Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '19

 
Kategori
Kitap
 

Tokat'ta İz Bırakan Kahramanlar

    Daha önce sosyal medyadan fotoğraflarını gördüğüm “ Tokat’ta iz Bırakan Kahramanlar” resimli çizgi roman kitaplarının resimleri ile heyecanlanmıştım.

    Tokat’a hizmet etmiş, Tokat’ta doğup da Türkiye ve Dünya tarihinde iz bırakmış insanların çocukların anlayabileceği tarzda, resimli hikaye olarak anlatıldığı bu çalışmayı, her birini 10 dakikada olmak üzere,   1 buçuk saatte okuyarak tamamladım.

   Sosyal Antropolog Suat Turgut’un kaleme aldığı, resimleri  Oğan Kandemiroğlu’nun çizdiği kitaplarda kahramanlar çocuk olarak çizilmiş. Onların ağzından anlatılmış, okuyan çocuklar sanki bir arkadaşları anlatıyor da onlar dinliyor izlenimi elde ediyor. Yani çocukların algılayabileceği  dilde kaleme alınmış.

   Kezban Özcan, Mustafa Uçurum, Mehtap Karaduman, Buket Gümüşdoğan, Hanife Koç, Murathan Bakan, Mustafa Karamanoğlu,   ümit Kocabay, Fadime Kalpakçı, Elif Cemile Türk, Hatice Öğreden, Semanur Cömert, Nusret Camcı, Ülkünur Polat, Mehmet Karaduman, Atakan Kalkan’dan oluşan  Tokat Kitap ekibi üyelerinin de katkı sunduğu bu çalışma ile Tokatlı çocukların Tokat’ın değeri devlet adamı, yazarlar  ile tanışması hedeflenmiş.

    Gaziosmanpaşa, M. Necati Sepetçioğlu, Cahit Kulebi, Denişment Gazi, Recep Yazıcıoğlu,  Fuat Sezgin, Hüseyin Akbaş, Yaşar Güç, İbni Kemal gibi 9 şahsiyetin anlatıldığı seti ailem, komşu ve akrabamda bulunan çocuklara sırası ile okutacağım. Bu seriyi okuyacak ve  “Adam Olmuş Çocuklar” ın hayatından ders alan “ Adam Olacak Çocuklar”  bizleri umarım sevgi ile bu kitaplar ile tanıştırdığımız için anarlar ilerde.

     Bu seriyi gösterdiğim pek çok  “boş laftan” başka bir şey üretmeyen insanlardan, takdirden çok eleştiri buldum. Boş lafları yazmaya değer görmediğimden eleştirenlerin ismi de lazım değil. Güzellikleri görmek güzel insanların işidir çünkü. Her boş insan, her işte illa ki bir eksiklik aksaklık görecektir.

     Torun sevgisini onları zorla şapur şupur öpmek zanneden ve onlara böyle kitaplar armağan etmeyenler tabii ki böyle güzelliklere illa ki bir özür bulacaklar. Engelli insanları gerçek manada sevmek yerine,  onlarla eserleri ile alay etmeyi marifet sayanlara nazarları değmesin diye bu güzel eserleri göstermemek lazım.(!)

    Gönül ister ki, Tokat’a hizmet eden insanları anlatan ve gençlere ve büyüklere hitap eden Tokatlı yazarların kitapları da alınarak gençlere hediye edilsin. Bu güzel eserleri incelerken zamanla bizim gönlümüzden geçenlerinde gerçek olacağına dair umutlarımız arttı.

     Kitap dostu valimiz Dr. Ozan Balcı ve eşi Sonay Balcı, öğretmenler gününde, karne gününde öğrencilere en güzel hediye olarak kitaplar armağan ediyorlar. Ben de bu güzelliklere katkı olsun diye karşılaştığımızda valiye ve eşine çam sakızı çoban armağanı misali kitaplar hediye etmiştim. Buna mukabil gücüm oranında her okul konferanslarında en çok okuyan 3 veya 5 öğrenciye kitap hediye eden ve bunu en büyük zenginlik olarak gören yazar olarak kitap hediye eden varlıklı insanların sayısının artmasını temenni ediyorum. 

   Bu vesile ile bu güzel kitapları çocuklara hediye edenleri tebrik ediyor, bizi kitapla biz kitap sevdalılarını heyecanlandıranlara selam yolluyorum. Buna rağmen hayatı sadece yemek içmek olarak algılayanlara ve bunu yaparken de onu bunu eleştirerek alay ederek zamanı boşa geçirenlere afiyet olsun diyorum.

 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..