Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Toprak dede'ye söylemeyin yine ormanların, agacların yok oldugunu

Toprak dede'ye söylemeyin yine ormanların, agacların yok oldugunu
 

Bir orman yangını veya agac katliamı haberi duydugumda gözlerimin önüne yesilden, aleve dönüsen agaclar, canını kurtarmak icin kacısan sincaplar, geyikler, kuslar ve ömrünü ''Türkiye cöl olmasın'' calısmalarına adayan Toprak Dede gelir.Bilirim daha fazladır onun üzüntüsü, ic sızısı, uzun süren cabalar sonucu yetisen cocugu gibi gördügü fidanların yok olusuna sıkıntısı. o nedenle duymasın,görmesin isterim, cogaltmaya calısırken yok edilen fidanları, yakılan ormanları, giderek cogalan bozkır görüntüsünü.

Nasıl gizlenir hafta sonundan bugune cıkan doksan yangında bes yuz hektar ormanlık alanın yok oldugunu, Manavgat, Serik, Selcuk, Didim, Milas, Mersin, Osmaniye- Duzici, Adana Yüregir'de cam agacları, meseler cayır cayır yanarken köylüler, basın, duyarlı insanlar dısında yetkililerden ses cıkmadıgı. Nasıl inanır, aynı gün, hemen hemen aynı saatlerde önemli turizm beldelerinde cıkan yangınların nedeninin, asırı sıcaklara baglandıgına hatta bir yerde de cam parcasının yansıma sonucu otları tutusturduguna. Sıcaklar ne kadar dogalsa ormanı korumak, önlemleri artırmak, gerekir. Neden yeterli korumayı saglayarak, önlemleri artırmadınız demez mı? Sonra aylardır basında yer alan haberlerde el degmemis koyların, o koylardaki agacların yok edilerek, betona dönüstürülmek istendigini, bunun icin de en uygun mevsimin yaz oldugunu hatırlatmaz mı? Söylemeyin Toprak Dede'ye göz göre göre giden ormanları, yetismesi uzun yıllar alan camları. Yakında sehir ortamından uzaklasmak icin daglara, tepelere gitmeye gerek kalmayacagını, kozalakların ıcınde fıstık arayamayacagımızı, agacların kalın govdelerıne salıncak kurup eglenemeyecegımızı. O bılıyordur bugune kadar ormanlık,yesıl alanlarda cekılmıs fotograflarımız varsa antıka degere sahıp olacagını,bızden sonrakı neslın ıcecek suyu artırıp yetıstırdıgı bırkac cıcegı , yesıl dalı bırlıkte gordugunde ormanlık alan dıye sevınecegını, belkı bu nedenle etkınlıkler duzenlenecegını.

Bosverın koyları, el degmemıs alanları, yazlıklar, vıllalar yapılsın oralara. Kusların yasama alanlarını yok edın kı kus grıbı vakaları cogalsın, cocuklar hayvan sevgısınden ıyıce mahrum olup, kıtaplarda gorsun dokunamadıkları ugur boceklerını,sıncapları, ceylanları ve dıgerlerını. Yesıl alan deyınce golf sahaları gelsın aklımıza ve onun ıcın yok edılsın sedır agacları. Kıme gerek orman, agaclar. Bosverın meselerı sıze para kazandıracak yazlıklar varken...Yeter artık lutfen durun, doymadınız mı yıllardır yok ettıgınız onca guzellıge, ormana, agaca....

Toprak Dede duymasın yıne Ormanların, agacların yok oldugunu, yasatmaya calısırken toplu olarak yok edıldıgını camların, meselerın.Yaslı bedenıne agır gelecek bır sıkıntı daha yasatmayın.

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..