Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

Irak'ın hakimi

Irak'ın hakimi
 

Dün Irak’ın başkenti Bağdat’ta çıkan protesto gösterileri adeta bir isyanı andırıyordu. Söz konusu isyanın sebebi ise Bağdat Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan güvenlik anlaşması idi.

Çıkan isyana Şiilerin yanı sıra Sünni din adamlarının da destek vermesi Irak’ta Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı oluşan Şii-Sünni İttifakının da habercisiydi, aslında.

Irak’ta kuzeyde ki Kürt Yönetimi hariç Amerika Birleşik Devletleri’nin varlığının ne kadar desteklendiğinin de bir bakıma ispatıydı, söz konusu isyan.

Irak’ın asli unsurlarından olan Şiiler ve Sünnilerin artık sabırlarının sonlarına geldiği anlaşılıyor.

Bu yüzden Amerikan birliklerinin 2011 yılına kadar Irak’ta nasıl barınacakları merak konusu.

Şu hususu da belirtmek gerekir ki Amerika Birleşik Devletleri’nin, askerlerinin büyük bir kısmını kuzey de ki Kürt Yönetimi ve Afganistan ‘da ki topraklara çekeceğini belirtmesi de Irak’ta kendisine gösterilen Şii ve Sünni ortak öfkesinden daha önce haberdar olduğunu en açık şekliyle bizlere gösteriyor, zaten.

Ayrıca dünkü isyana faklı bir pencereden baktığımız takdirde faydalı olacağı kanaatindeyim. Irak’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin beş seneden beri kuramadığı hâkimiyetin bölge de var olan söz konusu boşluktan yararlanıp ve Şiileri kullanmak suretiyle otoritesini sağlayan İran’ın elinde olduğu gerçeği çıkıyor karşımıza.

Dünkü isyanın en önemli şifresi de aslında budur. Tabii bu gücü kıramayan Amerika Birleşik Devletleri’nin söz konusu hadiseleri bastıramaması bölgede ve dünya çapında var olan etkisi hususunda bizleri bilgilendirmekte.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..