğraflar basına sızdı mı? Yoksa nabız yoklamak için sızdırıldı mı? Ben buraya takıldım. Diyelim ki sızdı yani bir kaza oldu. Peki, ne oldu? Sosyal medyada tepkilere yol açtı. Twitter birbirine girdi, Facebook karıştı; ‘’Hostes kıyafetlerini döşemelik kumaştan mı yaptık? Ucuz otel lobisi kumaşı! Yok canım şaka mı? Saçmalık, kumaşlar perdelik, etek boyları kısa!’’ gibi alaya alındı, sızlanıldı, dırdırlanıldı…

Hemen Turkish Airlines TR adresinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
''Bir süre önce başlayan kabin kıyafeti tasarımlarımız henüz sonuçlanmamıştır. Sonuçlandığında sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.''

Rus Türk İşadamları Birliği’nin düzenlediği  ‘’Zirve Sohbetleri’’ne katılmak için Moskova’da bulunan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Twitter’dan sızan THY hosteslerinin yeni kıyafetleri ile ilgili soru üzerine, "THY ne yaparsa iyi ve güzelini yapar. THY kostümlerle ilgili çalışmalar yapıyor, doğru. Twitter’daki resimleri görmediğim için bir şey diyemem" dedi.(?)

Dilek Hanif açıklama yapmak zorunda kaldı;THY için yeni kıyafetler tasarladığını kabul eden modacı Dilek Hanif, konuyla ilgili ilk değerlendirmelerini Hürriyet'e yaptı. THY de Twitterhesabından açıklama yaptı ve ''Bir süre önce başlayan kabin kıyafeti tasarımlarımız henüz sonuçlanmamıştır'' dedi.‘’Bu konuda da bilgim ve ayrıca eğitimim var.  Çalışmaları devam eden yeni hostes kıyafetlerinin bunlar olup olmadığı ise henüz kesinleşmedi. THY yetkilileri, kabin kıyafetleri çalışması henüz sonuçlanmadığını, paylaşılan fotoğraf örneklerden biri’’si olduğunu ifade etti. Nasıl bir çalışma olduğunu ben sorgulayım mı? Kağıt üzerinde onaylanmış ki dikilmiş ve karşımıza da dikilme cesaretini kendinde bulmuş. Yoksa her öneri, taslak formunda olan tasarım dikilmez. Açıkça belli ki beğenilmiş ve numune hazır edilmiş. Bizim de ‘’hazır ol!’’ a geçmemiz bekleniyor.

Yani bence geri adım atıldı ve kıyafetlerin seçilmediği konusunda ağız birliği yapıldı. İnşallah doğrudur ve bu bir nabız yoklaması değildir. Dilek Hanif hanımefendi, konu hakkında eğitimli ve tecrübeli olduğunun altını çizmiş. O da kendince haklı aldığı kurs formatlarını kendisini anlatırken yazmıştım tekrarlamak istemiyorum. Ama eğer bu fotoğraflar tasarımlarından biri ise (ki öyle olmadığını hiç kimse yalanlamadı) hostes, steward, pilot, yer görevlisi, kabin görevlisi v.s. hakkında gerçeklerle yüz yüze değiller. Çünkü havayolları kostümleri tasarlamak aslında işçi tulumu yapmak gibidir. Havacılık da bir iş koludur ve işin gerektirdiği rahatlık göz önünde bulundurulmalıdır. Sadece iş kolunda üniforma giyilir. Diğer iş kollarından ayrıldığı nokta burasıdır. Bu kadar üst üste ve uzun kıyafetler daracık uçak koridorlarında pek kullanışlı olmasa gerek. Hani tehlike anlarında ne yapacaklar? Hava yastığından nasıl atlarlar o kısımları da ayrıca bir tartışmaya açmak isterim. Tek gerçek şudur ki hava yastığından atlayan hosteslerin iç çamaşırları gözükmez. Hava yastığından uçak tahliye edilirken hostesin iç çamaşırını görmeye çalışan zihniyet… Altını bile çizmiyorum, her halde göz önünde bulundurmuşlardır. Servis esnasında hareket zorluğu da cabası.

Ben Türk ve Osmanlı motifleri ile havacılık sektörümüze destek verip, ülke tanıtımına karşı değilim. Ama bu kadar ‘’Arabik’’ stil nasıl da THY de kullanılır aklım onu almadı. İmaj yenilemekse bu da olmadı. Modern, Avrupai ama Müslüman bir ülkeden uzaklaşılmış. Klasik kesimli üniforma da yapılabilecek o kadar değişik var ki saymak bile istemiyorum. Ne de olsa konunun uzmanı tarafından tasarlanmış THY üniformaları, bana laf düşmüyor. Ama göz var izan var demekten yine de kendimi alamıyorum.

Oldu olacak bir öneri de benden gelsin! Yolcuları karşılarken kaftan giyseler de bu durum da son nokta olsa. İçeride de oryantal oynatırız. Hem uçuş korkusu olan yolcular rahatlar hem de biz eğleniriz. Türbülans sırasında ayrıca 2 oryantal oynatalım ki yolcular paniğe kapılmasın. Bu da Osmanlı değil mi? Benim ki sadece bir öneri…

Hayatta önerileriniz hiç bitmesin dileği ile…

 www.medyabey.com

https://twitter.com/eceer6

http://blogcu.com/eceer

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..