Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '13

 
Kategori
Deneme
 

Tokat Merkez'de bulunan 10 tarihi Cami

Tokat Merkez'de bulunan 10 tarihi Cami
 

ali paşa camii tokat


TOKAT’TA EN  ESKİ 10 CAMİ

5000 Yıllık bir Medeniyete beşiklik eden Tokat  il merkezinde pek çok tarihi eser vardır. Bunlardan en çok bulunan  tarihi eser de Ülkemizin yüzde 99 u Müslüman olması münasebeti ile camilerdir. Osmanlılar zamanında Tokat’ta pek çok cami yapılmıştır ve pek çoğu da halen ibadete açıktır. Bunlardan 10 tanesini seçerek  sizler ile paylaşalım istedim.Sulusokak da 900 adımda  bir tarihi eser yoğunluğu ile Türkiye’de tek  olan Sulusokak ve çevresinde  yoğunlaşan ve eski Tokat ‘ta bulunan bu camiler gezilip görülmeye değer ve manevi atmosferde camilerdir. Bu camilerin çoğunda manevi haz alarak bulunmuş insan olarak sizlere kısaca bu camileri anlatayım dedim.

1. Ali Paşa Camii

Tokat Merkezde Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan ve Tokat’ın en bilinen camisi olan Ali Paşa Camii 1572 yılında Kanuni Sultan Süleyman oğlu Şehzade Beyazıt’ın damadı Ali Paşa Tarafından yaptırılmıştır. Şehzade Beyazıt Babasına karşı ayaklanınca İran’a kaçmış ve orada öldürülmüştür. Damadı Ali Paşa’da Tokat’ta yaşamaya zorunlu bırakılmıştır. Ali Paşa da Tokat’ta merkeze kendi adını taşıyan bu camii ve hamamı yaptırmıştır. Cami yanında Ali Paşa ‘nın hanımı ve oğlunun türbesi de vardır. Camide şadırvan bulunmakta olup. Cami Bahçesinde birkaç uluçınar da bulunmaktadır. Tokat’ın en meşhur Camisidir. Tokat Kalesi Cami bahçesinden güzel görülebilmektedir.

2. Meydan(Hatuniye ) Camii

Tokat’ın Meydan semtinde bulunmaktadır. Sultan 2. Beyazıt’ın annesi Gülbahar Hatun tarafından 1484 yılında yapılmıştır. Cami, medrese, imaret olarak  yapılan bu eserler, daha sonra 4.Eylül.1493 tarihinde Vakıf kurularak vakfedilmiştir. Bugün Cami yanında medrese ve  imaret  Sedirhan, Pirhan, Hanedan  adlı lokanta cay evi olarak halka hizmet etmektedir. Meydan Camii çevresinde yapılar zamanla yıkılarak Camii çevresinden temizlenmiştir. Şadırvan ve bahçesinde ulu çınar ağaçları bulunmaktadır. Tokat Kalesi Camiden güzel manzara ile seyredilebilmektedir.

3. Behzat Camii

Bahzat deresi, Behzat Bulvarı, Behzat Çarşısı yanında bulunan Camii, Kanuni Sultan Süleyman Zamanında Fakih oğlu Hacı Behzat tarafından yaptırılmıştır. Hacı Behzat, Behzat_ı Veli olarak da anılmaktadır. 1881 yılında Sultan 2. Abdulhamit zamanında son cemaat yeri eklenmiş ve Caminin güney yamacında cami dışında kıble tarafında Behzat’ı Veli’nin  mezarı  bulunmakta olup, buraya bir de saat kulesi inşaa edilmiştir. Behzat Camii nin hemen yanında Behzat deresi akmaktadır.

4. Ulu Camii

Tokat Kalesi dibide bulunan Ulu Camii Camii Kebir Mahallesi nde bulunmaktadur. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu camii 1678 yılında yenilenmiştir.

5.Takyeciler Camii

Sulusokak üzerinde bulunan bu camiinin de kim tarafından yapıldığı bilinmezken kitabesinde 1871 yılında Sultan Abdulaziz zamanında yenilendiği kitabesinde yazmaktadır. Caminin hemen yanında şadırvan bulunmaktadır.

6. Çekenli (Hamzabey) Camii

Behzat deresi yakınında çekenli mevkiinde bulunan bu caminin kendine has küçük bir minaresi vardır. Zaviyeler camii kategorisinde yer almaktadır. Çekemli Hamza Bey tarafndan yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İlçeler Münibüs terminalinin de bulunduğu Çekenli iş Merkezinin hemen yanında bulunmaktadır. İbadete açıktır.

7.Mahmutpaşa Camii

Mahmutpaşa Mahallesinde bulunan bu camii,3 sıra tuğla ne molozlardan yapılmıştır. Camii bir çok onarım görmüş ve son cemaat yeri eklenmiştir. Camii günümüzde halen ibadete açık olarak Mahmutpaşa Mahallesi sakinlerine hizmet etmektedir.

8. Garipler Camii

Şehir Merkezinde  Emniyet Müdürlüğü Karşısında Yazıcık Sokak sonunda bulunmaktadır. Hiristiyan binasından camiye dönüştürülmüştür. Şehrin en eski camisi olarak bilinmektedir. 1333 yılında yapılmıştır. Halen kullanılmaktadır.

9. Devegörmez Camii

Şehrin Sivas yolu üzerinde sol  tarafında  bulunan Devegörmez Mahallesinde bulunmaktadır.  Kare planlı bir camidir. Bir çok tamirat görmüş ve eklemeler yapılmıştır ve halen Devegörmez Mahallesi sakinlerine hizmet vermektedir.

10. Akdeğirmen Camii

Şehri Sivas yolu üzerinde  bulunan ve sağ tarafında bulunan Akdeğirmen Mahallesinde bulunan tarihi Camidir. Dikdörtgen planlıdır ve bir çok tamirat ve eklemeler yapılmıştır. Kendine has minaresi vardır ve bir çok tamirat görmesine rağmen günümüzde hizmet vermektedir.

Tokat’ta buna benzer onlarca tarihi Cami bulunmaktadır. 5000 yıllık bir medeniyete sahip bu şehri Tarih meraklıları görmeliler. 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..