Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Toplumsal kalkınmada sosyal hizmet

Toplumsal kalkınmada sosyal hizmet anlayışı

Hepimiz hiç değişmiyormuş gibi görünen bir çevrede doğar ve büyürüz. Güneş hep aynı yönden doğar, aynı yönden batar. Geceleri gökyüzünde yıldızlar görünür. Mevsimler vardır, mevsimlere göre iklim değişir vs. vs Çocukluğumuzdan itibaren hep böyle gördüğümüz için, birçok şeyi nedenini niçinini merak etmeksizin öylece kabul ederiz.

Sosyal Hizmet eğitimi, uygulamaları ve da sosyal hizmet çalışanlarını benzer şekilde şartlandırmaktadır; insanlar sosyal sorunları yüzünden zaman zaman psikiyatriste . aile danışma merkezlerine vs giderler. Sosyal Hizmet öğrencilerine hep sorunlar ve çözüm yolları anlatılır. Öğrenciler staj yaptıkları kuruluşlarda hep sorunlu kimseleri görürler. Bu kişiler niçin buradadırlar , acaba buralara gelmeleri önlenebilir miydi , onu pek düşünmezler, . Çünkü eğitimin veriliş şekli öyle düşünmelerine fırsat vermez. Bu şartlanmışlığın bir an önce kırılması gerekmektedir. Çünkü bugün hemen hemen tüm sosyal sorunların önlenebilir olduğunu ve henüz çağımızda olmayan sosyal sorunların bile bazı koruyucu yöntemlerle denetlenebileceğini önlenebileceğini tahmin ediyor veya biliyoruz.

Bunun için yapılacak politikalarda öncelikle bir zihniyet dönüşümü gerekmektedir. Sosyal sorunları doğal ve kaçınılmaz sanan handikaplarımızdan kaderci anlayış terk edilip, sağlıklı olmayı ve sosyal refah içerisinde yaşamayı en temel insan haklarından sayan bir anlayış esas alınmalıdır.

Böylece hem vakitsiz müdahaleler ve gereksiz acılar önlenir, hem de kuruluş bakımına harcanan muazzam kaynaklar ve kaybedilen iş günleri tasarruf edilir.

ÖRNEĞİN:

Çiçek hastalığı ve çocuk felcinin yok edilmesi , uluslar arası işbirliği ile yürütülen koruyucu sağlık hizmetlerinin dünya çapındaki başarılarıdır. Benzer sonuçların sosyal hizmet alanında da olmaması için hiçbir neden yoktur.

Sosyal sorunları ortadan kaldırmak yerine, onların sonuçları olan KMÇ v.b uğraşmak ekonomik değildir ve bu “dipsiz kuyu”yu doldurmaya hiçbir devletin gücü yetmez.* Toplumların sosyal refah düzeyini en etkili, en ucuz ve en kısa zamanda yükseltmenin yolu koruyucu ve önleyici sosyal hizmetleridir.

Koruyucu ve Önleyici Sosyal Hizmetleri lafta kalmamalı, Sosyal Hizmet Eğitimi ve Sosyal Hizmet örgütlenmesinin öncelikli konusunu ve ilk adımını oluşturmalıdır.

“Kurum bakımları ve geçici sadaka niteliğindeki maddi yardımlar sosyal sorunları önlemede başarısız kalındığı zaman yapılacak ”.

Murat ATEŞ

Sosyal Hizmet Uzmanı

* Örneğin verem, toplum sağlığını tehdit ettiği için tanı ve tedavi masrafları devletçe karşılanan bir hastalıktır. İlk tedavi kötü yapılırsa, daha fazla ilacın kullanıldığı ve daha uzun süren “yeniden tedavi” gerekir. Kötü tedavi sonunda “ilaç direnci” gelişirse tedavi maliyeti daha da artmaktadır. Sadece ilaç maliyeti yeni hastada =100 YTL iken, “yeniden tedavi”de= 275 YTL, “çok ilaca dirençli hasta”da ise 13 700 YTL’dir. (3 )

 
Toplam blog
: 3
: 880
Kayıt tarihi
: 19.02.08
 
 

1969 Çorum doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulundan 1998 yılında mezun o..