Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '12

 
Kategori
Alışveriş - Moda
Okunma Sayısı
1654
 

Tirit geceleri ve yemek kültürümüz

Tirit geceleri ve yemek kültürümüz
 

Kaz Etinden yapılan bulgur pilavı ve yufka ekmeğiyle yenilen Tirit Yemeği


Anadolu insanımıza özel yemeklerimiz var.
Her biri birer gönül dostu gibi insanları biraraya getiren yemeklerimiz....
Mesela Samsun yöresinde Tirit gecelerinde bir araya gelerek birbirleriyle kaynaşma içinde olan binlerce insan var.

Bu aslında takdir edilecek bir durum.

Kavak, Havza, Çarşamba, Vezirköprü…

Keşke bizi tirit gibi bir araya getiren yemeklerimizin sayısı daha da çoğalsa.

Yemek kültürü millet olmamızın temelinde var.

Yani medeniyet denilince akla yemek kültürünün gelmemesi mümkün değildir.

Bizde fast food denilen geçiştirme yemek anlayışı yoktur.

Aynı zamanda tirit geceleri batıya meydan okumadır.

Zira oralarda böyle yemek toplantılarını göremezsiniz.

Ayakta bir şeyler atıştıran, yemek denilmeye bin şahit isteyen toplantılar bizde geçerli akçe değildir.

Yani kabul görmemektedir.

Evvel zaman içinde köylülerimiz şehirlere göç nedir bilmezken birbirlerine misafir olur en az 10–15 ailenin katılımıyla yemekler yenilirdi.

İşte bu yemeklerin başında da tirit gelirdi.

Köylü vatandaşımız kış geldiğinde bir kaç kazı besiye alır ve onlara yönelik program yapardı.

Aile fertlerinin ve komşuların ayrı ayrı davet edildiği ayrı birer yemek tertip ederdi.

Bu yemek kültürü ecdadımızın karakterinde vardır.

Şölenleri, törenleri, toplantıları yemeksiz düşünmek mümkün değildi.

Bölgemizde en güzel tiriti kimin yaptığından ziyade tiritle en güzel dostluğu muhabbeti birlik ve beraberliği kimin gerçekleştirdiği daha önemlidir.

Mesela ben bu yemeklerde resmiyetten evvel samimiyete dikkat ederim.

Benim için önemli olan da budur.

Ticarete, siyasete çıkara ve menfaate kurban etmeden birlikte yenilen yemekler unutulabilir mi?

Böylesi yemeklerin bir gün bu ifade etmeye çalıştığım hususlardan birisine alet edildiğini görürseniz işte o zaman yemek kültürümüzün de temelden sarsıldığının işaretidir.

Buna asla müsaade edilmemelidir.

Yemekler senlik benlik havası atmak için değil, insanlar arasına dostluk havası katmak için olmalıdır.

Az önce ifade etmeye çalıştığım gibi yani tıpkı köylerimizde gerçekleşen saf, sade ve samimi hava içerisinde sürdürülmelidir.

Özellikle kış mevsiminde şehrimizde tirit yemeklerini amacına uygun olarak gerçekleştiren derneklerimizi tebrik etmek istiyorum.

Sözün özü elbette tirit bahane muhabbet şahanedir.

Elbette asıl maksat tirit yemeğine değil birlik ve beraberliğe çağrıdır.

Fakat bunun temelinde tirit isimli bir yemek vardır ve o yemek bizim milletimizin misafirperverliğinin bir belgesidir.

İşte bu yüzden her yemek davetini bu belgenin altına atılan imza olarak görüyorum.

Tekrar afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 574
Toplam yorum
: 543
Toplam mesaj
: 38
Ort. okunma sayısı
: 889
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster