Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '16

 
Kategori
Dünya
 

Tolstoy, Dostoyevski okunarak nasıl nataşa olunur; Rus sanatı ile Rus halkı arasında bağlantı yok

Tolstoy, Dostoyevski okunarak nasıl nataşa olunur; Rus sanatı ile Rus halkı arasında bağlantı yok
 

“Sana ne elin Rus’undan!” Ben bütün insanlığın düşünürüyüm. Dünyanın neresinde bir insan varsa onun sorunu beni ilgilendirir.

Edebiyat bir yana Ruslar sanatsever bir halk; ama bunun yansımasını halkın profilinde ve yaşayışında göremiyoruz. Sanki bu güzel hasletleri göstermelikmiş gibi davranıyorlar.

Neye dayanarak böyle bir iddiada bulunuyoruz? Rusya Suriye’yi bombalıyor. Hastaneleri vuruyor, kadınları, çocukları masum insanları öldürüyor. Rusya’dan yansıyan haberlere göre Rus halkı bu zulmü destekliyor.

Sizin Puşkin’iniz, Gogol’unuz bunları mı yazdı? Dünya Rusya’nın edebiyatı ve sanatına âşıktır. Türkiye’de bir nesil Rus klasikleriyle büyüdü. Rusya’da sanata ne kadar önem verildiğini biliyoruz. Ama hani semeresi? Sanat barış demektir, Harp ve Sulh’u Putin’in zulmünü desteklemek için mi okudunuz?

Demek ki siz sanatsever bir millet değilmişsiniz; edebiyatınız da sanatınız da göstermelikmiş. Artı sanat duyarlılığı da pek yok gibi. Geçim zor kabul ediyorum ama paraya tapar hale gelmişsiniz. Noldu Gorki’nin fakir ama gönlü zengin insanlarına! Klasik çağın Rusya’sını mumla arıyoruz!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..