Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

Toplumsal mutabakat

Toplumsal mutabakat
 

Önce ki gün Cumhuriyet Halk Partisi’nin Sultangazi’de ki teşkilatında katılım nedeniyle organize edilen bir tören vardı. Bu törene Cumhuriyet Halk Partisi’nin müstakbel Genel Başkanı Deniz Baykal’da icabet etti.

Söz konusu tören önce ki parti organizasyonlarına göre daha farklı idi. İlk bakışta Saadet Partisi kongresini andıran tören Cumhuriyet Halk Partisi bayrakları ve Deniz Baykal’ın resimlerinin ortaya çıkması ile bu izlenimi tamamen değiştirdi.

İnsanı böyle bir şüpheye sevk eden gelişme ise kongre de ön sırada olup ellerinde Cumhuriyet Halk Partisi bayrakları sallayan türbanlı ve hatta çarşaflı kadınların var olmasıydı.

Genel itibariyle Saadet ve Ak Parti’ye yakın olan bu kesimden insanların Cumhuriyet Halk Partisi kongresinde yer alması ve bu partiye destek vermesini beyan etmesi ilginç gelebilir bize.

Aynı şekilde Alevilerin Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy vermesi ve desteklemesi de bu bakımdan ilginçtir. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın bir süre önce ortaya attığı Alevi açılımını ve bu kapsamda Reha Çamuroğlu’nu örnek verebiliriz.

Fakat doğru olan da budur aslında.

Türkiye maalesef artık belli kalıpların içine sıkışıp kalmaktan kurtulmalıdır.

Birbirine zıt gibi görünen kesimlerin kucaklaşması aynı şekilde ülkemizde de toplumsal mutabakata neden olacaktır.

Son dönemlerde yaşanan lâik-anti lâik vb kutuplaşmaların da panzehiri aslında budur.

Aynı şekilde Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu açılımı türban yasağının kalkması açısından da umut verici olacaktır. Neden mi?

Geçmişinden dolayı laik ve askeri çevrede büyük bir güveni olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu meseleyi çözmeye kalkışması yine malum çevre de uyguladığı politikalarla güvensizlik telakki edilen söz konusu partilere nispeten daha kolay olacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin “Türban konusunda özgürlükleri savunduğunu belirtmiştir.

Türban ve hatta çarşaflıların Cumhuriyet Halk Partisi’nce kucaklanması aslında rejimin bu kesimlerle de bütünleşmesine yol açar ki bu da Cumhuriyetimizin zayıflamasından çok ülke sathında ziyadesiyle kökleşmesine neden olacaktır.

Eğer bu teşebbüsler seçim için değilse tabi.

Aynı şekilde İslami kesimden (SP, AKP) insanların Atatürkçü Düşünce Derneği vb kurumları üye olması bu tür faaliyetlere katılması, toplumda ki farklı fraksiyonların cepheleşmeye gitmesini engellemesi ve birbiri ile kaynaşması bakımından fevkalade önemlidir.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..